[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie Świece zapłonowe?
sampler - 02-03-2011, 07:03
katalog denso podaje tak dla 6A13:
GALANT 2.5 (6 - EA) i V-6 24V (Legnum) 118-129 6A13 (SOHC) (J) 02/'97-> PK20PR-P11 IK20 VK20 - 1,1 detail
http://www.globaldenso.co...t&action=search
jaker - 02-03-2011, 16:18
Myślę, że Pan Hanżek kompletnych głupot nie gada gdyż zadzwoniłem do innego sklepu z częściami do aut japońskich i koreańskich (sagaauto.com) i zostałem poinformowany, że świece serii PK są do 100 tys. km natomiast seria IK jest do jazdy sportowej i przebieg szacowany jest na 30 tys., więc pokrywa się to z informacjami od P. Mateusza. Dowiedziałem się również, że z jakichś względów świece platynowe z LPG się gryzą, więc zaleca irydowe. Natomiast osoba z jeszcze innego sklepu (e-denso.pl) twierdzi, że seria IK jest po prostu piętro wyżej od PK. Obaj Panowie uważają, że numerek 22 należy sobie odpuścić.
Mam już młyn totalny, każdy mówi co innego, więc na poziomie teorii chyba do niczego nie dojdę. Wobec tego proszę, aby wypowiedzieli się użytkownicy wyżej wymienionych świec i opisali wrażenia, przebieg, stopień zużycia po wymianie itp.
Z góry dzięki za info.
swinks_UK - 02-03-2011, 17:40
jaker napisał/a: | Myślę, że Pan Hanżek kompletnych głupot nie gada gdyż zadzwoniłem do innego sklepu z częściami do aut japońskich i koreańskich (sagaauto.com) i zostałem poinformowany, że świece serii PK są do 100 tys. km natomiast seria IK jest do jazdy sportowej i przebieg szacowany jest na 30 tys., więc pokrywa się to z informacjami od P. Mateusza. |
Hm.. skąd oni to biorą?
Na stronie Denso jest informacja o tzw. lifespan (żywotności) świec Irdium Power (seria Ixxx). Jedyne co piszą to: "ZALECANE sprawdzenie świec co 30k MIL, szczególnie w aplikacjach wysilonych silników".
Na największej stronie internetowej w UK handlujacej świecami jest generalnie info odnoszące się do świec irydowych NGK i odpowiedników Denso (IKxx), że żywotność określa się na 120k MIL.
marcinzam - 02-03-2011, 18:13
Cytat: | What makes Iridium better?
A. Until recently, platinum was considered the best material to use on the top of an electrode because of its durability. However, Iridium is 6 times harder, 8 times stronger, and has a melting point 1200 degrees higher than platinum. Put that into a harsh environment such as an engine piston chamber, and you have a spark plug that can resist wear much better than platinum. |
w skrócie
Iryd jest 6 razy twardszy, 8 razy mocniejszy, i ma o 1200 stopni wyższą temperaturę topnienia od platyny.
tak więc jakim cudem ma mieć mniejszą wytrzymałośc od świec platynowych ?
wilukce - 02-03-2011, 18:51
Ja ostatnio u siebie wsadziłem IK22 i chodzi bardzo dobrze Polecam
jaker - 02-03-2011, 20:11
Przeszukałem jeszcze raz internet i z kilku forów oraz http://www.globaldenso.co...g_eu_au_all.pdf wywnioskowałem, że świece PK20PR-P11 mają obie elektrody (centralna i dolna) platynowe, dodatkowo dolna ma podwójną warstwę platyny. IK20 natomiast elektrodę centralną ma irydową, zaś tą dolną jak w zwykłej świecy co faktycznie tłumaczy niską żywotność tej serii. Co do świecy VK20 górna elektroda jest irydowa, dolna - platynowa. Ponadto została przydzielona do grupy "LPG Spark Plugs" i opisana jako optymalne rozwiązanie do silników zasilanych gazem. Na dole jest również katalog, w którym IK20 nie zostało podane dla silnika 2.5, inaczej niż w tym wysłanym przez sampler.
Z angielskiego niestety kiepski jestem, więc mogłem się gdzieś walnąć za co nie bijcie
Myślę, że to jest mocny punkt podparcia teoretycznego natomiast mile zobaczę opinie oparte na doświadczeniach
marcinzam - 02-03-2011, 20:17
ja u siebie mam Ik20, dopiero jak kupiłem to dowiedziałem się że są vk20 i taką bym teraz kupił ze względu na żywotność a cena jest prawie taka sama jak IK
Hugo - 02-03-2011, 22:24
marcinzam napisał/a: | cena jest prawie taka sama jak IK | Ile kosztują?
marcinzam - 03-03-2011, 10:06
Vk20 kosztują 54zł za sztukę np tutaj
http://www.jdmshop.pl/skl...uemart&Itemid=1
jaker - 04-03-2011, 16:27
Z tego co ja się orientowałem to różnica między IK a VK to około 10 zł ale i tak myślę, że się opłaca, bo różnica żywotności to bodajże kilkadziesiąt tys. km.
malina_drizzt - 04-03-2011, 20:10
jaker napisał/a: | Z tego co ja się orientowałem to różnica między IK a VK to około 10 zł ale i tak myślę, że się opłaca, bo różnica żywotności to bodajże kilkadziesiąt tys. km. |
A sprawdził to ktoś w praktyce?
To znaczy czy przejechał ktoś 90-100 tys. albo więcej na świecach PK, IK, VK?
marcinzam - 04-03-2011, 21:53
Z tego co pamiętam to chyba swinks_UK ma z serii VK
swinks_UK - 05-03-2011, 09:37
Nie.
Mam IK24. Jest w podpisie. Założone w 2007, sprawdzane co roku na wiosnę, zero śladów zużycia.
[ Dodano: 05-03-2011, 08:44 ]
jaker napisał/a: | ... IK20 natomiast elektrodę centralną ma irydową, zaś tą dolną jak w zwykłej świecy co faktycznie tłumaczy niską żywotność tej serii. |
To nie ma nic do zużycia się świec
Zużywa się elektroda centralna, dlatego świece irydowe są trwalsze, poza tym stosowanie irydu pozwala na lepsze dopracowanie kształtu elektrody.
Oczywiście to nic nie pomoże jeśli stosujemy te świece w rozklekotanych silnikach, olej, za uboga mieszanka, za niska mieszanka, zły kąt zapłonu, itd. potrafią załatwić każdą świecę.
Dolna elektroda zużywa się raczej tylko w wyniku uszkodzeń mechanicznych, najczęśtszą przyczyną jesto formowanie się nagaru i jego zapieczenie, lub samo ukruszenie, lub urwanie elektrody - awarie to ni więcej ni mniej efekt skopanego silnika, a nie świec.
[ Dodano: 05-03-2011, 08:47 ]
wilukce napisał/a: | Ja ostatnio u siebie wsadziłem IK22 i chodzi bardzo dobrze Polecam |
Masz LPG?
Bo szczelina w IK22 jest za mała na samą benzynkę, powinna być 1.1mm. Poza tym są one zimniejsze niż przewidziane w serii (zakres "20")
wilukce - 05-03-2011, 10:39
swinks_UK napisał/a: | Masz LPG? |
Tak
jaker - 05-03-2011, 12:03
swinks_UK, jeżeli elektroda dolna się nie zużywa to jaki byłby sens stosowania placka platyny na dolnej elektrodzie w serii VK, która określona jest jako "longer lifetime"?
|
|
|