[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Owczar - 10-06-2010, 16:17
To w zaden sposób nie schłodzi wnętrza auta
Tomek - 10-06-2010, 16:20
myśle, że to jest jeden wielki bubel
podjeżdżasz na parking i nie możesz normalnie zaparkować, bo najpierw musisz pomyśleć z której strony pada słońce i dobrać optymalny kąt ustawienie samochodu
po 2 h musisz wrócił i przestawić samochód o pare stopni, bo slonce sie przesunelo (tzn ziemia obróciła) i już promienie nie zasilaja ogniwa ...
bzdura i tyle
jeden plus, że nie kosztuje majątku
marcinzam - 10-06-2010, 16:37
bez przesady wystarczy aby auto było bokiem ustawione do południa kąt nie jest aż tak ważny, wydaje mi się że powinno chłodzić bo folia aluminiowa na przednią szybę daje tyle co nic , no i koszt nie jest duży
Owczar - 10-06-2010, 17:05
Panowie ale to jest zwykły wiatraczek na baterie słoneczne. Jego wydajność jest mierna, to po pierwsze, a po drugie ułatwia otwarcie auta. Równie dobrze możemy opuścić szybę
tommyc1 - 10-06-2010, 21:03
A mi coś zaczęła klekotać klimatyzacja, tzn. chyba sprężarka klekocze, gdy pracuje. Wiosną rzadko wlączałem to jakoś nie zwróciłem uwagi ale teraz jak te upały to klekot jest głośny... Klima działa, chłodzi ładnie, ale niepokoi mnie ten klekot :/.
deejay - 10-06-2010, 22:22
prawdopodobnie sprzegło na kompresorze sie rozlatuje , te trzy gumy sie rozwulkanizowały
szpala85 - 10-06-2010, 22:59
tak jak pisze Owczar, zwykły wiatraczek
a poza tym było to kiedyś dawno w TV Market obok super wydajnego miksera do marchewek ... jeśli kupisz w ciągu 10 min to dostaniesz drugi gratis
m6riano - 11-06-2010, 11:44
ja ostatnio nabijałem na ul. ANNOPOL 14 a - w głębi hangar
KOSZT 99 ZŁ.
OZONOWANIE 49ZŁ
jak narazie jestem zadowolony...
tommyc1 - 11-06-2010, 13:52
deejay napisał/a: | prawdopodobnie sprzegło na kompresorze sie rozlatuje , te trzy gumy sie rozwulkanizowały |
A to sprzęgło to drogi element? Jak z dostępnoscią?
A co do wiatraczka...to chyba nie piszecie poważnie
Members only - 12-06-2010, 21:35
Witam Wszystkich. jestem tutaj nowy i z góry przepraszam jeżeli po raz enty poruszam temat który już był. a mianowicie mam problem z klimą. klika dni temu wracałem do domu, zatrzymałem się pod bramą a tu smród gumy i dym z pod maski. szybko zgasiłem auto i widze że sie pali pasek na pompie od klimy. ponowna próba uruchomienia silnika sie nie udała bo pompa stała w miejscu. zrzuciłem pasek z pompy od klimy i silnik odpalił ale chcąc pokręcić sprzęgłem ręką nie dałem rady ( sprzęgło chyba powinno latać lekko??) wieczorem rozręciłem te sprzęgło i okazało sie że sie zatarło łożysko, kupiłem nowe i wszystko poczyściłem i złożyłem. ALE niestety po tej wymianie przy włączaniu klimy jest jeden wielki zgrzyt, w momencie gdy załącza elektromagnes. nie miałem odwagi przetrzymać tego stanu dłużej bo jak mówiłem huk jest niesamowity. pomyślałem że może zatarły się łożyska na pompie od klimy? czy ktoś mógłby sie wypowiedzieć w tym temacie?? byłbym bardzo wdzięczny za każdą rade:) czy to może być wina sprzęgła?? zaznaczam że przed zatarciem łożyska klima też czasami warczała ale tylko chwilowo, później wszystko wracało do normy...
Owczar - 13-06-2010, 11:41
To nie jest wina sprzegla. To pierwsze lozysko w sprzegle moglo sie uszkodzic przez sprezarke. Ciezko powiedziec czemu sprezarka tak halasuje, ale jesli to taki huk to nie wiem czy to tylko lozyska. Niestety czeka Cie regeneracja sprezarki lub wymiana.
tom17 - 13-06-2010, 13:03
Members only napisał/a: | Witam Wszystkich. jestem tutaj nowy i z góry przepraszam jeżeli po raz enty poruszam temat który już był. a mianowicie mam problem z klimą. klika dni temu wracałem do domu, zatrzymałem się pod bramą a tu smród gumy i dym z pod maski. szybko zgasiłem auto i widze że sie pali pasek na pompie od klimy. ponowna próba uruchomienia silnika sie nie udała bo pompa stała w miejscu. zrzuciłem pasek z pompy od klimy i silnik odpalił ale chcąc pokręcić sprzęgłem ręką nie dałem rady ( sprzęgło chyba powinno latać lekko??) wieczorem rozręciłem te sprzęgło i okazało sie że sie zatarło łożysko, kupiłem nowe i wszystko poczyściłem i złożyłem. ALE niestety po tej wymianie przy włączaniu klimy jest jeden wielki zgrzyt, w momencie gdy załącza elektromagnes. nie miałem odwagi przetrzymać tego stanu dłużej bo jak mówiłem huk jest niesamowity. pomyślałem że może zatarły się łożyska na pompie od klimy? czy ktoś mógłby sie wypowiedzieć w tym temacie?? byłbym bardzo wdzięczny za każdą rade:) czy to może być wina sprzęgła?? zaznaczam że przed zatarciem łożyska klima też czasami warczała ale tylko chwilowo, później wszystko wracało do normy... |
zatarła Ci się sprężarka stąd takie objawy. przy wymianie poszukaj co mogło być tego przyczyną bo sprężarki same z siebie się z reguły nie zacieraja
Members only - 13-06-2010, 15:41
Hmmm... skoro to sprężarka to orientujecie sie jaki to może być koszt?? chodzi mi o kupno używki albo regeneracje starej. bo napewno sam bym ją próbował regenerować, bo bardzo uparty gość jestem:) a może kroś już sam to robił?? byłbym wdzięczny za wskazówki.... na razie wiem tyle, że napewno musze podjechać gdzieś zeby mi sciągneli czynnik i wiem jak rozebrać sprzęgło:)
robertdg - 13-06-2010, 15:50
Kupno dobrej używki od 400zł w góre, upno już zregenerowanej to okolice 1000zł, ale tak naprawde nie wiesz czy w zregenerowanej sprezarce zostalo wymienione wszystko na nowe (szczerze rzadko tak bywa), podejrzewam ze jak sie sam za to wezmiesz, to łaczny koszt powinien sie zmiescic w 600zl z oproznieniem i napelnieniem klimy.
Members only - 13-06-2010, 16:04
no to widze że nie jest to tania sprawa, szczegółnie przy regeneracji... ale chciałbym mieć to zrobione dobrze i mieć pewnośc że przyjamniej to przez jakiś czas powinnno działać bez zarzutów. przy regeneracji jakie elementy powinno sie wymienić?? pytam bo chciałbym sobie pozbierać koszty i ogólnie mieć wizje jaka czeka mnie praca....
|
|
|