[97-04]Galant EAxA/W - Tuning? (silnika)
Marcino - 16-09-2016, 09:09
Fragu napisał/a: | jeżdżą auta z 6a13 (Galanty i Colt(y)) na innym ECU - niby z japońskiej wersji. Daje to niby 180KM.
|
Też o tym czytałem ze ECU japan ma wiecej mocy... trzeba by sprawdzić u nich na aukcjach ile mocy mają tam galanty z takimi silnikami. Być moze sa to wersję poza Japonie i nie na Europę.
telewizoor - 16-09-2016, 09:45
Na pewno da się coś zrobić z tego silnika bo 160KM z 2.5l to jest bardzo średni wynik. Tylko pytanie za jakie pieniądze Można założyć głowicę DOHC z 6a13tt albo DOHC MIVEC z 6a12(fto) tyle że podobno wtedy tłoki zderzają się z zaworami Jest filmik na YT z 6a13 n/a DOHC. Ale jakie to daje przyrosty tego nie wie nikt.
madluke - 16-09-2016, 11:23
Aktualnie mam cały wydech 2.5" i silnik wystrojony (teraz tylko 98). Problem jest taki, że nie da się zrobić dużych zmian dla AFR i kąta zapłonu, gdyż po 5k obrotów pojawia się spalanie stukowe. Padła propozycja, aby mocniej przepchać wydech, czyli zmodyfikować kolektory wydechowe od silnika na 2,5" i wepchnąć je w 3". Koszty rosną.
Konstruktorzy pozbyli się spalania stukowego poprzez zalanie silnika paliwem.
Jak znajdę chwilę wolnego czasu, to podskoczę na hamownię i zobaczę, jakie zmiany. Później zaktualizuję też post o Mitsu - jest kilka zmian.
Bloody_G - 16-09-2016, 21:40
zanim zakupiłem mitsubishi miałem różnej maści hondy i przy ostatniej pojawił się plan montażu kompresora Eaton m62. plany nie doszły do skutku części do montażu, auta dawca i biorca i swap b18c4 zostały sprzedane. pojawił się Galant który całkiem dobrze jedzie. ale szybko 120kw też okazało się nie wystarczające. i przyznam że zacząłem znowu myśleć o kompresorze. na YouTube gdzieś mi mignął nawet film z Rosji o 6a13 + kompresor wystrojonym na około 250km. rozmawiałem z kilkoma osobami które zakładają turbo i kompresory i ktoś rzucił że w 2.5 n/a nie ma to sensu bo dół jest wiele słabszy niż ten w 6a13tt. Jednak zacząłem czytać temat prac (danino88) przy Julii i gdzieś między wierszami w temacie przewinęło się że dół 6a13 i 6a13tt jest dokładnie ten sam i może służyć jako część zamienna podmieniając miedzy tymi swapami bez obaw o to że któryś jest słabszy i nie wytrzyma. to skoro dół wytrzyma.... pojawia się kolejne pytanie. czy seryjne głowice wytrzymają?? czy seryjne wałki wystarczą?? czy ssacy od 6a13tt jest kompatybilny plug&play do 6a13?? Nie wiadomo mi nic o tym żeby jeździł po Polsce galant 2.5 v6 z kompresorem... i chętnie stał bym się właścicielem pierwszego. tak jak jeden z niewielu a może jedyny jeżdżę na 19-tkach (to nie moje słowa ale kilka osób tak się wypowiedziało)
robertdg - 16-09-2016, 21:43
Przecięż góra 6A13 a 6A13TT jest całkiem inna
Bloody_G - 16-09-2016, 21:49
a gdyby tak nie ingerować bezpośrednio w sprężanie a dawkę paliwa i powietrza? dolot zimnego powietrza w połączeniu z Twoim wydechem madluke, może dać ciekawe efekty przydało by się zhamować Twoje autko ciekaw jestem wyniku
[ Dodano: 16-09-2016, 21:53 ]
robertdg
góra tak. ale głowice osadzone są tak samo na bloku czy są jakieś różnice konstrukcyjne w blokach?
|
|
|