Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Marcino - 15-09-2015, 22:58
Dawno nie pisałem, ale ostanio zrobiłem w sobote trase do Gdańska i gęba mi się uśmeichała. Galant rwał się do jazdy jak głupi... jak podjedzasz na 2 pasmówce to jakoś tak się szybciej usuwają na prawy pas niż jak jedziesz innym np 307..:) a pozatym tankowanie LPG za 1.67 daje satyfakcję mimo spalania 14l/100km
Ostanio wymieniłem
1. Reduktor LPG na KME Silwer, jeszcze chyba regenaracja wtrysków magic jet
2. Piastę lewy przód - samo łożysko Starline, starą ma już nowe drugie łożysko i czeka, tarcze klocki lepiej niż ok po 2 latach:)
3. Olej TOTAL + filtr mann
4. Dzisiaj załozyłem też nowy tłumik końcowy bo stary rozkleił sie na górze i galant zaczał buczec jak tjunigowe fury na mieście z grupy VW:)
5. Leży jeszcze nowe sprzęgło Exedy.... ale musi poczekać na swoją kolej:)
Za 2 tyg chce rozpoczać blacharską reniamację, rozmawiałem z handlowcem i mam zamiar na podwozie i korozję kupić:
http://www.noxan.pl/sklep...lastometal.html
Jedyny problem to nakłądnanie, ponoć nie chce się to pchać z pistoletów, a te do konserwacji podobno rzucają takie "ciapki", cóż tudno, zrobi się ręcznie te dwie warstwy. Obecnie Boll nakłądany przezemmnie 2x w 2006 i 2012 zaczyna mocno odpryskiwać szczególnie w tylnej czesci. Mam w planie zwalić cały tylny wózek.
Do tego Nouxoudol 750 do profili, i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wspawa sie tu i tam aby dziur i rdzy na wierzchu nie było. NIe bede się przejmował jak to wyjdzie. Szkoda pakowac grubą kasę.
Co do lakierowania... może jakieś pomocy poszukam:)
booohal - 16-09-2015, 07:22
Marcino napisał/a: | Jedyny problem to nakłądnanie, ponoć nie chce się to pchać z pistoletów, a te do konserwacji podobno rzucają takie "ciapki" |
Myślę, że główna metoda nakładania tego to właśnie natrysk. Może mu chodziło o pistolety bardziej lakiernicze... Na dużym ciśnieniu, dysza ze 2.0 i powinno to jakoś pójść. Skoro szpachlówka natryskowa idzie...
Albo wlać to w puchę po ''baranku'', ropownicę...
Kurczę, dziwna sprawa.
Produkt wygląda bardzo ciekawie.
robertdg - 16-09-2015, 08:02
Panowie, obejrzyjcie zdjęcia i poczytajcie kartę techniczną dotycząca stosowania, tam się używa natrysku bezpowietrznego do aplikacji (w instrukcji jest napisane jakie dysze stosowac w pistolecie), watpie aby się opłacało kupowac agregat z zestawem, bo za te cenę mozna ogarnąc spory kawałek blacharski w Galancie. Pedzel będzie najrozsądniejszym wyborem.
Co do wspomnianej szczelności powłoki, jezeli już uszczelnia sie z zewnatrz to trzeba i uszczelnić w środku - biorąc pod uwagę zakładkę blachy, nie nalezy zapominać o wentylacji profili
Hugo - 16-09-2015, 08:24
Marcino napisał/a: | NIe bede się przejmował jak to wyjdzie. Szkoda pakowac grubą kasę. | To czy warto w ogóle się za to brać?
booohal - 16-09-2015, 08:27
Słuszna uwaga.
Jednak kolega mi mówił, że kupili taki agregat do firmy ale tak się psuł, zapychał itp. że kupili zwykły pistolet do tynkowania i szło bezproblemowo. Nakładali właśnie jakieś takie powłoki na ramy TiRów i podobnych.
Ja bym tam pokombinował
Marcino, Bierzesz 1ltr czy 5? Jakbyś brał piątkę to litra mogę odkupić
jacek11 - 16-09-2015, 09:23
Ciekawie to wygląda według opisu.Cena miażdży,ale jeśli jest tak skuteczne jak piszą,to warto.Co do sposobu nakładania,to trzeba porobić próby,a na pewno coś zadziała.Zawsze można podgrzać,i na pewno zmieni konsystencję.
Marcino - 16-09-2015, 10:00
booohal napisał/a: | Bierzesz 1ltr czy 5? Jakbyś brał piątkę to litra mogę odkupić |
Biorę 5kg i nie wiem czy coś nie zostanie:)
jacek11 napisał/a: | Cena miażdży |
Jak policzysz podkłąd reaktywny + baranek to teś swoje kosztuje. jacek11 napisał/a: | Co do sposobu nakładania,to trzeba porobić próby,a na pewno coś zadziała.Zawsze można podgrzać,i na pewno zmieni konsystencję. |
To prawda trzeba zroobić próby i może faktycznie podgrzanie pomoże.
