Nasze Miśki - Miał być, no i jest ...
yaro1976 - 01-09-2014, 18:29
czujnik temp. zaczyna fiksować?
WreX - 01-09-2014, 18:33
tomek84 napisał/a: | 1. przednie halogeny podczas jazdy nie wyłączają się przyciskiem. Dopiero po wyłączeniu świateł mijania halogeny się wyłączyły. O co kaman? bo przyznaję, że ja chyba ani raz nie użyłem w tym aucie lamp przeciwmgłowych
|
Może coś z przyciskiem... generalnie jest tak, że przeciwmgłowe można odpalić dopiero przy chociaż pozycyjnych tak to przycisk "nie da" się wcisnąć... może było coś pokombinowane i jest teraz odwrotnie powiedzmy? Albo odwrotnie wtyczka podpięta od guzika? Ciężko powiedzieć.
tomek84 napisał/a: | Wiadomo, że klima podbija te obroty o kilka stówek, ale żeby aż tak?
|
Na zimnym to chyba możliwe... niech sprawdzi jeszcze raz ale nie włącza niczego i nie kreci kierownicą... ale na bardzo zimnym spokojnie startuje z obrotów +1500
Jackall - 01-09-2014, 19:06
WreX napisał/a: | generalnie jest tak, że przeciwmgłowe można odpalić dopiero przy chociaż pozycyjnych | to się zgadza
WreX napisał/a: | tak to przycisk "nie da" się wcisnąć | u mnie się normalnie wciska, jednak sygnał z niego nie wychodzi bez pozycyjnych
WreX napisał/a: | odwrotnie wtyczka podpięta od guzika? | tak się nie da bo wtyczka nie jest symetryczna
Mój Galant przy odpaleniu zimnego silnika ma niecałe 1500 obr, po włączeniu klimy obroty spadają o ok 100-150 obr, po wyłączeniu wracają do poprzedniego stanu.
Poniżej mój filmik
http://youtu.be/h3qHMwnTlWA
Tomek - 01-09-2014, 19:18
czyli wszystko OK
tylko panika
dzięki Jackall
Tomek - 01-09-2014, 19:29
Jackall napisał/a: |
A co do mustanga to mi się podoba jedynie Mach I fastback |
oj tak, tak
choć nie jedynie, bo inne cuda też są ładne. tutaj taki pierwszy z brzegu:
http://image.hotrod.com/f...d%2Bmustang.jpg
ale jak już będę szedł w lata '60, to raczej Corvette Stingray
Jackall - 01-09-2014, 19:29
tomek84 napisał/a: | czyli wszystko OK | Nie jestem pewien bo pisałeś, że po odpaleniu były obroty 2k ale pomijając to, to włączenie się klimy na zimnym silniku powoduje spadek obrotów.
Jest jeszcze kwestia, że u mnie jest A/T ale na P to nie powinno mieć znaczenia.
Tomek - 01-09-2014, 19:36
Jackall napisał/a: |
Nie jestem pewien bo pisałeś, że po odpaleniu były obroty 2k ale pomijając to, to włączenie się klimy na zimnym silniku powoduje spadek obrotów. |
zbija obroty, bo obciąża silnik
ale jak włączają się wentylatory to obroty idą w górę
i tutaj bym się doszukiwał różnic, a to zależne np. od temp otoczenia itp.
jakbym miał auto pod domem, to bym bez pytania wiedział, czy jest to normalne czy nie
a zdalnie to tak ciężko oceniać
WreX - 01-09-2014, 19:52
tomek84 napisał/a: | ale jak włączają się wentylatory to obroty idą w górę
|
To raz a dwa:
tomek84 napisał/a: | i tutaj bym się doszukiwał różnic, a to zależne np. od temp otoczenia itp.
|
No i sprężarka czy co to tam jest od klimy nie jest załączone cały czas tylko się co X czasu włącza na X czasu a dopiero wtedy jest "maksymalne" obciążenie generowane przez klime.
tpodsiadlo - 01-09-2014, 20:03
U mnie jak wlacze klime, to najpierw wzrosna obroty silnika (ale niewiele, moze 100-200) a dopiero potem zalacza sie kompresor i obroty spadaja na normalny poziom, tyle, ze ja mam e54 czyli 2.0v6 a z tego co wiem, to nowsze silniki byly troche okroje z pewnych rozwiazan...
