To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - CA4A Błękitne Malibu

Tomek - 02-07-2013, 08:40

do kitu jest

odpaliłem go rano i wszystko wygląda OK, dopóki się go nie chce ruszyć
jak ruszam to gaśnie, i po każdym odpaleniu też od razu gaśnie

po wyciągnięciu kluczyka i ponownym włożeniu, odpala normalnie i trzyma obroty dość wysoko

nie miałem rano tyle czasu, żeby czekać aż się zagrzeje, ale pewnie po nagrzaniu będzie chodził dobrze

Tomek - 08-07-2013, 10:48

walczę z tym paściem dalej

ściągnąłem akumulator, wyczyściłem wszystko, łącznie z kablami, klemami itp
łączenie masy do karoserii było marnej jakości
ale to nie rozwiązało problemu

obecnie jest tak, że jak się zimnego odpali, to działa dobrze na postoju, podbija obroty tak do 2 tyś, potem 1,5 tyś. i kręci się

ale jak się tylko ruszy trochę z miejsca, to przygasa, gaśnie
nie ma tego podbijania obrotów, które jest potrzebne zanim się rozgrzeje auto

mkm - 08-07-2013, 19:45

tomek84 napisał/a:
z tym paściem

No i masz przyczynę :mrgreen:
Obraził się :wink:
Idź i mu powiedz, że jest najwspanialszym autem jaki kiedykolwiek produkowali, obiecaj jakiś zapach do środka lub lepsze paliwko i sam sie naprawi :wink:

Tomek - 18-07-2013, 09:01

mkm, dokręciłem, co było luźne, a miało nie być (to był chyba czujnik temp.)
jedyne co się poprawiło, to mam chyba poprawne i stałe wskazanie temperatury

obroty nadal szaleją, jak widziałeś na filmie

dla reszty wrzucę film później

pzdr

Tomek - 26-08-2013, 17:45

dzisiaj odebrałem Colta od naszego magika Leszka

w końcu wyleczony został z niekończących się problemów z wolnymi obrotami, gaśnięciem, itp
sprawdziły się moje pierwsze przypuszczenia, co do padniętego silniczka krokowego
miałem zapasową przepustnicę, więc w teorii z dwóch się zawsze jedną poskłada
no właśnie - w teorii, bo okazało się, że w obu uszkodzona jest ta sama część - plastikowa
na szczęście Leszek wygrzebał coś ze swoich magazynów i poskładał do kupy

przy okazji okazało się, że jakiś wąż od podciśnienia przy listwie wtryskowej jest uszkodzony, to też naprawione

i wymieniona plecionka wydechu

w końcu chodzi jak trzeba i nawet ciszej

ozzy89 - 26-08-2013, 20:19

Cytat:
no właśnie - w teorii, bo okazało się, że w obu uszkodzona jest ta sama część - plastikowa

Ta część chyba nie miała związku z falowaniem obrotów, bo była ułamana już, gdy zakładałem drugą przepustnicę ;) Nawet mam na kompie fotkę z momentu czyszczenia krokowca przed montażem przepustnicy :P nie mam pojęcia do czego służy ta część. ale co tam, najważniejsze, że teraz wszystko działa :)

Cytat:
i wymieniona plecionka wydechu

kurde, to szybko padła :shock: z powodu dziurawej plecionki wymieniłem kompletną dwururkę z klejowego GLXi z potwierdzonym przebiegiem ~60 tys. km, która wyglądała jak nówka :P

Tomek - 26-08-2013, 20:53

ozzy89 napisał/a:

Ta część chyba nie miała związku z falowaniem obrotów, bo była ułamana już, gdy zakładałem drugą przepustnicę ;) Nawet mam na kompie fotkę z momentu czyszczenia krokowca przed montażem przepustnicy :P nie mam pojęcia do czego służy ta część. ale co tam, najważniejsze, że teraz wszystko działa :)

chyba jednak miała,
mowa o tej plastikowej śrubie/bolcu
to coś otwiera/zamyka strumień powietrza

mogło być tak, że u Ciebie dawało radę, ale potem posypało się jeszcze bardziej

Leszek mi dokładnie wytłumaczył jak to działa, całą przepustnicę i krokowy zostawiłem w bagażniku Galanta, który teraz stoi u Leszka, jak go odbiorę, to zrobię foto i napiszę co i jak

