To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Klocki / tarcze hamulcowe

emil_d - 08-03-2016, 10:47

krecisie napisał/a:
Każde pylą mniej lub więcej ale nie zauważyłem żeby bardzo pyliły, z resztą dość często jestem na myjni . Ja mam dokładnie te same od lewiana , kupiłem je kilka miesięcy temu i jestem naprawdę zadowolony.
Rożnica jest spora w porównaniu z moimi poprzednimi bo są przede wszystkim skuteczne i dość ciche. Wybór należy do ciebie a jest naprawdę szeroki i cenowo Zimerman nie jest tani .. Tylko że ja wychodzę z założenia że hamulec to hamulec . Polecam też EBC ale oryginały są jeszcze droższe.

Ja też mam Zimmermana z przodu i z tyłu. Używałem klocków EBC ale były za twarde. Teraz jest TRW.

michu300 - 08-03-2016, 15:12

mentosik napisał/a:
Nie no, teraz to będzie wysyp kto co ma :) Koledzy nie obraźcie się, cenię sobie wasze zdanie - serio, ale pojedyncza opinia jest jakaś taka płytka bo to rzecz bardzo względna jest. B.

Nie wiem czego się spodziewałeś, ale tu każdy ma z reguły po jednym samochodzie, a klocków nie wymienia się co miesiąc...

mentosik - 08-03-2016, 15:27

Nie no jasne, ale sporo osób używało takich nazw jak EBC czy TRW. Ja wiem, wątek ma już trochę lat :)
bonito - 08-03-2016, 15:34

michu300 napisał/a:
a klocków nie wymienia się co miesiąc...

W Outlanderze wymieniałem co parę miesięcy :D
Od siebie mogę dodać - jeszcze lepsze od tarcz Zinemanna są ATE (miałem w kilku pojazdach), zielone klocki EBC są w sam raz do "normalnych" tarcz. (dużo mniej pylą jak inne klocki, których używałem). Jeszcze lepsze są klocki ceramiczne (ATE), ale nie wiem czy są dostępne dla Outka.
bonito

rezon - 08-03-2016, 18:45

bonito napisał/a:
zielone klocki EBC są w sam raz do "normalnych" tarcz. (dużo mniej pylą jak inne klocki, których używałem)
też je polecam. Obecnie też mam zmienione ori (po 90kkm jazdy) właśnie na EBC Greenstuff.
jurellas - 09-03-2016, 09:36

Też mam do wymiany przód,rozmawiałem z mechanikiem mitsu z mikołowa - poradził tarcze i klocki trw lub textar,również można je mieszać - klocki np textar, tarcze trw lub odwrotnie.
Sam już nie wiem co cholerka wybrać :-/

alojso - 09-03-2016, 10:27

Są firmy, które można brać w ciemno:

- TRW
- Textar
- ATE
- Bosch
- Zimmermann
- Delphi
- Brembo
- Ferodo

Teoretycznie najwyższa póła to ATE, dalej TRW i bosch (i te będą prawdopodobnie najdroższe), ale miałem do czynienia praktycznie ze wszystkimi markami i na żadnej się nie zawiodłem (a miałem też do czynienia z tanim badziewiem i wiem, że do auta które swoje waży i jeździ szybciej niż 50km/h nigdy czegoś takiego nie założę).

mentosik - 09-03-2016, 11:37

I takie zestawienie jak alojso przedstawił do mnie przemawia. Bo spieranie się o wyższość świąt jednych nad drugimi nie dla mnie. Jak jakość zbliżona to coś już wybiorę.
Dzięki!

rezon - 09-03-2016, 21:10

Jakość EBC Greenstuff jest znacznie wyższa niż TRW czy zwykłych ATE.
Puzonik83 - 09-03-2016, 23:30

Wybierajcie tarcze te pomalowane fabrycznie, nie będą korodowały, ja kupiłem Boscha bo myślałem że też bedą pomalowane ale niestety nie były i szybko zrobiły się rude. Textary są malowane ale chyba nie wszystkie. Klocki EBC zielone są spoko i nie pylą praktycznie wcale.

[ Dodano: 01-04-2016, 20:32 ]
Dzisiaj się okazało, że zablokował się tłoczek w prawym tylnym zacisku, chyba dostała się woda pod gumkę, która osłania tłoczek i zacisk bardzo skorodował w środku, tłoczek nawet "żabą" nie można było ruszyć, ale powoli poszedł, po wyczyszczeniu na małe wżery, ale tą gumkę popsułem i jutro kupię cały zestaw naprawczy razem z nowym tłoczkiem.

Na początku grudnia byłem w ASO na przeglądzie w LBN i Pan zapewniał mnie, że wszystko zrobili na cacy włącznie z rozebraniem i nasmarowaniem tylnych hamulców. Sraty taty... na stówę nie dotykali się do zacisków, wszystko było brudne i skorodowane, klocki też były zapieczone, na sprężynkach aż grubo było od brudu i rdzy, na prowadnicach odrobina czarnej mazi, a śruby tak dokręcone, że w klucz młotkiem trzeba było walić. To od grudnia chyba by tak się nie zrobiło....

A i pytanie: jaki płyn hamulcowy na dolewkę po odpowietrzeniu??

alojso - 01-04-2016, 21:17

Autodata podaje DOT 3/4
andrzejGb - 06-04-2016, 00:32

co sądzicie o klockach i tarczach Ferodo ???
http://archiwum.allegro.p...5144702577.html

alojso - 06-04-2016, 09:19

Dobra firma, używałem i nie miałem żadnych problemów.
Komandor - 06-04-2016, 09:31

Mam założone tarcze i klocki Ferodo na przodzie od 3 lat i nakręcone 33 tys. km na tym zestawie, stan zuzycia wskazuje na kolejne minimum 20 tys. km do przejechania (a wiadomo ze w "automacie" częściej uzywa sie hamulca) . Hamują skutecznie i nie buczą.
alojso - 06-04-2016, 09:40

No ale ja osobiście brałbym jednak TRW, które są na allegro 70 zł tańsze :)