[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
apikus - 07-03-2011, 13:17
piomic napisał/a: | Piknie. Na przeglądzie po 60tys. się okazało, że trzeba wymienić przednie klocki. Niby spoko.
Ale tarcze też. To już chyba mniej spoko. |
Mi po 60 tys. też powiedzieli, że tarcze są do wymiany. Nie wymieniłem. Byłem przygotowany ze wszystkimi częściami (tarcze, klocki - przód i tył) Po 80 tys. powiedzieli, że jeszcze można na nich pojeździć, przydało by się tylkio przetoczenie. Podpowiem tylko, że oba przeglądy były robione w tym samym salonie.
Według mnie nic nie jest mierzone. Weryfikacja jest"na oko" mechanika i zależy od jego stanu w danym dniu. Tak wiec jeżdże dalej, aż nie usłyszę, że się kończą.
MichalRej - 07-03-2011, 13:30
Uki_NH napisał/a: | Moje klocki też już się nadają do wymiany.
Znalazłem:
TRW 149zł
lub
Ferodo 140zł
moje pytanie wymieniacie w ASO?
jeżeli nie w ASO to na co tracę gwarancję cały układ hamulcowy? |
Gwarancja nie obejmuje części eksploatacyjnych...
tzn. np: takich jak właśnie klocki, tarcze hamulcowe, wydech (tłumik końcowy), itd...
A tak po za tym to nie wiem na co oni mogli by być w stanie udzielić gwarancji...
Uki_NH - 07-03-2011, 14:04
michaello napisał/a: | Jesli masz wlasne klocki to sama wymiana w ASO nie bedzie zbyt kosztowna. Wykonujac to poza autoryzowanym serwisem zaoszczedzisz moze - 40-50 zl. Czy warto? - wg. mnie nie.
Ja mialem wymieniane na TRW podczas 2 przegladu. Jesli chodzi o utrate gwarancj to nie sadze zebys ja utacil, glowy jednak nie podloze bo z ASO roznie bywa szczegolnie w przypadku pozniejszego jej egzekwowania. |
W razie czego bym sam wymienił także koszt 0zł,
a wpisują gdzieś, w książce serwisowej, że wymieniono klocki czy nie?
MichalRej napisał/a: |
Gwarancja nie obejmuje części eksploatacyjnych...
tzn. np: takich jak właśnie klocki, tarcze hamulcowe, wydech (tłumik końcowy), itd...
A tak po za tym to nie wiem na co oni mogli by być w stanie udzielić gwarancji... |
załóżmy padnie pompa hamulcowa, a oni będą wmawiać, że to wina klocków hehe
różne głupie pomysły mają, a z nimi nie wygrasz, chyba że masz dużo czasu i pieniędzy
michaello - 07-03-2011, 14:42
Uki_NH napisał/a: | W razie czego bym sam wymienił także koszt 0zł,
a wpisują gdzieś, w książce serwisowej, że wymieniono klocki czy nie? |
W ksiazce nie ma wpisu, jest tylko stempel z data przegladu. Byc moze w protokole po przegladzie znajduje sie taka informacja, ale go nie mam bo jest w serwisie w "archiwum", a kopii nie chcialem .
Jedyny slad na fakturze.
MichalRej - 07-03-2011, 16:19
Uki_NH napisał/a: | załóżmy padnie pompa hamulcowa, a oni będą wmawiać, że to wina klocków hehe |
co ma piernik do wiatraka...
nie popadajcie w taką paranoję...
jeżeli samochód bez awaryjnie Ci przejeździ miesiąc czy dwa to po tym okresie ma się znikome szanse na uzyskanie na co kolwiek reklamacji... po prostu jeśli coś nie było zrypane od początku to możesz pocałować ich w d...
Niestety tak nie powinno być, ale tak właśnie jest...
Trik - 07-03-2011, 20:01
Uki_NH napisał/a: | moje pytanie wymieniacie w ASO?
jeżeli nie w ASO to na co tracę gwarancję cały układ hamulcowy? |
Ja wymieniłem u kolesia u którego kupiłem klocki. Gdybym dysponował dobrymi kuczami sam bymto zrobił pod domem. Gawarancji na układ nie tracisz bo klocki i tarcze nie podlegają tej że, są tylko materiałami eksploatacyjnymi (ogólne warunki gwarancji) tak jak sprzęgło z tarczą i dociskiem, czy układ wydechowy.
