[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Filtr powietrza - układ dolotowy.
Sushi - 18-08-2017, 22:55
W przyszłym tyg. będę wymieniał kilka rzeczy eksploatacyjnych - używa ktoś w 1.6 K&N 33-2392 ?
sk0ras - 22-08-2017, 13:39
Sushi napisał/a: | W przyszłym tyg. będę wymieniał kilka rzeczy eksploatacyjnych - używa ktoś w 1.6 K&N 33-2392 ? |
W 1.6 to raczej 33-3015. Ja taki zamontowałem. Mruczy delikatnie ładniej, innych różnic nie zauważyłem. 3 - 4 konie na plus to raczej i tak ciężko wyczuć.
Sushi - 26-08-2017, 12:01
Zależy, który rocznik. 2007-2012: K&N 33-2392. Jednak póki co wybrałem Purflux, którego jeszcze nigdy nie miałem. K&N może następnym razem, chociaż nie wiem czy to w ogóle ma sens w takich silnikach.
EDIT:
Okazało się, że nie mają na stanie Purfluxa więc wziąłem Manna C27003/1 (identyczny miałem przed wymianą). I zupełnie szczerze napiszę, że z pod maski wydobywa się kompletnie inny dźwięk - zdecydowanie głębszy i czuję różnicę podczas przyspieszania (zamontowałem prawidłowo). Jestem po prostu w szoku, bo nie spodziewałem się aż takiej zmiany, tym bardziej, że mam 1.6L. W takim razie zastanawia mnie to czy wkładka K&N robi jakąkolwiek różnicę pod tym względem (prócz takiej, że nie trzeba wymieniać na nową), bo jeśli tak to chyba mój misiek musiałby brzmieć jak bolid F1
Mógłby ktoś to sprawdzić gdyby miał dwa nowe filtry: K&N i jakiś standardowy.
Stożek na pewno robi różnicę, tylko ciekawy jestem w jakim stopniu.
tyku - 26-08-2017, 12:36
Sushi napisał/a: | Stożek na pewno robi różnicę, tylko ciekawy jestem w jakim stopniu. | Pod względem mocy niewiele zmienia, ale za to pięknie mruczy.
Sushi napisał/a: | Mógłby ktoś to sprawdzić gdyby miał dwa nowe filtry: K&N i jakiś standardowy. | Po co Przecież w tym temacie wrażenia z wymiany były opisywane.
Beny_s - 29-08-2017, 14:32
Sushi napisał/a: | zdecydowanie głębszy i czuję różnicę podczas przyspieszania (zamontowałem prawidłowo). Jestem po prostu w szoku |
A dobrze został zapięty, nie łapie powietrza od dołu?
Iluzjonist4 - 03-10-2017, 16:53
Tak zostawię, może nie wszyscy widzieli odnośnie wkładek sportowych i dolocie
https://youtu.be/8QFsBMUeyUU
muka997 - 31-10-2017, 10:04
czy ktoś po montażu wkładki KN do 1.8 odczuł znaczne zwiększenie głośności podczas jazdy tak od 3 tyś obr w góre?
wiem że Lancer nie jest super wytłumiony ale jak na zwykłym filtrze nie było tak źle to po zmianie na KN to jest fatalnie
dodam że pierścień za kolektorem wymieniony a stary i tak był w dobrym stanie, uszczelka na łączeniu przed katalizatorem też, stojąc w kanale pod autem hałas dochodzi z komory silnika
Problem zaczął się zaraz po zmianie filtra. dlatego właśnie pytam czy ktoś też tak ma/miał po założeniu wkładki KN czy pokusić się sprawdzenie kolektora wydechowego i uszczelki - tak wiem że jest temat odnośnie układu wydechowego ale chce tylko wiedzieć czy wkładka jest przyczyną czy to zbieg okoliczności
A nie mogę założyć starego filtra żeby sprawdzić czy będzie ciszej bo mnie "poniosło" i go przedwcześnie wywaliłem
tyku - 31-10-2017, 13:16
muka997, Na 100 % źle zapięta obudowa filtra. Sprawdź to dokładnie.
Venom86 - 31-10-2017, 15:58
Zwłaszcza na dole/od spodu. 2 zaczepy jak na filmiku ponizej:
https://youtu.be/BJJ20leX7Y8?t=50s
HUGIO - 31-10-2017, 19:57
muka997,
Niedawno wymieniałem, to jedynie zmieniła się delikatnie "barwa" dźwięku. Poziom głośności jest taki sam jak na "stock-owym" filtrze (przynajmniej w moim odczuciu).
Z wkładką KN obudowy filtra trzeba zapiąć trochę na siłę, więc jeśli zapięła Ci się lekko, to najpewniej powodem głośnej pracy jest to, co zostało napisane wyżej
muka997 - 31-10-2017, 23:16
jutro zaatakuje temat i przyjże się tym dolnym mocowaniom
.swat. - 01-11-2017, 21:25
@muka997 - na bank masz źle spiętą obudowę filtra. Ja miałem tak samo
Yorii - 12-11-2017, 10:37
Sushi napisał/a: | W przyszłym tyg. będę wymieniał kilka rzeczy eksploatacyjnych - używa ktoś w 1.6 K&N 33-2392 ? |
Ja posiadam już chyba 2,5 roku. Dół się poprawia to na pewno. Czyszczenie upierdliwe trochę ale z 2 strony widać ile syfu się tam zbiera. Mój myłem chyba 1,5 godziny, a potem nasączanie.
Następnym razem na czas mycia i suszenia myślę kupić sobie zastępczy PP1762 i przetestować.
Co do KN mogę polecić.
RalfPi - 12-11-2017, 11:51
Co się w tym dole poprawia? Jakieś pomiary? Ja mam też filtr K&N i barwa faktycznie jest trooszkę inna, ale żeby koni dawało - jak się nie dopnie filtra to mruczy jak wściekłą krowa i faktycznie odczuwalnie ma wiekszy moment obrotowy.
Szukałem długo i długo i żadnych rzetelnych pomiarów w internecie nie znalazłem.
Yorii - 12-11-2017, 22:04
Nie mam rzetelnych pomiarów.
Jedyne co to na tym samym odcinku drogi rozpędzałem go na świeżym filtrze z salonu nie przekraczając 3 tys obrotów i do 3 biegu. i to samo wykonałem na KN. Czas zmierzyłem tabletem podłączonym do obd.
Wiadomym jest że nie uda się w takich warunkach zrobić rzetelnego testu ale po 3 próbach na każdym filtrze deko było lepiej na KN w moim wypadku.
Przydał by się podobny teścik jak tu:
https://www.youtube.com/watch?v=8QFsBMUeyUU
|
|
|