Hugo napisał/a: | Marcino napisał/a: NIe bede się przejmował jak to wyjdzie. Szkoda pakowac grubą kasę. To czy warto w ogóle się za to brać? |
Chce mim dalej jeżdzić, ale nie dam 3k za zrobienie reparaturek, a przy tym konserwacji i tak mi nikt nie ogarnie w cenie. Chcać mieć lakier ogarniety to musiał bym całego malować.
Marcino - 26-01-2016, 21:44
Nic się nie dzieje ale mały update:
1. Zaczyna być słychać łożyska w skrzyni
2. Łożysko w kole przednim Starline - przejechane 2 tyś jest ok.
3. Niestety nieoryginalny tłumik buczy..... lepiej było stary próbowac uratować:)
4. LPG w koncu sprawdzone od czasu wymiany reduktora - brak błędów, puki co wtryski zostawiam i nie ruszam, jedynie mapka mogła by się lepiej zgrywać, podciągnałem co nieco:)
5. EVO SCAN pokazał to:
Czy położenie przepustnicy jest ok? Jak z reszta parametrów? Oceni ktoś..
Sondy lambda chyba działają:)
W czawartej sprawdzimy ile dziadek ma jeszcze kucy... mam nadzieje ze sprzęgło i skrzynia da rade.
Marcino - 26-01-2016, 21:52
Wykres z hamowni... nestety LPG słabo wyszło ale się spodziewałem, jak się zająknał to gościu odpuscił...
Dane z hamowni
Dziś zakupiłem nowy akumulator Exide 62Ah 540A. Poparawiłem klemy i łądowanie git - 13V na włączonych odbiornikach,
Lody puściły więc pora na jazdę próbną i logi na LPG, w sumie jeździ dobrze nawet bez uczenia obrotów bo wczoraj zrobiłem 180km na padnietym aku i 150km/h autostradą bez zająknięcia się jechało. NIestety rzemieśliniczy wydech końcowy ma pomruk basowy, a ze miałem wyjęte radio to było go słychać:)
Z innych rzeczy to.... zaczyna być słychac łozyska w skzyni i cieknie po silniku z tyłu, muszę zerknąc co to trzeba zrobić, oby nie oring na wałku. Ale otworzyli ICars w Tczewie wieć zamówi się uszczelki dekli i się zobi.
Byle do sucha bo na drodze przed domem zrobilo się znowu okropne błoto i wszytko na kołach wjeżdza do garażu. Chyba jutro jakieś kruszywo zamówię i wysypię dojazd.
areksz121 - 26-01-2016, 23:31
No proszę Im starszy tym lepszy jak Sveno mówi. Na PB bardzo ładnie daje radę jeszcze
BTW. Ile to już u Ciebie na liczniku?
Marcino - 27-01-2016, 08:21
Na liczniku jest 229kkm, ale prawdopodobnie ma brakujące 65kkm z tego co widzę po książce serwisowej, coś się działo przy tym przebiegu wpis mit tacho "0" i następny wpis był 80kkm/15kkm
Krzyzak - 27-01-2016, 12:58
Marcino napisał/a: | oby nie oring na wałku | w razie czego to mam zakupiony kompletny rozrząd do V6 i 2 szt. simmeringów (mają 60 tkm, więc jest 1 na wał 1 na wałek).
Jak pomożesz mi z tłumikiem w parchu to masz moją pełną pomoc z rozrządem - bez wtopy jak wtedy co "pękłeś" zębatkę
mati_z - 27-01-2016, 20:47
Marcino, położenie przepustnicy wygląda okej, ale korekty na postoju masz bardzo wysokie. Spróbuj go nauczyć wolnych obrotów na benzynie, a potem przełącz na gaz i skoryguj. Najlepiej jak korekty na benzynie i na gazie będą takie same
A na hamowni miałeś słaby wynik na gazie, bo Twoje auto zamieniło się w Passata
Marcino - 28-01-2016, 00:11
Wczoraj założyłem nowe aku i żadnego uczenia nie było. Faktycznie od razu na LPG pojechałem ze sklepu. Nawet mapy PB nie zebrałem po resecie a o uczeniu obrotów nie wspmne. Muszę sie wziąć za to....
Marcino - 25-07-2016, 09:59
Nic sie nie dzieje.... Lipiec mija a ja ciagle nic przy Galancie nie robię. Wracam z urlopu a galant na wypożyczeniu połyka km:) W międzyczasie zrobiłem wymiany oleju w zony 307 i znajomego C5, robiłem mu tez serwis Lpg,zmiana butli Lpg znajomemu w fabi, tłumik w mondeo oraz cieknący termostat , tłumik w Aygo inne drobne pomocne rzeczy z pogranicza mechaniki oraz spawalnictwa. Nie wspominając o Sceniku Krzyżaka
W sobotę zreanimowalem przekładnię kierownicza w traktorze taty oraz układ powietrzno-hamulcowy. Ciagle cos sie dzieje.
Myśle ze jednak w sierpniu uda mi sie wziac za swoje rzeczy. Lista jest długa od reperaturek zaczynam. Jsde tez po czesci blacharskie czyli drzwi w kolorze.
We wrześniu na przegląd muszę wymienić tez po 10 latach butle Lpg ale to koszt około 260zl.
|
|
|