ozzy89 napisał/a:

kurde, to szybko padła :shock: z powodu dziurawej plecionki wymieniłem kompletną dwururkę z klejowego GLXi z potwierdzonym przebiegiem ~60 tys. km, która wyglądała jak nówka :P

szczerze mówiąc to nie przyglądałem się tej plecionce, nie zbieram starych części, więc nie mam foto
będę u Leszka chyba jutro, jak jeszcze tego nie zutylizował to zrobię foto
60 tyś to na taką plecionkę już sporo, zwłaszcza, że przy tych autach to może być 4-5 lat, a sól robi swoje

faktem jest, że od jakiegoś czasu colcik sobie głośno pierdział, ja po cichu się zastanawiałem czy tak ma być, bo mam porównanie dźwiękowe z dwoma coltami mkma
zresztą Ewelina mi kiedyś zgłaszała, że coś on głośny jest, ale brałem to jako cechę tego samochodu, znaczy - musi być głośno, bo to nie Galant

Coltem od zakupu zrobiliśmy 4650 km

Tomek - 28-09-2013, 10:10

nie ma to jak przejechać się Coltem pierwszy raz od zlotu i dać się złapać na fotoradar, który Galantem mijam codziennie :twisted:

kilka kilometrów za fotoradarem w Colcie przekręciło 200 000 km - kolejna tragedia
(ile na prawde - nie wiem, nie interesuje mnie to)

ozzy89 - 28-09-2013, 11:09

to ile mi przyjdzie to zapłaty ? :mrgreen:
Fragu - 28-09-2013, 12:04

tomek84 napisał/a:
nie ma to jak przejechać się Coltem pierwszy raz od zlotu i dać się złapać na fotoradar, który Galantem mijam codziennie :twisted:

aa wez nicn ie mow..przed chwila jezdzilem Galem po miescie i kurde w miejscu gdzie zawsze zwalniam bo wiem ze czarni stoja z fotoskodą dzisiaj jakies zacmienie :shock: jakies osiemdziesiat na piedziesiatce :roll: obok jechal passat wiec moze zdjecie niewazne bedzie:p

Tomek - 28-09-2013, 19:45

ozzy89 napisał/a:
to ile mi przyjdzie to zapłaty ?

optymistycznie 100 zł
maksymalnie 200 zł

jak mi pstryknęło to popatrzyłem na zegar mi miałem okolo 80 kmh, nie wiem jak na tych oponach przekłamuje czy nie (185/65R14 łyse opony)
ograniczenie do 50 kmh
tak więc albo było 21-30, albo 31-40 :(

a poważnie mówiąć, to uwierz lub nie, albo byłem już raz w urzędzie ponad miesiąc temu, ale mnie odesłali z kwitkiem, bo nie miałem jakiegoś upoważnienia od żony

2 września skończył się przegląd, jak tylko zrobię przegląd to wyślę Ewelinę do urzędu, żeby zarejestrowała go w końcu

jakby Ci coś przyszło, to daj znać

Fragu napisał/a:
jakies osiemdziesiat na piedziesiatce

dokladnie jak ja

mkm - 28-09-2013, 19:59

tomek84 napisał/a:
nie wiem jak na tych oponach przekłamuje czy nie (185/65R14 łyse opony)

Jeżeli to dalej Barumy to 185/60/14

Nie pamiętam czy na tych sprawdzałem, ale coś około 6km/h do 100km/h.

Tomek - 28-09-2013, 20:36

mkm napisał/a:
tomek84 napisał/a:
nie wiem jak na tych oponach przekłamuje czy nie (185/65R14 łyse opony)

Jeżeli to dalej Barumy to 185/60/14

Nie pamiętam czy na tych sprawdzałem, ale coś około 6km/h do 100km/h.

Mam nadzieje,ze to przeklamuje na plus, tak?
To nie bylo by tak zle, Bo by wyszlo kolo 75, to bym sie w stogie zmiescil

Tomek - 30-09-2013, 08:55

jak to jest, że mojej żonie Colt pali 7.2-7.8
a mi to samo auto pali 8.7-9.2

??

Fragu - 30-09-2013, 09:15

Za grubą podeszwe w bucie masz :P