Uki_NH - 08-03-2011, 08:14
michaello napisał/a: |
W ksiazce nie ma wpisu, jest tylko stempel z data przegladu. Byc moze w protokole po przegladzie znajduje sie taka informacja, ale go nie mam bo jest w serwisie w "archiwum", a kopii nie chcialem .
Jedyny slad na fakturze. |
I o to właśnie chodziło:) czyli można spokojnie samemu wymienić bo i tak jeden serwis do drugiego nie ma wglądu:) więc mogę powiedzieć, że było wymienione w innym
co ma piernik do wiatraka...
nie popadajcie w taką paranoję...
|
sam sobie odpowiedziałeś:
jeżeli samochód bez awaryjnie Ci przejeździ miesiąc czy dwa to po tym okresie ma się znikome szanse na uzyskanie na co kolwiek reklamacji... po prostu jeśli coś nie było zrypane od początku to możesz pocałować ich w d...
Niestety tak nie powinno być, ale tak właśnie jest... |
i tak coś wymyślą, żeby wyszło, że oni mają rację
Trik napisał/a: |
Ja wymieniłem u kolesia u którego kupiłem klocki. Gdybym dysponował dobrymi kuczami sam bymto zrobił pod domem. Gawarancji na układ nie tracisz bo klocki i tarcze nie podlegają tej że, są tylko materiałami eksploatacyjnymi (ogólne warunki gwarancji) tak jak sprzęgło z tarczą i dociskiem, czy układ wydechowy. |
No właśnie lepiej zrobić samemu w 30 min niż dawać zarobić zdzieraczą z ASO:)
150zł klocki + 2piwa 6zł
ASO pewnie koło 400-500zł z ich klockami:)
Przy okazji zobaczę czy poprostu nie chcieli mnie naciągnąć an wymianę
Trik - 08-03-2011, 23:06
Uki_NH napisał/a: | ASO pewnie koło 400-500zł z ich klockami:) | Taka cena to tylko za klocki w ASO. Reszta kwestią czasu.
apikus - 09-03-2011, 07:56
Trik napisał/a: | Uki_NH napisał/a:
ASO pewnie koło 400-500zł z ich klockami:)
Taka cena to tylko za klocki w ASO. Reszta kwestią czasu. |
Niekoniecznie, ja za klocki (ATE) na przednią oś w ASO płaciłem około 180 zł.
Trik - 09-03-2011, 18:58
apikus napisał/a: | (ATE) na przednią oś w ASO płaciłem około 180 zł |
ATE to co jest w orginał czy tzw. zamiennik? Bo rok temu, bez mała chcieli pińcet Panie, za te GENUINE.
mitsu00 - 09-03-2011, 19:14
Trik napisał/a: | Gawarancji na układ nie tracisz bo klocki i tarcze nie podlegają tej że, są tylko materiałami eksploatacyjnymi (ogólne warunki gwarancji) tak jak sprzęgło z tarczą i dociskiem, czy układ wydechowy. | Przeczytaj uwaznie warunki gwarancji. Jedyną rzeczą wyłączoną z gwarancji jest element cierny sprzęgła, czyli sama tarcza. Wszystkie inne elementy jak najbardziej. Wiem to z własnej autopsji bo miałem sprzęgło na gwarancji wymieniane.
apikus - 09-03-2011, 19:14
Trik napisał/a: | ATE to co jest w orginał czy tzw. zamiennik? |
Zamiennik.
racer1972 - 11-03-2011, 21:52
A zakładał ktoś coś lepszego niż seria? (tarcze + klocki) bo wstyd przyznać I10 moje żony ma lepsze hamulce...
mitsu00 - 11-03-2011, 22:01
racer1972 napisał/a: | A zakładał ktoś coś lepszego niż seria? (tarcze + klocki) bo wstyd przyznać I10 moje żony ma lepsze hamulce... | Ja od 50kkm w Outlanderze jeżdżę na tarczach BluePrint (110zł szt.) i na klockach Yashika (100zł na przód). Dzialają rewelacyjnie i nie buczą jak ori. Do Lancerników są w identycznych cenach. Jako ciekawostkę podam że 1 ori tarcza kosztuje w ASO 550zł, a za komplet tarcz i klocków j.w. na obie osie dałem 600zł
MichalRej - 11-03-2011, 22:27
racer1972 napisał/a: | A zakładał ktoś coś lepszego niż seria? (tarcze + klocki) bo wstyd przyznać I10 moje żony ma lepsze hamulce... |
Poczytaj moje posty ze strony 14 i 15
A później jak coś to pytania... =)
|
|
|