Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC
k@rol - 12-01-2012, 22:06
szpala85 napisał/a: | troszke miernik mi pomógł | i co miernik pokazuje??ustawiasz na zwarcie/rozwarcie czy jakieś w miarę konkretne wartości??
areksz121 - 14-01-2012, 07:31
Ja zwolniłem przepustnicę na śrubce zgrubnej, potem wkręcałem powoli, aż dotknie do cięgna przepustnicy, a następnie jeszcze 1 i 1/4 obrotu. Potem najgorsze wykrycie momentu zwarcia na styku w TPS-ie. Podłożyłem cienką podkładkę pod śrubkę zgrubną i TPS ustawiałem na granicę rozwarcia (z podkładką powinien być rozwarty). Po wyciągnięciu podkładki powinien mieć zwarcie i w tej pozycji trzeba dokręcić. W kwietniu robiłem to "na odwal" i wyszło za pierwszym razem Może dziś w końcu znajdę tego drugiego TPSa to się pobawię
Aha, jeszcze co ciekawe, to wygląda jakby ten styk "przelatywał" tzn, na wolnych nie zawsze trzyma, a w czasie jazdy na biegu z pozycji "puszczony gaz" lekkie wciśnięcie powoduje zamulenie, ale kiedy wcisnę głębiej, to już gitara. Wychodzi na to, że w momencie lekkiego wciśnięcia krokowy próbuje wyrównać obroty odpowiadające na biegu jałowym...
areksz121 - 15-01-2012, 22:47
Dopiero dziś znalazłem drugiego TPS-a Ale o dziwo Gal jeździł normalnie, a z czasem u mnie ciężko
Poza tym Gal zaczyna sypać się na potęgę... antena się buntuje Nie wysuwa się do końca i też nie chowa do końca. Towarzyszy temu przerywany zgrzyt i szarpanie. Wystarczy rozebrać i przesmarować, czy też szukać nowego masztu? Poza tym antena jest chyba jedyną kombinowaną rzeczą w Galu, bo raczej nie jest już ori i sterowanie jest po kluczyku...wyłączenie radia nie powoduje składania I widziałem jakieś kabelki cięte itd... Tylko kurde ten czas... nie ma bata muszę znaleźć choć chwilę
Wszyc - 15-01-2012, 23:54
areksz121 napisał/a: | Poza tym Gal zaczyna sypać się na potęgę... antena się buntuje |
łooo stary teraz to już zanim się zorientujesz to progi odpadną całe jak w takim stanie jest
Szkoda robić szukaj nowego
rosomak1983 - 16-01-2012, 01:53
Wszyc napisał/a: | Szkoda robić szukaj nowego |
hehe Wszycu chciałbys takie nadwozie mówie Ci. Musiało byc długo garazowane.
areksz121, obstawiam ze wystarczy zakonserwowac...
Wszyc - 16-01-2012, 02:00
Nie ja bym nie chciał go przy moim stylu jazdy i użytkowaniu samochodu po prostu szkoda
Jak ja w lesie 2 dni po tym jak robiłem cały przód załatwiłem przedni zderzak, podłużnice wgniotłem na dziurach też, nie nie szkoda tego E54A na mnie
areksz121 - 17-01-2012, 07:46
Antena odgrzebana i jak porównać, to mam raczej takie cosik:
http://allegro.pl/antena-...2032304673.html Chyba Kupię takie coś i po problemie
Podmieniłem TPS, i chyba całkiem poprzestawiałem Puszczając całkowicie gaz jest lekkie szarpnięcie, ale za to przy wciskaniu przez chwilę nic a potem mega szarpnięcie jakby z 500rumaków było pod maską...szkoda mi poduszek więc musiałem wczoraj przejeździć na sprzęgle więcej... Odeśpię, to po południu biorę się dalej za kombinowanie...
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz:
Odpinam wtyczkę TPSu na odpalonym i wolnych obrotach i... nic się nie dzieje, nie przygasa itd... dodaję gazu to wchodzi na obroty... czy jest taka opcja że w takiej sytuacji przepływka przejmuje rolę TPSu? Jaki jestem pojętny, tak tego zrozumieć nie potrafię do końca...
