To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Co sądzicie o tym telewizorku :):)

krzychu - 09-11-2009, 15:15

Nie licząc podłączenia do sieci komputerowej to po prostu obraz jest lepszy (nowszy procesor BE3 oraz lepszy kontrast, matryca z tego co wiem też jest innego typu).
Anonymous - 09-11-2009, 16:54

krzychu napisał/a:
A tak w ogóle to podoba mi się podejście karolgt niech idzie i niech pogląda obraz (tylko czemu do najdroższego marketu MM?)

a wiesz ze ja wlasnie chodzilem po sklepach i ogladalem TV (min. do MM dlatego ze jest tego sporo) i zauwazylem ze wlasnie sony i panasonic mialy najbardziej kiepski obraz w okreslonym przedziale cenowym, moze to kwestia przeplacania za marke, nie wiem.
pod koniec swoich poszukiwan juz nawet nie zwracalem uwagi na te marki - nie warto - jesli nie sa w promocji.

Anonymous - 09-11-2009, 19:06

Oczywista oczywistość, że Sony to w tej chwili tylko brand, nic nie wnieśli w ostatnich latach w samej technologi matryc jak i elektroniki. Procesor Bravia, to tylko chwyt marketingowy, żadna innowacyjna technologia. Innowacyjny to był np. pixel plus, digital natural motion, backlight scanning czy rewelacyjny ambilight. Obecnie podobne rozwiązania nazywają się bravia, dnie, meta brain itp itd. Tylko co to obchodzi przeciętnego Kowalskiego?
Co do zużycia energii to lc46le700 od Sharpa zużywa 89w, najlepszy wynik w klasie.
Dla nie wtajemniczonych, firma Sony obecnie zaczeła używać matryc Sharpa w swoich modelach(wcześniej Samsung) jednak ktos na tym forum cały czas wciska kit, jaki to Sony innowacyjny brand :badgrin: kdl40s5600, to podstawowy model, nie nadający się do sygnału analogowego. Jeśli ma być to lcd to powinien mieć 100hz, np. 42pfl7404h-bardzo dobry model!
Ewentualnie 42LH4000 , ale nie jestem zwolennikiem LG:) lepiej nabyć le40b650, pozdr.

krzychu - 09-11-2009, 19:15

Bastek77 napisał/a:

Dla nie wtajemniczonych, firma Sony obecnie zaczeła używać matryc Sharpa w swoich modelach(wcześniej Samsung)

Wiesz, że dzwoni ale nie w którym kościele. Nie chcę też przez głupie telewizory mieć następnego ostrzeżenia.... jak to jackie pisał EOT z mojej strony.

Anonymous - 09-11-2009, 19:18

Ty za to wiesz , w którym kościele dzwoni, zaś Twój Bóg nazywa się Sony a wiara -Bravia.
ps. dziwię się administratorowi, że Cię jeszcze nie zbanował za te herezje :roll:

Jackie - 09-11-2009, 20:38

krzychu, Bastek77, moi mili Panowie, nie pierwszy to raz kiedy w tym temacie uderzacie (OBAJ tym razem) w tony balansujące na krawędzi czerwonego medalu. Ja się staram opierać pokusie i na razie RB zachowuję dla potomnych, niemniej nie szukajcie granicy mojego oporu bo zaprawdę powiadam Wam nie wiecie jak jest blisko.
A teraz po naszemu: jak natentychmiast się nie uspokoicie - obaj nie tylko wyrwiecie po pasiaku ale i zakazie pisania w dziale, oki?

