[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?
po.miras - 05-06-2013, 21:29
Ja do swojego II przeglądu mam jeszcze prawie pół roku.
Jednak po lekturze wpisów na forum i przeglądaniu netu postanowiłem zalać do swojego:
Millers Oils XF Longlife 0w40
http://www.millersoils.co...=990§or=Car
PL - http://www.millersoils.pl...-longlife-0w40/
Już zaczynam zbierać kasę żart oczywiście
grzes - 12-06-2013, 18:55
80 tys - Millers XF Longlife C3 5W-30
Poprzednio Shell Helix Utra Extra 5w-30
Śmiga świetnie jak poprzednio, może dźwięk silnika jakby trochę "gładszy" i spalanie minimalnie mniejsze.
tyku - 13-06-2013, 12:30
Przegląd gwarancyjny 36 miesięcy - przebieg 25 tys. - zalałem bez namysłu Millers Oils EE Longlife C3 5w30.
Świetna praca silnika, wcześniej był Millers XF LONGLIFE C2 5w30. - też nie narzekałem.
Do tego jeszcze zastosowałem zakrętkę magnetyczną Simota M14x1,5.
Jalal_79 - 23-06-2013, 08:51
11500km wlane Motul Eco-nergy 5W30 + filtry wszystkie Denso.
Skrzynia po lekturze o kiepskim oleju w poscie sasiednim wlane 75W80 z Totala syntetyk.
Plyn hamulcowy Motul 5.1 DOT szary.
Pozdrawiam.
cefaloid - 23-06-2013, 11:07
tyku napisał/a: | Przegląd gwarancyjny 36 miesięcy - przebieg 25 tys. - zalałem bez namysłu Millers Oils EE Longlife C3 5w30.
Świetna praca silnika, wcześniej był Millers XF LONGLIFE C2 5w30. - też nie narzekałem.
|
Przy 25 tys km to "świetna praca silnika" będzie nawet jak byś wlał Lotos Mineral
Czy wybór był słuszny, to się okaże przy przebiegu nie 25 ale 250 tys jak będziesz go ciągle wlewał.
Lucas123w - 23-06-2013, 11:37
cefaloid napisał/a: | Przy 25 tys km to "świetna praca silnika" będzie nawet jak byś wlał Lotos Mineral |
Czego nie mogę napisać o Castrolu, nie było mowy o świetnej pracy silnika. Więc takie porównanie to słaby argument że lej olej byle który byle jaki oby miał lepkość i był najtańszy.
Jalal_79 - 23-06-2013, 11:49
cefaloid napisał/a: | tyku napisał/a: | Przegląd gwarancyjny 36 miesięcy - przebieg 25 tys. - zalałem bez namysłu Millers Oils EE Longlife C3 5w30.
|
Przy 25 tys km to "świetna praca silnika" będzie nawet jak byś wlał Lotos Mineral
Czy wybór był słuszny, to się okaże przy przebiegu nie 25 ale 250 tys jak będziesz go ciągle wlewał. |
Zgadzam się z kolegą w 100%. Dopiero po takim przebiegu będzie coś wiadomo, ale czy kolega tyku już nie będzie jeździł EVO albo czymś lepszym?
Pozdrówka
tyku - 24-06-2013, 09:30
cefaloid, Miałem wlanego Castrola i wiem jak silnik klekotał.
Nie chcę zachwalać millersa, ale odkąd go stosuję całkiem przyjemniej pracuje silnik.
Nie wiem czy lancer dotrwa do przebiegu 250 tys., biorąc pod uwagę mój roczny przebieg 6 tys. km
Jalal_79, EVO nie kupię, ale jakbym RALLIARTA dorwał w świetnym stanie i z małym przebiegiem to kupuje.
eat18 - 03-07-2013, 21:32
Planuje pierwszą wymianę oleju w Lancerze 1,6. Proszę o poradę jaki olej zalać. Im więcej poczytałem na forum tym mam więcej wątpliwości. Castrol, Shell czy coś innego?
Lucas123w - 03-07-2013, 21:40
eat18 napisał/a: | Castrol, Shell czy coś innego? |
Taki błąd na samym wstępie, okazuje się że nie czytałeś.
eat18 - 04-07-2013, 19:33
No właśnie czytałem. Ile osób, tyle opinii. Czy może ktoś po zmianie oleju zaobserwował zmiany na mniejsze zużycie paliwa?
Lucas123w napisał/a: | eat18 napisał/a: | Castrol, Shell czy coś innego? |
Taki błąd na samym wstępie, okazuje się że nie czytałeś. |
RalfPi - 04-07-2013, 19:47
Jak Kolega starszy stażem rzecze, że nie czytałeś.. to znaczy, że gdybyś czytał, to byś nie pytał o Castrola
Wszystko zależy od stylu jazdy i przebiegów - ja zalałem Millersa, bo kosztował 10zł drożej jak Castrol - spalanie może jest mniejsze.. ale to bez znaczenia.
1% mniejsze spalanie przy moim 15kkm/rok przebiegu to jakieś 2-3zł miesięcznie...
Lucas123w - 04-07-2013, 20:45
RalfPi napisał/a: | że gdybyś czytał, to byś nie pytał o Castrola |
To jest jak wyrok w tym temacie napisze to każdy kto jeździł choć przez rok na Castrolu Lancerem. Cała reszta oleju to już kwestia gustu. Ceny są podobne, spalanie zapewne też, różnica może być odczuwalna w dźwięku silnika. Na niektórych działa ciszej a na drugich głośniej.
Millers, Motul, Valvoline, Shell, grunt żeby produkcja nie była w Polsce. Chodziły słuchy że Castrol rozlewany w Niemczech jest innym olejem niż Castrol rozlewany w Polsce.
eat18 - 05-07-2013, 20:56
OK, to wielkie dzięki. Mam wymianę 20/07 - teraz tylko pozostał zakup któregoś z olejów rekomendowanych przez "starszych stażem" Mitsumaniaków
Lucas123w napisał/a: | RalfPi napisał/a: | że gdybyś czytał, to byś nie pytał o Castrola |
To jest jak wyrok w tym temacie napisze to każdy kto jeździł choć przez rok na Castrolu Lancerem. Cała reszta oleju to już kwestia gustu. Ceny są podobne, spalanie zapewne też, różnica może być odczuwalna w dźwięku silnika. Na niektórych działa ciszej a na drugich głośniej.
Millers, Motul, Valvoline, Shell, grunt żeby produkcja nie była w Polsce. Chodziły słuchy że Castrol rozlewany w Niemczech jest innym olejem niż Castrol rozlewany w Polsce. |
RalfPi - 19-07-2013, 13:49
RalfPi napisał/a: | , a teraz "zaryzykowałem" i zalałem Millersa Xf Longlife 5W30 C2 (dałem 167zł) i póki co silnik pracuje ciszej i jakoś lżej - dużo lżej - i tu nawet nie chodzi o temp. zewnętrzną ( a i tak parkuje w garażu co ma 5 stopni C.) tylko pewnie o to, że Castrol po 15kkm był w kiepskim stanie.
Co do ew. spadku spalania gaziku dam znać.
Pozdrowienia! |
No i daje znać - mam wrażenie, że Lancer pali troszeczkę mniej - no w szczególności w trasie - ciąłem do Gdańska i do Konina - raz spalił 9l LPG, a raz poniżej 9l LPG w trzy osoby i z klimą i małymi bagażami... także naprawdę mam wrażenie, że pali mniej
PS W mieście wydaje mi się, że pali raczej podobnie...
|
|
|