To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.

_p_s_k_ - 27-05-2016, 13:42
Temat postu: Klimatyzacja, Lancer 2009, 1.8, 143 km
Witam,

Posiadam Lancerka, 2009 r, 1.8, 143 km, manual, serwisowany itp.

Ostatnio zauważyłem, że przy włączeniu klimatyzacji, słyszę z okolicy nawiewów dziwny syk, tak jakby "ssanie / zaciąganie" powietrza (co jakiś czas, w odstępach kilku minut).

Po wyłączeniu silnika wydobywa się również podobny syk, lub jakby lekkie bulgotanie. Dodatkowo, jeden z nawiewów, ten od strony pasażera, dmucha zdecydowanie chłodniejszym powietrzem, niż ten od strony kierowcy.

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Ile może kosztować naprawa takiej kwestii, jeśli ktoś ma doświadczenia i jest w stanie postawić diagnozę?

Pozdrawiam,
PSK

Haek - 03-06-2016, 23:34

Haek napisał/a:
Przy włączeniu klimy na jałowym obroty spadają o jakieś 200-250 na kilkadziesiąt sekund jak działa sprężarka (duszeniem bym tego nie nazwał, nie ma wibracji zwiastujących zdławienie silnika), potem na kilka sekund wracają do swoich stabilnych 750. Chłodzi super zarówno podczas postoju jak i podczas jazdy.

Info dla potomnych: problem udało się (nie wiem na jak długo, oby na długo) rozwiązać dzięki resetowi ECU i przeprowadzonej adaptacji (+/- 10 minut na jałowym z wyłączonymi odbiornikami prądu, potem +/- 10 minut na jałowym z włączonym >wszystkim<).

tyku - 04-06-2016, 10:26

Przegląd klimatyzacji - ASO Auto Krak.

Cena za przegląd klimatyzacji: 126,65 zł. - bez filtra.
Dezynfekcja klimatyzacji ultradźwiękowa z wykorzystaniem środka AirCon Refresh 100ml: 57,90 zł.
Razem: 184,50 zł.
Filtr kabinowy: K&N VF2004

wojt89 - 15-06-2016, 11:21
Temat postu: Usterka klimatyzacji
Witam,
sprawa jest taka, że jak mam wyłączoną opcje klimy to mogę ustawić ogrzewanie+ a kiedy załącze AC to wali mi zimnem i nawet jak ustawie 27 stopni wali zimnem... ktos jakies pomysly cos?

Haek - 16-06-2016, 21:28

A na zewnątrz / wewnątrz jaka temperatura?

Jak załączasz AC w klimie i ustawisz nawet te 27 stopni, a wewnątrz jest 30 to będzie waliła zimnem, żeby było wewnątrz zadane 27.

wojt89 - 17-06-2016, 10:24

na zewnatrz nawet 14-17 bez znaczenia na manualu to samo jest czy auto czy manual
Haek - 21-06-2016, 13:44

W sumie to jak ja chcę się dogrzać, to wyłączam klimę i podkręcam temperaturę :P
Ziejson - 30-06-2016, 13:36

Hmmm, tylko żę... Samochód zakupiłem w lipcu ubiegłego roku, i do czasu wymiany filtra nie miałem żadnych problemów z tą "mgiełką". Wydaje mi się żę pojawia się przy włączeniu klimatyzacji, czyli jak powietrze leci na przednią szybe wtedy to występuje, czasami jak myje szybe(a robie to niestety często) mam wrażenie że to jest coś a'la tłuszcz, tylko taki delikatny.
tyku - 30-06-2016, 14:20

Ziejson napisał/a:
Wydaje mi się żę pojawia się przy włączeniu klimatyzacji,
Czy przegląd klimatyzacji robiłeś :?:
.swat. - 04-07-2016, 19:43

tyku napisał/a:

Filtr kabinowy: K&N VF2004
tyku czy czujesz jakąkolwiek różnicę pomiędzy tym K&N, a fabrycznym? Zawsze to dwa razy więcej kasy niż dobrej jakości z węglem aktywnym.
Wszedłem ja sobie na stronkę, a tam zostało oto napisane :

"....•Wysoki przepływ powietrza przy doskonałym filtrowaniu •Konstrukcja zwiększająca moc i przyśpieszenie ....".

http://efiltry.pl/pl/vf20...r-kabinowy.html

Czy filtry kabinowe faktycznie mogą zwiększać moc i przyśpieszenie :mrgreen: :shock:

tyku - 05-07-2016, 11:21

.swat., Pomylili opis z filtrem powietrza. :wink:

http://www.knfilters.com/cabin-air-filter.aspx

lurek - 06-07-2016, 19:33

W weekend odgrzybiałem klimatyzację za pomocą Liqui moly Klima Fresh. Niby proste i łatwe ale jednej informacji mi zabrakło i nie wiem czy przeprowadziłem procedurę dobrze. Może ktoś z was już korzystał z tego produktu.

Mianowicie, po osuszaniu parownika (10 minut na max nawiew, max ciepło, AC off) należy rozpylić preparat ponownie przez 10 minut na max nawiew, na szybę i.. i tu kończy się opis producenta. Czy ma wiać ciepło czy zimno, włączyć AC czy nie? Z pomocą przyszedł dopiero filmik na YT z akademii liqui, gdzie gość też nic na ten temat nie mówi ale przynajmniej widać co robi, a robi więcej niż jest na opakowaniu produktu ;) Mianowicie przełącza z max ciepło na max zimno ALE ponownie wyłącza AC.

Trochę dziwne dla mnie, czyszczenie klimy z wyłączoną klimą, nie znam się, może tak jest ok?

Jak na razie ciągle mocno czuć środek pomimo wietrzenia i jazdy z otwartymi oknami, Mogę tylko powiedzieć że po roku jeżdżenia po Wrocławiu, filtr kabinowy jest usyfiony strasznie, trzeba chyba jednak częściej wymieniać ;p

tyku - 06-07-2016, 20:41

lurek, Za dezynfekcję ultradźwiękami z z wykorzystaniem środka AirCon Refresh 100ml zapłaciłem 57,90 zł.
Zastanawia mnie, jakie są korzyści z samodzielnego czyszczenia klimatyzacji w twoim przypadku :?:

lurek - 06-07-2016, 21:58

Nie wiem, chyba oszczędność 18 zł lub brak zorientowania w ofercie lokalnych warsztatów ;) Zresztą czasem trzeba spróbować czegoś nowego :)
tyku - 07-07-2016, 10:59

Ziejson napisał/a:
Wydaje mi się żę pojawia się przy włączeniu klimatyzacji, czyli jak powietrze leci na przednią szybe wtedy to występuje,
Jaki filtr kabinowy założyłeś (zwykły, czy z węglem aktywnym) :?: