Outlander II Ogólne - Narzekania i pochwały OII
borsak1 - 19-12-2012, 15:39
@Hubeeert nie łap dosłownie za słowa. Ale ostatnio znalazłem coś ciekawego dla porównania USA.
"USA vs PL
Koszulka - 6,99 USD vs 100pln
SpodzieA? - 9,99 USD vs 100 pln
Bluza - 13.99 USD vs 180 pln
Czapka - 9.99 USD vs 120 pln
Sikor -8.99USD vs 200 pln
A teraz różne wersje przeliczenia:
50 USD vs 700 PLN
50 USD vs 233,3 USD
150 PLN vd 700 PLN
Jeśli ktoś uważa, że Polska to biedny kraj to niech się zastanowi dwa razy. USAnikanin nigdy by sobie nie pozwolił na takie zakupy. Albo jesteśmy bogaci albo to cud gospodarczy."
Hubeeert - 19-12-2012, 16:02
borsak1 napisał/a: | @Hubeeert nie łap dosłownie za słowa. |
OK
bonito - 19-12-2012, 16:11 Temat postu: Ceny w USA Co za bzdury - porównanie cen robił ktoś kto nie był w USA. Wprawdzie jest tam często taniej, ale nie do tego stopnia.
Koszulka za 6,99 USD - nawet fatalne łachy z WalMartu są droższe! Normalne T-Shirty oczywiście kosztują kilkanaście (kilkadziesiąt) - i nie mówię tu o markowych o Outletu lub zgoła z Rodeo Drive A przy okazji - fajne jakościowo koszulki są w sklepach GO-Sport za 10-12 PLN (tylko czarne lub białe).
Spodnie za 9,90 USD - za taką cenę chyba trzeba samemu je ściągnąć z właściciela , w sklepie są znacznie droższe (Wrangler, Levis za kilkadziesiąc zielonych).
i tak dalej...
ale Outlandery, benzyna, domy, mieszkania i hotele istotnie tańsze.
bonito
mitsu00 - 19-12-2012, 21:29
Hubeeert napisał/a: | borsak1 no to się ciesz, że nie mieszkasz w Danii, albo w Szwecji | Hubeert: o co biega z ta Szwecja?
[ Dodano: 19-12-2012, 21:32 ]
bonito napisał/a: | ale Outlandery, benzyna, domy, mieszkania i hotele istotnie tańsze. | Tania benzyna to byla tam jak tam mieszkalem w '94-'96 r. Galon za 1.4 US wtedy to byla laba. Caly bak za 20 baksow, hehehehe. Teraz chyba pod 4$ podchodzi za galon (3.79l) i grubasy psiacza ze koniec swiata bo tak drogo
borsak1 - 20-12-2012, 09:29
Dobra robi się off topic.
[ Dodano: 21-12-2012, 08:03 ]
Panowie zdrowych, rodzinnych świąt spędzonych w gronie najblizszych.
Trik - 22-12-2012, 13:37
mitsu00 napisał/a: | borsak1 no to się ciesz, że nie mieszkasz w Danii, albo w Szwecji
Hubeert: o co biega z ta Szwecja? |
W Danii to chyba chodziło o podatek rejestracyjny (czy jakoś tak) w wys. 60% wartosci rynkowej pojazdu i o to że samochodami na firmę/firmowymi (zółte rejstracje) niewolno poruszać sie w łykendy. Nie wspominając o ograniczeniach prędkości, o planowaniu przejazdu (mi przjechanie 70km po drogach szerkości jak trasa Augustów - Sejny zajęło 1h i 20min ), wysokich karach za łamanie przepisów, benzyna po 7,5pln/l.
A w Szwecji to niewiem.
Wesołych Świąt.
mitsu00 - 18-01-2013, 22:24
Jezdzac Avena od 3 miesiecy zapomnialem juz co to pokretlo regulacji sily i kierunku nawiewu klimatyzacji. Ciagle jest na auto i pieknie wszystko dziala. Zadnych problemow z parujacymi szybami nawet przy 5 osobach na pokladzie. Klima nie bucha tez raz na zimno rz na goraco jak w OII. Automat pieknie wszystkim steruje Jedynie jak mi sie zachce to zmieniam na Cool albo na Hot na obecnych mrozach. Pomijam juz kwestie ze tutaj jest normalny dual.
