To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich

sveno - 13-02-2013, 20:58

Hugo napisał/a:
P.S. Mam jeszcze pytanie: ktoś wie, albo jak sprawdzić który kabel od zasilania pompki spryskiwaczy reflektorów to plus, a który minus? Niebieski czy zielony z czarnym paskiem? Czy nie ma znaczenia?
ma znaczenie, bo jak podłączysz źle to silniczek będzie się kręcił w drugą stronę więc pompka będzie wciągała zamiast "dmuchać".
Sprawdź na sucho tzn na mokro, podłącz do prostownika i zanurz pompkę w jakimś wiaderku z wodą i patrz w którą stronę pompuje.
Stawiam, że zielony z czarnym paskiem to minus.

Hugo - 02-03-2013, 21:05

Tak zostały zamocowane spryskiwacze w zderzaku:

Podkładka gumowa z górnego mocowania amortyzatora docięta na grubość i zabezpieczone spinką mocującą przewód hamulcowy do amortyzatora :wink: Całość jest tak sztywno umocowana, że trzeba użyć bardzo dużo siły, by ruszyć spryskiwacz, więc OK. Dla pewności przed montażem zderzaka wzmocnię to jeszcze klejem do szyb.

Owczar - 02-03-2013, 22:59

Teraz jest jak w oryginale :) Ja bym chyba już klejem tego nie mazał bo będziesz się męczył gdy zajdzie konieczność demontażu.
komarsnk - 03-03-2013, 09:12

Hugo napisał/a:
Tak zostały zamocowane spryskiwacze w zderzaku

Powiem CI, że bardzo zacnie to wygląda - gratuluję pomysłu :)
Pozwolę sobie zapożyczyć pomysł jak na mnie przyjdzie czas :D
Owczar napisał/a:
Ja bym chyba już klejem tego nie mazał bo będziesz się męczył gdy zajdzie konieczność demontażu.

Lub maźnąć czymś co złapie ale będzie możliwe do usunięcia w razie "W".

Hugo - 03-03-2013, 10:46

Udało się coś wymyślić :wink: Może faktycznie klej można sobie podarować.
Aha, zapomniałem dodać, że spryskiwacze będą jednak polakierowane w kolor auta.

Owczar - 03-03-2013, 16:43

Na pewno będą się lepiej komponowały i nie będą się tak rzucały w oczy.
pterock - 23-04-2013, 09:28

Witajcie, przeleciałem cały temat i niestety nie znalazłem konkretów dot tematu instalacji elektrycznej spryskiwaczy.

Zamontowałem zbiornik z oryginalną pompką do świateł, spryskiwacze i manetkę.
Problem jak w przypadku wielu osób polega na tym, że nie mam pociągniętej instalacji. Przy przewodach do halogenów wiszą tylko dwa kabelki (zielony i żółty) o których przeznaczeniu nie wie nikt.

Powiedzcie mi które piny odpowiadają za kontrolkę niskiego płynu spryskiwacza i gdzie się wpiąć żeby przycisk na manetce zaczął działać. najlepiej jakieś schematy albo foto story.

Hugo - 23-04-2013, 17:06

pterock napisał/a:
Przy przewodach do halogenów wiszą tylko dwa kabelki (zielony i żółty) o których przeznaczeniu nie wie nikt.
Wklej foto tych kabelków.
komarsnk - 23-04-2013, 19:17

Hugo napisał/a:
pterock napisał/a:
Przy przewodach do halogenów wiszą tylko dwa kabelki (zielony i żółty) o których przeznaczeniu nie wie nikt.
Wklej foto tych kabelków.

W temacie o pustej wtyczce dostałem info, że to jest wiązka od dodatkowego klaksonu.

pterock - 26-04-2013, 16:41

to jest prawdopodobne, co nie zmienia faktu że nadal nie wiem jak podpiąć instalację sprysków.
marcinzam - 30-12-2013, 18:33

czy w wersji zbiorniczka z pomką spryskiwaczy reflektorów jest zamontowany czujnik poziomu płynu ?
Hugo - 30-12-2013, 18:46

marcinzam napisał/a:
czy w wersji zbiorniczka z pomką spryskiwaczy reflektorów jest zamontowany czujnik poziomu płynu ?
Tak, nie spotkałem się jeszcze z takim zbiorniczkiem bez czujnika poziomu płynu.
marcinzam - 30-12-2013, 18:50

ok a w wersji z dwiema pompkami od kombi ?
fj_mike - 30-12-2013, 21:21

marcinzam, nie ma. Dołożenie czujnika (do każdej wersji zbiorniczka) to nic trudnego.
Hugo - 30-12-2013, 21:31

marcinzam napisał/a:
ok a w wersji z dwiema pompkami od kombi ?
Tak samo, tzn. też jest ten czujnik.
fj_mike napisał/a:
marcinzam, nie ma
Jak nie ma jak są :D