Nasze Miśki - "Whoomp!!! There it is!" czyli Brzydal
radek79 - 29-09-2016, 07:51
sveno napisał/a: | opłaty na granicy szwajcarsko-niemieckiejto: 19% VATu, 10% cła (liczone od wartości podanej na umowie kupna sprzedaży, tu celnicy nie mają z tym problemu) no i 50€ "spedycja" (nie wiem co to jest, ale płaci się to i są na to kwity wystawiane) |
przy autach wyprodukowanych w Unii Europejskiej nie płaci się cła 10%,jest specjalny papierek do wypełnienia,przy droższych autach opłaca się z niego skorzystać
sveno - 29-09-2016, 09:36
deejay napisał/a: | Vołowina | V70 chyba nie występowało w kombinacji 2,5T+RWD+M/T, mniejsze auta mnie nie interesowały.
komarsnk napisał/a: | Legacy/Outback | to samo co wyżej.
blisko...
Kupiłem nudne,rodzinne a nawet tatusiowate Mondeo mk4.
Nudne z zewnątrz, ale jak to mówią liczy się wnętrze, a to jest na "lekkim wypasie"
Więcej w nowym temacie.
Fragu - 29-09-2016, 09:48
Kawał auta i mi osobiście się podoba.
Fajne wnętrze (masz Conversa?), wygodne fotele, duuużo miejsca...no i silnik jedyny słuszny w tym aucie.
Gratulacje!
sveno - 29-09-2016, 10:06
Fragu napisał/a: | masz Conversa? | eee a co to? Mam duży dotykowy wyświetlacz w konsoli centralnej i mały w zegarach.
Fragu - 29-09-2016, 10:44
Takie coś
Marcino - 29-09-2016, 10:46
Fajne.... też o takim myslałem ostatnio
To chyba to...
https://auto.ricardo.ch/kaufen/fahrzeuge/autos/kombi/ford-mondeo-2-5t-titaniumexec/w/an800551245/
radek79 - 29-09-2016, 11:12
za drogie, to auto dla Szwajcara nie dla Polaka,takie idzie wyrwać za około 5-6 tysi franka
Marcino - 29-09-2016, 11:34
Ale zdjęcia te same.... Sveno zarabia w CHF..:)
Bizi78 - 29-09-2016, 14:39
Czyli trafiłem, co wygrałem .
radek79 - 29-09-2016, 16:11
Cytat: |
Ale zdjęcia te same.... Sveno zarabia w CHF..:) |
no tak nie doczytałem
robertdg - 29-09-2016, 21:30
radek79 napisał/a: | przy autach wyprodukowanych w Unii Europejskiej nie płaci się cła 10% | Galant raczej nie był produkowany w UE
sveno - 29-09-2016, 21:37
Fragu napisał/a: | Takie coś | to mam
Marcino napisał/a: | To chyba to... | tak to dokładnie to
radek79 napisał/a: | za drogie, to auto dla Szwajcara nie dla Polaka,takie idzie wyrwać za około 5-6 tysi franka | rozwiń skrót myślowy bo nie łapie dlaczego nie dla Polaka?
w poniedziałek jak przeglądałem oferty to znalazłem tylko 5 takich samochodów, tj. kombi, 2,5t.
Najtańszy był za 6000 CHF oglądałem go, jeździłem nim i w życiu bym go nie kupił.
Jeżeli znajdziesz mi Mondeo kombi, 2,5T, z kompletnym wyposażeniem (spójrz w ogłoszenie co jest na pokładzie), świeżo po MFK, po małym serwisie (oleje, hamulce i ogólny przegląd) z roczną gwarancją, kompletem nowych opon zimowych, z przerejestrowaniem w cenie to daj mi znać, chętnie kupie drugie dla brata.
Za 5-6 tyś to kupisz ulepa od Turka z aukcji w której napisano "dla hobbysty lub na eksport"
Mieszkam tu, pracuje tu, chcę tu zostać. Kupiłem auto którym mam zamiar jeździć 4-5 lat, nie uważam, żebym przepłacił.
Edit. Szybko rzuciłem okiem na allegro i są 3 szt z tym silnikiem, wszystkie po 33-36 tys zł
więc czemu to nie jest auto dla Polaka? W czym jesteśmy gorsi?
foto wnętrza:
radek79 - 29-09-2016, 22:07
robertdg napisał/a: | radek79 napisał/a: | przy autach wyprodukowanych w Unii Europejskiej nie płaci się cła 10% | Galant raczej nie był produkowany w UE |
zgadza się ale nie wszyscy wiedzą o tym a płacą cło
sveno jak kupujesz dla siebie to jak najbardziej,ale na handel już nie,twoje mondeo z opłatami w Polsce wyjdzie grubo ponad 40 tysi i sam napisałeś po ile u nas takie chodzą,nikt ci nie zapłaci u nas 46 tysi za takie auto
Owczar - 29-09-2016, 22:47
Gratulacje!
Jak ja szukałem swojego to też szukałem w porządnym stanie, a nie taniego. Nie wszyscy Polacy chcą kupić auto za pół darmo
A tak BTW. Jaki jest w CH stosunek do Polaków? Jechałem we wtorek przez granicę Włosko-Szwajcarską i z kolumny aut nas wyhaczyli do kontroli... Niby jakoś się nie czepiali, ale bagaże macali.
sveno - 29-09-2016, 23:21
Owczar napisał/a: | z kolumny aut nas wyhaczyli do kontroli... | normalne, podobnie wyłapują Słowaków, Czechów i Węgrów. Niemcy, Włosi i Francuzi to swoi. Jak zmieniłem blachy na szwajcarskie to nie miałem żadnej kontroli
Owczar napisał/a: | Jaki jest w CH stosunek do Polaków? |
chyba jak wszędzie: pracowici, ale dużo piją i niestety kradną. Z tym ostatnim walczę jak mogę.
|
|
|