rezon - 19-01-2013, 09:19
mitsu00 napisał/a: | Jezdzac Avena od 3 miesiecy zapomnialem juz co to pokretlo regulacji sily i kierunku nawiewu klimatyzacji. Ciagle jest na auto i pieknie wszystko dziala. Zadnych problemow z parujacymi szybami nawet przy 5 osobach na pokladzie. Klima nie bucha tez raz na zimno rz na goraco jak w OII. Automat pieknie wszystkim steruje Jedynie jak mi sie zachce to zmieniam na Cool albo na Hot na obecnych mrozach. Pomijam juz kwestie ze tutaj jest normalny dual. | ale to przecież takie cool było uodparniało na zmiany temperatury, zabijało wirusy grypy, ... teraz będziesz niedostosowany do zmian otoczenia tak samo jak ja
13zbyszek13 - 07-02-2013, 10:24
mitsu00 napisał/a: | Jezdzac Avena od 3 miesiecy zapomnialem juz co to pokretlo regulacji sily i kierunku nawiewu klimatyzacji. Ciagle jest na auto i pieknie wszystko dziala. Zadnych problemow z parujacymi szybami nawet przy 5 osobach na pokladzie. Klima nie bucha tez raz na zimno rz na goraco jak w OII. Automat pieknie wszystkim steruje Jedynie jak mi sie zachce to zmieniam na Cool albo na Hot na obecnych mrozach. Pomijam juz kwestie ze tutaj jest normalny dual. |
A co z nowym Pajero ?
mitsu00 - 07-02-2013, 12:07
13zbyszek13 napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | Jezdzac Avena od 3 miesiecy zapomnialem juz co to pokretlo regulacji sily i kierunku nawiewu klimatyzacji. Ciagle jest na auto i pieknie wszystko dziala. Zadnych problemow z parujacymi szybami nawet przy 5 osobach na pokladzie. Klima nie bucha tez raz na zimno rz na goraco jak w OII. Automat pieknie wszystkim steruje Jedynie jak mi sie zachce to zmieniam na Cool albo na Hot na obecnych mrozach. Pomijam juz kwestie ze tutaj jest normalny dual. |
A co z nowym Pajero ? | stoi w garazu:-) W weekendy jezdzi. Avena do codziennej jazdy do pracy. Accordem kobita pomyka.
13zbyszek13 - 10-02-2013, 13:45
mitsu00 napisał/a: | stoi w garazu:-) W weekendy jezdzi. Avena do codziennej jazdy do pracy. Accordem kobita pomyka. |
Czyli tyko do kościoła i z powrotem.
mitsu00 - 10-02-2013, 14:32
13zbyszek13 napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | stoi w garazu:-) W weekendy jezdzi. Avena do codziennej jazdy do pracy. Accordem kobita pomyka. |
Czyli tyko do kościoła i z powrotem. | Raczej na weekendowe fanaberie No i oczywiscie do ciagniecia lodki wiosna/lato/jesien i campera na urlop
13zbyszek13 - 12-02-2013, 13:28
mitsu00 napisał/a: | Raczej na weekendowe fanaberie No i oczywiscie do ciagniecia lodki wiosna/lato/jesien i campera na urlop |
Super
Ale co do Campera to jednak przyjemniejszy w jeździe jest Camper samojezdny.
Anonymous - 09-08-2013, 09:30
uff przebiłem cię przez cały wątek w tym temacie - przynajmniej tak mi się wydaje...
ja użytkuję OII od prawie 3 lat - i oczywiście znam kilka bolączek tego autka, a przede wszystkim( może było a może i nie ) pomijam sprawy których w aucie nie ma a być powinny:
- co kilkadziesiąt sekund z różną częstotliwością przerywa radio - jakby zanikała fala
- fatalnej jakości plastiki osłaniające progi wewnętrzne z przodu oraz z tyłu - mam już je całe porysowane, mam dzieci i niestety to jest nieuniknione,
- w złym miejscu zamontowany uchwyt na napoje przy kierowcy - z lewej strony - nie pamiętasz że jest otwarty ? połamiesz chcąc wysiąść z Outka
- brak możliwości regulacji (góra dół) siedzenia kierowcy przy zamkniętych drzwiach
- beznadziejne wykończenie tapicerki podłogi pod nogami tylnej kanapy - ja mam poprostu podwiniętą wykładzinę - gdzie zbiera się wszelki syf..
- brak kontrolki poziomu oleju - oraz czarna końcówka bagnetu do sprawdzania poziomu oleju (również czarnego)
Krzysiek_slask - 11-08-2013, 12:32
xytras31 napisał/a: |
- co kilkadziesiąt sekund z różną częstotliwością przerywa radio - jakby zanikała fala |
Było setki razy, poszukaj na forum. Koniec końców radio do wymiany - "fabrik fehler".
xytras31 napisał/a: |
- brak możliwości regulacji (góra dół) siedzenia kierowcy przy zamkniętych drzwiach |
Nie wiem jaki masz samochód (albo ręce) - ja robię to bez problemu przy zamkniętych drzwiach.
|
|
|