To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

tomusn - 21-05-2013, 23:51

u nas do stacji mamy około 40-45km
a siatka działała na analogu, ale jak ją montowałem, kojarzę napis dvbt na skrzyneczce

Marcino - 22-05-2013, 08:43

Ja mam za anteną coś ala zwrotnica rozdzielająca sygnał na na 4 kable i tam mam potecjometr. Pamietam że skręciłem go na minimum jakiś czas temu. Antena to najzwyklejsza siatkowa ze wzmacniaczem. Tuner to viva Hd90, soft już raz uaktualniałem.
jaca71 - 22-05-2013, 10:06

siatki mają to do siebie że mają szerokie pasmo (jedna antena na wszystkie kanały) i dosyć szeroki kąt widzenia (łapały kilka nadajników z różnych kierunków) do tego nie mialy problemu ze złapaniem odbić a jak do tego doszedł potężny wzmacniacz...
Takie uniwersalne badziewie do niczego. U teściów (okolice Buska) jak się dobrze postarałem to miałem ustawione tak że łapało Chorągwice z Krakowa, Tarnów i plecami Święty Krzyż :P
A potem jak nabyli Cyfrę + to dało radę z Rzeszowa testowy MPEG-2 złapać.

Ale i tak nie mam dobrego zdania o tej antenie.

krzychu - 22-05-2013, 10:22

Jak kiedyś tak kombinowałem w Bielsku żeby odebrać któregoś mux-a ze Skrzycznego (parę km), że dopiero po 2 dniach się zorientowałem, że łapię Katowice plecami jakieś 3 razy dalej. A Skrzyczne było przysłonięte skutecznie górą. Nigdy więcej siatkowej anteny chyba, że bez wzmacniaczy, a nadajnik widać z okna bo inaczej to potrafi zbierać zakłócenia od przejeżdżających samochodów (na fakcie).

Dobre kierunkowe też zbierają cały zakres.

jaca71 - 22-05-2013, 10:28

krzychu napisał/a:
Dobre kierunkowe też zbierają cały zakres.

Dla potomnych i dla zagubionych w puszczy cyfryzacji:
http://www.dipol.com.pl/o...-dvb-t,4356.htm
Wybieramy anteny tego właśnie pokroju...

Edit: W 90% przypadków wystarczy taka antena za 50zł:
http://www.dipol.com.pl/a..._mini_A2550.htm

krzychu - 22-05-2013, 10:33

Warto też sprawdzić na jakich częstotliwościach nadają u Was MUX-y (np. strona Emitel). I np. jeśli jeden jest słabszy to dobieramy tak, żeby ta antena kierunkowa wzmacniała lepiej to konkretne pasmo. Oczywiście mówimy o trudnych warunkach odbioru. A jeśli chodzi o warunki to warto sprawdzić profil terenu np. tutaj: http://www.dvbtmap.eu/ wybieramy nadajnik, swoje miejsce zamieszkania i pyk mamy profil terenu.

Pierwsze próbujemy syntezator, a dopiero jak będzie za słaby to wzmacniacz. Przy DVB-T dużo lepiej mieć słabsze wzmocnienie ale mnie zakłóceń.

lexus - 22-05-2013, 12:27

Uwaga na zasilacze przy wzmacniaczach lub antenach z płytką wzmacniającą .Minimalne przebicie z separatora powoduje brak sygnału lub stopklatki. W analogu czasami było widać pas idący z góry na dól a w cyfrówce ciemność :twisted: Często sygnał zakłócany jest przez anteny tel.komórkowej ,cdm-y lub internet bezprzewodowy ,zwykle nie działa jeden multiplex,to samo tyczy dek.satelitarnych.w tym przypadku nie pomoże żadna super antena ,trzeba szukać nowego miejsca na antenę lub znalezć nowy nadajnik.Co do anten to teraz działa wszystko siatki też sygnał z odbić sumuję się i wzmacnia.Oczywiście nie można przesterować wzmocnienia ,lepiej mniej jak więcej .Nie można kierować się paskami sygnału z dekoderów ,czasami te same dek.pokazują inną wartość siły i jakosci.Srednio Jakość powinna być większa niż 55 %,siła w zasadzie nie ma znaczenai.Często przycinki powoduje sam dekoder ,warto to sprawdzić może być zepsuty .
Marcino - 25-01-2014, 18:32