Pazdrawliajem

Anonymous - 09-11-2009, 21:19

Bastek77 napisał/a:
lepiej nabyć le40b650, pozdr.

bylem bardzo napalony na ten tv ale poczekam az ledy stanieja . narazie bede ogladal dalej na 32" lcd...

karolgt - 09-11-2009, 22:26

widze ze niestety podobnie jak w przypadku monitorów LCD, nie ma co sugerować się parametrami. Tylko ewentualniei różnymi ciekawymi funkcjami i oczywiście najlepiej porównać kilka modeli obok siebie.

p.s a próbował ktoś porównywać 2 egzemplarze tego samego modelu ze sobą? są różnice ?

krzychu - 09-11-2009, 22:32

karolgt napisał/a:

p.s a próbował ktoś porównywać 2 egzemplarze tego samego modelu ze sobą? są różnice ?

Jeśli matryca nie ma wad jak np. clouding-u to nie ma różnic. A w monitorach są jakieś różnice?

karolgt - 09-11-2009, 22:36

krzychu napisał/a:
karolgt napisał/a:

Jeśli matryca nie ma wad jak np. clouding-u to nie ma różnic. A w monitorach są jakieś różnice?

w CRT często są. W LCD w sumie nie sprawdzałem.

Pytam czy np warto przed kupnem porównać w sklepie 2 egzemplarze ze sobą, ale w sumie nie zaszkodzi :)

krzychu - 09-11-2009, 22:41

karolgt napisał/a:
przed kupnem porównać w sklepie 2 egzemplarze ze sobą, ale w sumie nie zaszkodzi :)

Myślę że warto zobaczyć konkretny egzemplarz, a porównywanie 2 obok siebie tych samych raczej mija się z celem.

Anonymous - 10-11-2009, 11:14

Oczywiście, że warto popatrzeć w sklepie na kilka różnych modeli z podobnej półki.
Trzeba jednak pamiętać, że w sklepie jest inaczej niż w domu. Często w sklepach zobaczymy tv pracujące na sygnale hd z dekodera lub blu raya, natomiast gro klientów posiada zwykłą kablówkę i tu można się rozczarować:) Należy także pamiętać, że każdy producent podaje inne wartości kontrastu i często może być tak, że telewizor z niby słabszymi parametrami będzie lepszy dla naszego oka niż ten z ultra czy high kontrastem. W każdym bądź razie w domu panują zupełnie inne warunki do oglądania tv i należy o tym pamiętac przy zakupie:)

Hubeeert - 10-11-2009, 11:24

Jackie za miękki sie robisz.
Bastek77 przegiąłeś - przyjm na klatę.
Możecie dyskutowac o czym chcecie jednak podstawową zasadą niech bedzie - atakuj problem nie rozmówcę. Ty Bastek o tym zapomniałeś a ja nie zauważyłem, żeby krzychu atakował Ciebie.

Jackie - 10-11-2009, 11:35

Hubeeert napisał/a:
Jackie za miękki sie robisz.

Bo ja mam dobre serce ;) i wiarę w człowieków :D
Pozdrawiam

akbi - 10-11-2009, 11:36

jeśli mogę dodać do dyskusji ...
Bastek77, jako pracownik działu Audio/RTV/AGD jednego z oddziału większej sieci sklepów z tego typu sprzętem uważa chyba, że przyjął sobie prawo do ..."wszechwiedzy" w tym asortymencie i każdy, kto uważa inaczej niż on to ... idiota..
Obecnie odsunąłem się od omawianego tu sprzętu i nie jestem w stanie zweryfikować poprawności stwierdzeń pisanych przez kolegę Bastek77, ale ... jeszcze nie tak dawno, gdy byłem na bieżąco w tej materii, to kilkakrotnie zdarzyło mi się przyłapać kolegę na wciskaniu nam tu na forum informacji nieprawdziwych, często nawet tak podstawowych, które są zawarte w katalogach producentów.

Problemem, który tutaj dochodzi, to sposób "wyjaśniania oczywistej oczywistości" dla Bastka77, ...którą obdarza innych zainteresowanych tematem, którzy to mają inne zdanie niż kolega.

... tak więc nie dziwię się poirytowaniu .... w ostatnim przypadku przez krzycha,