[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module
jaca87 - 03-10-2013, 16:05
Mam następujący problem z fabrycznym zestawem głośnomówiącym.
Pół roku temu sparowałem swój telefon bez większych problemów z BT w moim Lanczerze. Wszystko działało bez problemu.
Ostatnio wchodzę do samochodu i widzę że mój telefon nie może się połączyć z BT tzn. tak jak by nie był sparowany z BT w aucie i Lancer chce automatycznie rozpocząć parowanie, choć widzę że telefon jest sparowany z urządzeniem BT ale nie potrafi się z nim połączyć.
Zatem próbuje go na nowo sparować i tu zaczynają się schody ponieważ BT prosi o podanie pairing code i żaden nie pasuje. Za każdym razem jakiego kodu bym nie próbował dostaję informację o failed pairing code.
Nie mogę sobie przypomnieć jaki kod podawałem przy pierwszym parowanie, wydaję mi się że próbowałem już wszystkich możliwych kodów, które mogłem podać ? Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać ?
Próbowałem osunąć mój telefon ale BT w aucie ale go nie widzi a gdy próbuje go na nowo sparować to pairring code, który najprawdopodobniej użyłem za pierwszym razem nie działa zresztą jak szereg innych.
Janek_W - 03-10-2013, 16:51
jaca87, dziwna sprawa, a przed parowaniem usunąłeś z listy sparowanych urządzeń w telefonie zestaw głośnomówiący? To powinno rozwiązać problem z zapamiętanym przez telefon, starym kodem parującym.
jaca87 - 04-10-2013, 13:51
Po wielu próbach w końcu mi się udało i poprosił o ustalenie nowego kodu. Ważne było aby zacząć parowanie od ustawień w BT a nie od telefonu.
Telefon nie znajdował się na liście sparowanych urządzeń tak jak by go zapomniał.
prosto - 14-10-2013, 14:59
u mnie pojawił sie problem;
telefon Alcatel One Touch Idol nie chce się połączyc automatycznie z BT samochodu.
poprzednie telefony działały normalnie a ten nie chce... sprobowałem juz usunac wszystkie telefony z listy BT samochodu, probowalem kilka razy na nowo laczyc za kazdym razem z priorytetem 1, cala procedura przebiega OK, ale gdy wsiadam do auta telefon nie łączy sie. ktos wie w czym moze byc problem ? (telefon mozna znalezc na liscie BT samochodu, wiec podlaczony jest chyba dobrze, w menu telefonu tez wyglada wszystko ok, bo samochod jest na liscie sparowanych urzadzen...
Zbigi - 14-10-2013, 22:23
prosto napisał/a: | u mnie pojawił sie problem;
telefon Alcatel One Touch Idol nie chce się połączyc automatycznie z BT samochodu.
poprzednie telefony działały normalnie a ten nie chce... sprobowałem juz usunac wszystkie telefony z listy BT samochodu, probowalem kilka razy na nowo laczyc za kazdym razem z priorytetem 1, cala procedura przebiega OK, ale gdy wsiadam do auta telefon nie łączy sie. ktos wie w czym moze byc problem ? (telefon mozna znalezc na liscie BT samochodu, wiec podlaczony jest chyba dobrze, w menu telefonu tez wyglada wszystko ok, bo samochod jest na liscie sparowanych urzadzen... |
Mam ten sam telefon i również problem, ale trochę inny. Łączy się z samochodem odbiera połączenia, ale nie da się przez blututa zadzwonić ani odczytać książki telefonicznej telefonu. Na poprzednim Samsungu działało. Może być tak, że ten telefon nie jest obsługiwany przez blututa samochodu. Napisałem do Renault Polska a oni odpisali:
Szanowny Panie,
W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości, uprzejmie informujemy, że posiadany przez Pana telefon Alcatel OneTouch Idol 6030X nie znajduje się na liście telefonów kompatybilnych z systemem Radiosat Bluetooth, z przykrością informujemy zatem, że może się zdarzyć, iż nie wszystkie funkcje będą działały poprawnie, a niektóre mogą nie działać w ogóle. Informujemy, że nad badaniami kompatybilnością, a tym samym ewentualnych informacji na ten temat zajmuje się firma działająca na zlecenie Centrali Renault we Francji i są one aktualizowane w przybliżeniu raz do roku. W załączeniu przesyłamy do Pana najaktualniejszą listę telefonów kompatybilnych z systemami montowanymi w samochodach naszej marki.