Tomek - 01-09-2014, 20:07
WreX napisał/a: | No i sprężarka czy co to tam jest od klimy nie jest załączone cały czas tylko się co X czasu włącza na X czasu a dopiero wtedy jest "maksymalne" obciążenie generowane przez klime. |
dokładnie
i to by tłumaczyło, dlaczego było 2 tyś, potem spadło i potem znowu 2 tyś.
choć w pierwszej chwili jak do mnie zadzwonił, to wydało mi się to mega dziwne, i trochę za wysokie te obroty
ale od razu wpadłem na pomysł z klimą i pytałem o klimę
ja chyba nigdy nie odpalałem na klimie, także nie byłem pewien
Jackall - 01-09-2014, 20:20
tomek84 napisał/a: | jakbym miał auto pod domem, to bym bez pytania wiedział, czy jest to normalne czy nie
a zdalnie to tak ciężko oceniać | Wtedy to na słuch wiesz czy jest jak powinno być czy nie
tomek84 napisał/a: | to by tłumaczyło, dlaczego było 2 tyś, potem spadło i potem znowu 2 tyś.
choć w pierwszej chwili jak do mnie zadzwonił, to wydało mi się to mega dziwne, i trochę za wysokie te obroty | Klima tłumaczy wahania obrotów ale IMO nie z tak wysokich i nie o tak dużo.
Na moim filmiku odpalam auto które stało dobę, w KRK temp w okolicach 17-20stC a obroty były ok 1500 i takie są do ujemnych temp (przy dużym mrozie idą w górę o jakieś 200-300).
Po rozgrzaniu silnika mam ok 650 obr a jak się włączy kompresor klimy wzrastają o ok 150-200.
WreX napisał/a: | No i sprężarka czy co to tam jest od klimy nie jest załączone cały czas tylko się co X czasu włącza na X czasu a dopiero wtedy jest "maksymalne" obciążenie generowane przez klime. | Przy ekstremalnie dużych upałach, ustawieniu climatronika na 17 stC i bez opcji ECO, może się zdarzyć, że kompresor będzie chodził na okrągło do momentu osiągnięcia zadanej temperatury wewnątrz auta.
Tomek - 01-09-2014, 20:25
Jackall napisał/a: | Klima tłumaczy wahania obrotów ale IMO nie z tak wysokich i nie o tak dużo.
Na moim filmiku odpalam auto które stało dobę, w KRK temp w okolicach 17-20stC a obroty były ok 1500 i takie są do ujemnych temp (przy dużym mrozie idą w górę o jakieś 200-300).
Po rozgrzaniu silnika mam ok 650 obr a jak się włączy kompresor klimy wzrastają o ok 150-200. |
nie chcę się zaklinać
ale wydaje mi się, że i w jednym i drugim na klimie podbijało mi do ok. 1100 obrotów
w każdym razie poprosiłem Adama, żeby nagrał film taki jak u Ciebie i będę wiedział czy jest dobrze czy nie
Jackall - 01-09-2014, 20:27
tomek84 napisał/a: | wydaje mi się, że i w jednym i drugim na klimie podbijało mi do ok. 1100 obrotów | Pamiętaj, że ja mam prelifta i 3KM więcej więc pewnie dlatego u mnie nie podbija aż tak bardzo
A na serio to może rzeczywiście też mam 1100 obr tylko, że mam też A/T i w korkach nie daje na N więc silnik jest cały czas pod obciążeniem. Sprawdzę to kiedyś jak nie zapomnę
Tomek - 01-09-2014, 20:30
Jackall napisał/a: | tomek84 napisał/a: | wydaje mi się, że i w jednym i drugim na klimie podbijało mi do ok. 1100 obrotów | Pamiętaj, że ja mam prelifta i 3KM więcej więc pewnie dlatego u mnie nie podbija aż tak bardzo |
mylisz się
nie mam żadnego Galanta, a tylko Colta (113 KM) i Kawasaki (50 KM)
więc suma sumarum mam tyle samo
tylko klimy nie ma i tu i tu
Jackall - 01-09-2014, 20:32
tomek84 napisał/a: | więc suma sumarum mam tyle samo | Oczywiście
W podpisie jeszcze masz EA
|
|
|