[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stukanie w zawieszeniu
robertdg - 18-03-2012, 20:53
jAZZMAN, to coś to tłumik drgań/stabilizator, etc, jest przykręcony, bynajmniej powinien być przykręcony na 2 śruby, odkręć go i sprawdź czy to coś zmieni, podobny może być przykrecony na tej samej belce w okolicach tylnej poduchy
jAZZMAN - 18-03-2012, 20:57
robertdg Dziękuję za odpowiedź, jutro za dnia wyrwę się z pracy i odkręcę go. Zrobię rundkę po mieście i dam znać po powrocie do domu co ustaliłem.
Hugo - 18-03-2012, 23:31
U mnie też to było oberwane. Wkręciłem z obu stron śruby i gra gitara.
jAZZMAN - 19-03-2012, 20:35
Wkręcenie śrub moim zdaniem usztywni klocek i zniweluje zasadę bezwładności, na jakiej działa tłumik (jak go nazwał robertdg) - tak mi się wydaje.
Wyrwałem ten klocek i dalej coś klekoce. Nie maiłem jak się położyć aby obejrzeć drugi.
Klekotanie jest bez względu czy dziury łapię prawą stroną czy lewą. Wydaje się iż dochodzi z przodu samochodu. Dźwięk jakby dwa młotki o siebie stukały.
Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas oględzin?
Hugo - 19-03-2012, 22:03
jAZZMAN napisał/a: | Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas oględzin? | Sworzeń "banana".
jAZZMAN - 19-03-2012, 22:24
Dziękuję Hugo, obejrzę i poszarpię za banana . Jutro powyciągam również wszystkie luźne elementy z auta i wszystko z bagażnika (łącznie z podłogą), przejadę się i raz jeszcze osłucham.
Hugo - 19-03-2012, 23:20
jAZZMAN napisał/a: | Dziękuję Hugo, obejrzę i poszarpię za banana | Wrzuć 1 bieg, poproś kogoś aby bujał autem przód-tył (ja nawet sam bujam jedną reką chwytając za opone), a Ty chwyć za sworzeń "banana". Jak jest luz to wyczujesz od razu. Najszybszy sposób.
mackbeth - 20-03-2012, 11:01
A ja z innej beczki - czy ktoś miał z przodu dwa takie same wahacze proste??
Wygląda na to że przez moją niewiedzę i sprzedawcy mam dwa takie same i objawy takie jak trzeszczenie zawieszenia, szczególnie jak auto buja się przód-tył, do tego na skręconych kołach słychać jakby taki trzask...
Pytam, bo nie jestem tego na 100% pewien, a zanim wahacz zakupię wolałbym potwierdzić diagnozę...
fergul11 - 20-03-2012, 11:49
mackbeth napisał/a: | czy ktoś miał z przodu dwa takie same wahacze proste |
miałem , nie było stuków , skrzypienia itp, ale mech . zauważył luz na jednym , a ja kupiłem oba , bo to zaraz po zakupie auta było i sukcesywnie wymieniałem zawiechę na nową i już w sklepie zwrócili uwagę że jest R i L
polaff - 20-03-2012, 15:23
zadałem dziś pytanie o dostępnośc tulei wahacza dolnego prostego w przednim zawieszeniu bo mam jedną wybitą.
Pyt było skierowane do sklepu mitsustyle.pl
taką odpowiedź uzyskałem:
Kod: | Witam , tuleja w wahaczu jest nie wymienna , wahacz nowy oryginalny 930zł . |
co Wy na to?
Jak sprawa wygląda, skoro na alledrogo jest do wyboru do koloru zamienników tej tulei?
np. te:
klik
czerwony88 - 20-03-2012, 16:42
Można wymieniać te tuleje
polaff - 20-03-2012, 16:45
czerwony88 napisał/a: | Można wymieniać te tuleje |
czyli oprócz sworznia wahacz jest normalnie rozbieralny?
Hugo - 20-03-2012, 18:39
polaff napisał/a: | czyli oprócz sworznia wahacz jest normalnie rozbieralny? | Tak. Oryginał: http://allegro.pl/mitsubi...2164862965.html Tuleje firmy NOK szły na pierwszy montaż do EA. Ja kupiłem taką, ale do "banana", wystarczy wziąć do reki i od razu widać jakość...
89mask - 20-03-2012, 20:59
Cytat: | A ja z innej beczki - czy ktoś miał z przodu dwa takie same wahacze proste??
Wygląda na to że przez moją niewiedzę i sprzedawcy mam dwa takie same i objawy takie jak trzeszczenie zawieszenia, szczególnie jak auto buja się przód-tył, do tego na skręconych kołach słychać jakby taki trzask...
Pytam, bo nie jestem tego na 100% pewien, a zanim wahacz zakupię wolałbym potwierdzić diagnozę... |
Nie wiem czy ta informacja Ci w czymś pomoże, ale miałem podobne objawy, a zaczęły się one kiedy ustały mrozy (gdy były mrozy to przy hamowaniu coś pojedyńczo pukało). Podobnie jak u Ciebie, auto jak bujało się przód-tył(nawet podczas jazdy przy puszczeniu gazu) słychać było skrzypienie, najgłośniej podczas hamowania ze skręconymi kołami. Dodam, że jakieś 3 miesiące temu wymieniłem wahacze z przodu- banany i proste. Pojechałem do mechanika i rzucił podejrzenie na tuleje "wózka" z przodu. Mechanik rozkręcił "wózek" i stwierdził, że tuleje są w porządku, po czym nasmarował je "czymś"(co podobno nie szkodzi gumie), skręcił i efekt- skrzypienie jak ręką odjął...a podejrzewałem wahacz.
Pozdrawiam.
jAZZMAN - 20-03-2012, 22:05
Hugo, Dziękuję za radę, sprawdziłem banany i nie wyczułem luzu. Pojeździłem troszkę skupiając się na tym klekotaniu. Podczas hamowania ustawało.... Zakładam, ze to klocki. Dziękuję za rady!
|
|
|