Skontaktuj się więc z pierwszym lepszym ASO i poproś o listę kompatybilnych telefonów. Jak nie będzie tam naszego ładniusiego Alcatela to nic nie wskórasz. Kiedyś byłem swoim Lancerem w ASO Mitcar reklamować blututa bo czasami nie działał. Pan wyjął listę kompatybilnych telefonów i na niej nie było mojego telefonu w związku z czym nie mógł przyjąć zlecenia gwarancyjnego.
lurek - 15-10-2013, 08:30
A ja mam pytanko jakie informacje wyświetla radio po połączeniu telefonu. U mnie pokazuje poziom baterii telefonu oraz nr który dzwoni i tu pytanie czy można tak zmienić aby zamiast nr telefonu pokazywał wpis z książki?
tyku - 15-10-2013, 10:24
prosto, Sprawa jest prosta Twój Bluetooth Hands Free Module nie obsługuje tego telefonu.
http://www.mitsubishihand...phone.taf?ln=en
lurek - 15-10-2013, 12:47
hmm na strone przy moim (sony live walkman) jest:
Caller ID OK
ale nie wyświetla mi nazwy osoby tylko jej nr (a kto dziś pamięta numery )
tyku - 15-10-2013, 12:57
lurek, Caller ID: The phone number for the incoming call will appear on the vehicle display. Na Polski : Caller ID: numer telefonu przychodzącego połączenia pojawi się na wyświetlaczu pojazdu.
jaca87 - 15-10-2013, 13:38
Dobra stronka, będę pamiętać przy zmianie telefonu.
lurek - 15-10-2013, 14:36
tyku napisał/a: | lurek, Caller ID: The phone number for the incoming call will appear on the vehicle display. Na Polski : Caller ID: numer telefonu przychodzącego połączenia pojawi się na wyświetlaczu pojazdu. |
jakieś 15 lat temu człowiek znał nr telefonów (stacjonarnych ) do kolegów i rodziny, dziś ledwo swój pamiętam ;p Mogli już zrobić import z komórki.
prosto - 15-10-2013, 17:08
no nieee...w tych czasach takie problemy ehhh a dopiero co naprawilem BT z pol roku temu i tyle sie nim nacieszylem...telefon tez dopiero co nowy wiec glupio znowu wymieniac...a wiec BT bezuzyteczny...
ale w takim razie pytanie: czy ten sam problem wystapi jesli dokupie fabryczne radio z nawigacja ? (bo z tego co wiem one tez ma BT), albo jakies inne radio multimedialne tego typu ?
tyku - 15-10-2013, 18:31
prosto,Zbigi, Nawet nie wiedziałem, że Alcatel jeszcze telefony produkuje
Można przetestować u mnie na najnowszym Bluetooth Hands Free Module 052 i MMCS, a potem to już tylko porozmawiać z kolegą "tokyo".
Jak z Galaxy S3 nie mogłem zaimportować kontaktów, to zmieniłem telefon na HTC One i nie ma problemu. Chyba najlepsze wyjście to zmiana telefonu
prosto - 15-10-2013, 18:40
tyku, no właśnie produkuje, i to bardzo dobre w ostatnim czasie a cenowo tansze o 70% niz samsungi HTC a po tym jak ostatnie telefony (motorola i dwa samsungi się zepsuły) postanowilem zaryzykowac z Alcatelem i poki co super. rozważałem tez HTC ale kilku znajomych ma i bardzo narzeka (HTC kumpla w ciagu roku spędził na gwarancji jakies pol roku w ciagu kilku wizyt, i na nic mowienie ze na naprawe są 3 tygodnie, a po 3 naprawie nalezy się wymiana. ba, po 5 naprawie przyslali zepsuty telefon z pismem ze gwarancja została cofnieta, bez uzasadnienia )
no a telefon mam dopiero miesiac i szkoda by nowy telefon juz sprzedawac, szczegolnie ze juz fajnie skonfigurowany itp...
[ Dodano: 23-10-2013, 21:15 ]
ciag dalszy moich przygod...no wiec jak juz napisaliscie moj telefon jest niekompatybilny z systemem BT lancera...ale jak wytlumaczyc to ze jade wczoraj sobie autem a tu nagle dzwoni telefon...przez system BT i normalnie odebralem i rozmowa przebiegla ok ? ale juz nastepnego dnia nie moglem znowu polaczyc telefonu z BT
Anonymous - 20-11-2013, 15:39
prosto napisał/a: |
ciag dalszy moich przygod...no wiec jak juz napisaliscie moj telefon jest niekompatybilny z systemem BT lancera...ale jak wytlumaczyc to ze jade wczoraj sobie autem a tu nagle dzwoni telefon...przez system BT i normalnie odebralem i rozmowa przebiegla ok ? ale juz nastepnego dnia nie moglem znowu polaczyc telefonu z BT |
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."
Arthur C. Clarke
&
Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać:
|
|
|