Krzychu, nie bój nic, u mnie podłużnice pod podłogą może i nie są powgniatane, ale zdarte na "zimowych wybojach" są trochę
jacek11 - 17-01-2012, 17:14
areksz121 napisał/a: | Odpinam wtyczkę TPSu na odpalonym i wolnych obrotach i... nic się nie dzieje, nie przygasa itd... dodaję gazu to wchodzi na obroty... czy jest taka opcja że w takiej sytuacji przepływka przejmuje rolę TPSu? Jaki jestem pojętny, tak tego zrozumieć nie potrafię do końca... |
U mnie jest tak samo.Ale wychodzę z założenia,że skoro fabryka tak zrobiła,to podłączone być musi.
areksz121 - 17-01-2012, 19:12
Ja też zostawiłem podłączone , niby po ustawieniu obrotów wszystko grało, krótka jazda i falowanie 1000-1300rpm... Wpadłem na genialny pomysł.... Poluzowałem też troszkę linkę i jeszcze raz regulacje (TPS ustawiony na oko) i... dziwna dziura przy lekkim wciskaniu zniknęła a i już nie wyskakuje jak z procy w sensie jakby miał silnik z poduszek wyskoczyć...a jak przekroczy magiczną cyferkę "4" to... wiadomo
k@rol - 17-01-2012, 19:47
chyba jutro też coś grzebnę przy tym TPSie bo trochę szarpnie czasami z niskich obrotów i działa mi to na nerwy
areksz121 - 18-01-2012, 20:09
Doszukałem się w końcu zaległych zdjęć
Tak wyglądają platynki NGK PFR6J-11 po 40tys (90% na LPG):
Tak prezentowały się zaś wspominane wcześniej wężyki (nr1 winowajca z przodu, nr2 "jeszcze dobry" tył, nr3 po wymianie):
+ 2 szt z dedykacją dla Krzycha
Aha...niebieskie kabelki WN jeszcze obecnie są
areksz121 - 21-01-2012, 07:03
Ze względu na to, że ostatnio opętał mnie wirus i działy się ze mną niesłychane rzeczy, po dojściu jako tako do stanu używalności postanowiłem spróbować czerwonych diod smd... dotyczy to jedynie wskazówek, bo białe podświetlenie było pierwszą rzeczą zrobioną po zakupie Gala Zdjęcie z kalkulatora:
Najgorzej jest z licznikiem, bo najmniej miejsca, a i czerwień przebija troszkę na liczydło... ale to nie wada Dopadnę cyfrówkę to będą lepsze foto Wskazówki zostały ori białe, a pod każdą z nich zlutowane są po 4 diody na mini laminacie. Najtrudniej rzeźbić w przezroczystym plastiku, tak żeby potem centralnie względem osi wskazówki przykleić owe laminaciki...dodatkowo ostrożnie trzeba obciąć wystające światłowody w dwóch małych wskazówkach, aby nie opierały się potem ew. o diody/laminat. Jestem z siebie dumny
k@rol - 21-01-2012, 15:29
fajnie, też tak chcę może kiedyś...
szpala85 - 21-01-2012, 17:35
ladnie
. kruca ja musze tez swoje poprawic ( i zostawić jeden kolor chyba biały ) tylko za cholere nie chce mi się znowu ustawiać wskazówek i ich czyścic z tłustych łap
dawałeś diody smd pod wskazówki tak jak ja czy na tracze 4 szt. ?
areksz121 - 21-01-2012, 22:38
Diody lutowałem szeregowo po 4 w kwadrat na każdą wskazówkę na malutkich płytkach uniwersalnych...troszkę lutownicą "rozwierciłem" te przezroczyste plastiki pod tarczami, wycentrowałem, żeby nie haczyło o ośki i same wskazówki...przyklejone na kleju na gorąco od spodu (od strony mechanizmów) A ustawianie wskazówek? Hm...temp to na rozgrzanym ustawiam, obroty na laptopie od Staga można podglądnąć, ale na rozgrzanym przy wolnych też łatwo, licznik do nawigacji + kontrola na ulicznych miernikach (da się takie spotkać z wyświetlaczami w NL), a właśnie najgorzej ustawić wskaźnik paliwa...chętnie wymieniłbym go na jakiś szybszy Choć jest jeden myk...zawsze można kabelek sygnałowy od miernika ze zbiornika (mam taki wyprowadzony ) zewrzeć do masy i wtedy ustawić na full, a rezerwa (żółta kreska) odpowiada oporowi ok 110 omów wpiętemu pomiędzy masę a ten sam kabelek sygnałowy.
Ja to się zawsze rozpiszę
|
|
|