U mnie coś jest jak wyżej, chyba jakieś zwarcie bo np TVP1 HD super a inne zwykłem czasami klatkują.
plecho1 - 26-01-2014, 07:51

Jeśli sygnał jest dostatecznie mocny, to najlepiej zmienić wzmacniacz w antenie na symetryzator oraz przy telewizorze separator z zasilaczem na zwykłą wtyczkę antenową Aby niepotrzebnie nie wzmacniać też zakłóceń.
Marcino - 26-01-2014, 13:37

Jutro zagladnę do anteny, mróz zelzał tylko -5..:)

Jak odłączę zasilacz to chyba tracę sygnał, muszę spróbować z tym symetryzatorem.
Na rozdzielaczu mam potencjometr sygnału, może tam przestawić?
Hmmm antena była skierowana była w stronę sciany tzn że co ciagnąłem z odbicia czy korzystałem ze słabszego wygnału ale tak było ok, teraz ją obróciłem lekko?

A pozatym od czasu do czasu przestawiają mi się kanały i muszę je od nowa układac. Powtarzają sie czasami i jeden jest lepszy od drugiego.

lexus - 26-01-2014, 14:58

masz chyba słaby dekoder .Wyłącz Lnc w menu przywróć ustawienia fabryczne i wyszukaj kanały ręcznie ,częstotliwosci znajdz dla swojego nadajnika w necie.najpierw zmień zasilacz ,może po prostu siać .na pewno to nie zwarcie ,nie miał byś nic,.Jeżeli poprzednio odbierałeś 21 pr a teraz mniej to wina anteny lub zasilacza ,za słaby sygnał jeżeli nie miałeś tyle kanałówto na 100% za słaba antena ,i nie ma co grzebać.jeżeli odłączysz zasilacz i nie ma nic to prawidłowo antena i płytka działa dobrze nie będzi nigdy sygnału bo nie dajesz prądu do płytki i działa jak tłumik sygnału .Napisz jaką masz antenę i gdzie na budynku zamont,ile do nadajnika.
plecho1 - 26-01-2014, 17:58

Jeśli się dobrze orientuję, to najbliższy nadajnik ze wszystkimi multiplexami masz w Gdańsku nadający z maksymalną mocą 100kW. Tczew jest oddalony od niego o około 30km, to bardzo mała odległość i jeśli nie ma wielu przeszkód na drodze sygnału, to z takiej odległości powinieneś odbierać praktycznie na przysłowiowym widelcu. Ja z podobnego nadajnika z Piask łapałem sygnał w odległości 40 km wewnątrz domu na pasywnej antenie samoróbce (biquad). Na takie odległości i moce nie ma potrzeby stosować żadnego wzmacniacza, może on więcej zaszkodzić niż pomóc a dodatkowo prostsza instalacja jest mniej zawodna.
Symetryzator kosztuje około 3zł i wtyczka podobnie więc ja bym wywalił ten wzmacniacz i separator z zasilaczem.

Juiceman - 26-01-2014, 18:09

U mnie i u sąsiadów od paru dni nie można odebrać większości kanałów ;/ TVP1/2 krzakuje polsat, tvn'y w ogóle się nie wyświetlają. Heh
plecho1 - 26-01-2014, 18:15

Może prowadzone są jakieś konserwacje nadajnika lub jakieś próby przed zmianami jakie maja mieć miejsce w połowie lutego.
Juiceman - 26-01-2014, 18:25

Ale to by chyba poinformowali o przejściowych problemach... a tu cisza :mrgreen: :-X