To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Filtr powietrza - układ dolotowy.

Sushi - 18-08-2017, 22:55

W przyszłym tyg. będę wymieniał kilka rzeczy eksploatacyjnych - używa ktoś w 1.6 K&N 33-2392 ?
sk0ras - 22-08-2017, 13:39

Sushi napisał/a:
W przyszłym tyg. będę wymieniał kilka rzeczy eksploatacyjnych - używa ktoś w 1.6 K&N 33-2392 ?

W 1.6 to raczej 33-3015. Ja taki zamontowałem. Mruczy delikatnie ładniej, innych różnic nie zauważyłem. 3 - 4 konie na plus to raczej i tak ciężko wyczuć.

Sushi - 26-08-2017, 12:01

Zależy, który rocznik. 2007-2012: K&N 33-2392. Jednak póki co wybrałem Purflux, którego jeszcze nigdy nie miałem. K&N może następnym razem, chociaż nie wiem czy to w ogóle ma sens w takich silnikach.

EDIT:
Okazało się, że nie mają na stanie Purfluxa więc wziąłem Manna C27003/1 (identyczny miałem przed wymianą). I zupełnie szczerze napiszę, że z pod maski wydobywa się kompletnie inny dźwięk - zdecydowanie głębszy i czuję różnicę podczas przyspieszania (zamontowałem prawidłowo). Jestem po prostu w szoku, bo nie spodziewałem się aż takiej zmiany, tym bardziej, że mam 1.6L. W takim razie zastanawia mnie to czy wkładka K&N robi jakąkolwiek różnicę pod tym względem (prócz takiej, że nie trzeba wymieniać na nową), bo jeśli tak to chyba mój misiek musiałby brzmieć jak bolid F1 :biggrin:
Mógłby ktoś to sprawdzić gdyby miał dwa nowe filtry: K&N i jakiś standardowy.

Stożek na pewno robi różnicę, tylko ciekawy jestem w jakim stopniu.

tyku - 26-08-2017, 12:36

Sushi napisał/a:
Stożek na pewno robi różnicę, tylko ciekawy jestem w jakim stopniu.
Pod względem mocy niewiele zmienia, ale za to pięknie mruczy. :wink:
Sushi napisał/a:
Mógłby ktoś to sprawdzić gdyby miał dwa nowe filtry: K&N i jakiś standardowy.
Po co :?: Przecież w tym temacie wrażenia z wymiany były opisywane. :roll:
Beny_s - 29-08-2017, 14:32

Sushi napisał/a:
zdecydowanie głębszy i czuję różnicę podczas przyspieszania (zamontowałem prawidłowo). Jestem po prostu w szoku

A dobrze został zapięty, nie łapie powietrza od dołu?

Iluzjonist4 - 03-10-2017, 16:53

Tak zostawię, może nie wszyscy widzieli odnośnie wkładek sportowych i dolocie
https://youtu.be/8QFsBMUeyUU

muka997 - 31-10-2017, 10:04

czy ktoś po montażu wkładki KN do 1.8 odczuł znaczne zwiększenie głośności podczas jazdy tak od 3 tyś obr w góre?
wiem że Lancer nie jest super wytłumiony ale jak na zwykłym filtrze nie było tak źle to po zmianie na KN to jest fatalnie
dodam że pierścień za kolektorem wymieniony a stary i tak był w dobrym stanie, uszczelka na łączeniu przed katalizatorem też, stojąc w kanale pod autem hałas dochodzi z komory silnika

Problem zaczął się zaraz po zmianie filtra. dlatego właśnie pytam czy ktoś też tak ma/miał po założeniu wkładki KN czy pokusić się sprawdzenie kolektora wydechowego i uszczelki - tak wiem że jest temat odnośnie układu wydechowego ale chce tylko wiedzieć czy wkładka jest przyczyną czy to zbieg okoliczności
A nie mogę założyć starego filtra żeby sprawdzić czy będzie ciszej bo mnie "poniosło" i go przedwcześnie wywaliłem

tyku - 31-10-2017, 13:16

muka997, Na 100 % źle zapięta obudowa filtra. :roll: Sprawdź to dokładnie. :wink:
Venom86 - 31-10-2017, 15:58

Zwłaszcza na dole/od spodu. 2 zaczepy jak na filmiku ponizej:

https://youtu.be/BJJ20leX7Y8?t=50s

HUGIO - 31-10-2017, 19:57

muka997,
Niedawno wymieniałem, to jedynie zmieniła się delikatnie "barwa" dźwięku. Poziom głośności jest taki sam jak na "stock-owym" filtrze (przynajmniej w moim odczuciu).

Z wkładką KN obudowy filtra trzeba zapiąć trochę na siłę, więc jeśli zapięła Ci się lekko, to najpewniej powodem głośnej pracy jest to, co zostało napisane wyżej :)

muka997 - 31-10-2017, 23:16

jutro zaatakuje temat i przyjże się tym dolnym mocowaniom
.swat. - 01-11-2017, 21:25

@muka997 - na bank masz źle spiętą obudowę filtra. Ja miałem tak samo :mrgreen:
Yorii - 12-11-2017, 10:37

Sushi napisał/a:

Ja posiadam już chyba 2,5 roku. Dół się poprawia to na pewno. Czyszczenie upierdliwe trochę ale z 2 strony widać ile syfu się tam zbiera. Mój myłem chyba 1,5 godziny, a potem nasączanie.

Następnym razem na czas mycia i suszenia myślę kupić sobie zastępczy PP1762 i przetestować.
Co do KN mogę polecić.

RalfPi - 12-11-2017, 11:51

Co się w tym dole poprawia? Jakieś pomiary? Ja mam też filtr K&N i barwa faktycznie jest trooszkę inna, ale żeby koni dawało - jak się nie dopnie filtra to mruczy jak wściekłą krowa i faktycznie odczuwalnie ma wiekszy moment obrotowy.

Szukałem długo i długo i żadnych rzetelnych pomiarów w internecie nie znalazłem.

Yorii - 12-11-2017, 22:04

Nie mam rzetelnych pomiarów.
Jedyne co to na tym samym odcinku drogi rozpędzałem go na świeżym filtrze z salonu nie przekraczając 3 tys obrotów i do 3 biegu. i to samo wykonałem na KN. Czas zmierzyłem tabletem podłączonym do obd.
Wiadomym jest że nie uda się w takich warunkach zrobić rzetelnego testu ale po 3 próbach na każdym filtrze deko było lepiej na KN w moim wypadku.

Przydał by się podobny teścik jak tu:
https://www.youtube.com/watch?v=8QFsBMUeyUU