Outlander II GEN Techniczne - Filtr paliwa i kiepska jakości ropa a niskie temperatury...
mitsu00 - 01-12-2010, 11:49
venglin napisał/a: | Ale dzisiaj było "tylko" -15. Chociaż w zeszłym roku zatkał się już przy -10. |
W takim razie miałeś masę wody w filtrze paliwa, która po prstu zamarzła. Kiedy go wymieniałes ostatnio? ja teraz wymieniam go prewencyjnie przed mrozami żeby być pewniejszy.
Anonymous - 01-12-2010, 11:53
mitsu00 napisał/a: | venglin napisał/a: | Ale dzisiaj było "tylko" -15. Chociaż w zeszłym roku zatkał się już przy -10. |
W takim razie miałeś masę wody w filtrze paliwa, która po prstu zamarzła. Kiedy go wymieniałes ostatnio? ja teraz wymieniam go prewencyjnie przed mrozami żeby być pewniejszy. |
Wymieniany był przy przeglądzie 20 tys km - w październiku.
mitsu00 - 01-12-2010, 11:56
venglin napisał/a: | Wymieniany był przy przeglądzie 20 tys km - w październiku. |
Dwa miesiące temu????? Dziwna sprawa w takim razie. Jesteś pewny że to zatkany filtr? Pytam, bo filtr paliwa we Francuzie standardowo nie wymienia się przy przeglądzie 20kkm.
Anonymous - 01-12-2010, 11:58
mitsu00 napisał/a: |
Dwa miesiące temu????? Dziwna sprawa w takim razie. Jesteś pewny że to zatkany filtr? |
Jeszcze nie jestem pewien, ale objaw identyczny jak rok temu.
Maciek40 - 01-12-2010, 14:31
Polecam dodatek black-arrow-diesel-skydd. Można kupić na stacjach shella.
http://www.auto-chemia.pl...diesel-skydd-1l
mitsu00 - 01-12-2010, 14:36
Wszystko byłoby cacy gdyby nie to ze do silników z FAP nie wolno dolewać żadnych uszlachetniaczy.
Maciek40 - 01-12-2010, 14:45
"Wszystko byłoby cacy gdyby nie to ze do silników z FAP nie wolno dolewać żadnych uszlachetniaczy."
Tego nie rozumiem. Paliwa na poszczególnych stacjach różnią się właśnie dodatkami. Baza jest ta sama z Orlena lub Lotosu. To co rozróżnia np. BP od Statoila to uszlachetniacze które wsypią do paliwa.
mitsu00 - 01-12-2010, 14:47
Maciek40 napisał/a: | Tego nie rozumiem. Paliwa na poszczególnych stacjach różnią się właśnie dodatkami. Baza jest ta sama z Orlena lub Lotosu. To co rozróżnia np. BP od Statoila to uszlachetniacze które wsypią do paliwa. |
W instrukcji obsługi auta wytłuścili nawet to ostrzezenie. W chimerycznych silnikach najlepszym rozwiązaniem zima jest cieply garaż lub elektryczne lub niezalezne ogrzewanie silnika.
DJ Fazi - 01-12-2010, 15:54
Cytat: | Tankowałem do pełna Golda w poniedziałek na Statoilu przy Grochowskiej w Warszawie. |
Próbował ktoś z tym paliwem Diesel Gold arktyczny ?
Co tankujecie koledzy ?
Pozdrawiam
Anonymous - 01-12-2010, 18:45
No to mi już zostaje tylko laweta. Ledwo się dotoczyłem do domu. Powyżej 2000 rpm od razu gaśnie. A do najbliższego serwisu koło 10 km.
karol_alasz - 01-12-2010, 19:45
DJ Fazi napisał/a: | Co tankujecie koledzy ? |
Lotos Dynamic...Prewencyjnie,rzekłbym.Tyle,że cały rok . Ale ja mam młucarnię szwabowską i pewnie jakbym oliwy z lampy naftowej nalał to też by poszedł
To taka słodycz dla tego silnika,nie żeby potrzebował ale lubi
mitsu00 - 01-12-2010, 19:53
venglin napisał/a: | No to mi już zostaje tylko laweta. Ledwo się dotoczyłem do domu. Powyżej 2000 rpm od razu gaśnie. A do najbliższego serwisu koło 10 km. |
www.iparts.pl ma filtr knechta za 232zł. Ori Purflux w ASO to 380zł plus wymiana około 150zł.
rezon - 01-12-2010, 20:16
karol_alasz napisał/a: | Ale ja mam młucarnię szwabowską i pewnie jakbym oliwy z lampy naftowej nalał to też by poszedł | Dopóki rozrusznik zakręci to nasze czołgi będą jeździć. Chyba nie było przypadku zapchania filtra w czołgowozach w ub. roku. Nie pamiętam takiego postu.
13zbyszek13 - 02-12-2010, 08:33
venglin napisał/a: | Tankowałem do pełna Golda w poniedziałek na Statoilu przy Grochowskiej w Warszawie. Dzisiaj przy wyprzedzaniu szarpnął i od razu "check engine". |
Ja przestałem tankować na STAT... jakieś trzy lata temu jak po zatankowaniu busik zdechł mi w polu na katowickiej.
Od tamtej pory tankuję w 90 % ORL... VERVA w 10 % BP i mam spokój nawet przy zeszło rocznym - 30 stopniach .
michu300 - 02-12-2010, 09:21
Nie wiem jak w sensie zimowym, bo problemów nie zanotowałem jeszcze żadnych tej zimy (która się jeszcze nie zaczęła), ale przy normalnych temperaturach mam wrażenie, że Verva najlepiej działa na T-34. Mniej pali (akurat bez znaczenia, bo i tak jest droga, więc się wyrównuje), ale też silnik jakby żwawszy...
|
|
|