Nasze Miśki - TurboBurbo
Fragu - 06-04-2017, 10:03
O to mi chodziło - oczywiście silnik odpalony prawda?
Galancior94 - 06-04-2017, 21:10
Nie koniecznie. Ja np. zawsze na zgaszonym odpowietrzam
Owczar - 07-04-2017, 16:41
Odpalony czy zgaszony nie ma znaczenia. Z oddalonym łatwiej pompowac
Fragu - 08-04-2017, 23:55
Auto wyjechało z garażu Jak znajdę trochę czasu to wszystko opiszę.
Fragu - 09-04-2017, 20:30
No to mogę w końcu podsumować ostatnie dwa tygodnie przy Turbiaku.
Zacząłem od rozebrania hamulców i przednich, i tylnych. Okazało się, że wygląda to bardzo słabo.
Widać było, że auto mało jeździło, prowadnice stały, klocki nierówno zjedzone.
Tu zaciski tylne.
Zapadła decyzja o zrobieniu wszystkiego jak należy.
Jako, że spokoju mi nie dawały przednie tarcze i zaciski ( z tymi zaciskami miałem już styczność w Galancie i nie mam dobrego zdania o dwóch tłoczkach - wg mnie są specjalnej troski) podzwoniłem, przejrzałem sklepy internetowe i katalogi części, pomierzyłem i zaryzykowałem - kupiłem zaciski od ASX'a 2016r.
Po kilku dniach dotarły. Z duszą na ramieniu poszedłem przymierzać do garażu. Już po kilku minutach wszystko było jasne - pasują !!
I rozstaw montażowy, i długość "uszu" na zwrotnicy.
Poskładałem lewą stronę...
...i z uśmiechem przeniosłem graty pod prawe koło i tu zonk.
Okazało się, że wspomniany ASX miał jakąś przygodę prawąstroną - zacisk po przejściach, delikatnie skrzywiony odpowietrznik i zgięte jarzmo.
Telefon do sprzedawcy i jego deklaracja, że wyśle inny - sprawny.
Niby fajnie, ale kilka dni w plecy
I tak sobie outek stał...
W oczekiwaniu na zacisk postanowiłem wymienić świece - wpadły dedykowane do EVO - NGK IGR7Ag
Wymiana nie obyła się bez nerwów
Po założeniu nowych świec i intercoolera okazało się, że brakuje mi nasadki 10mm
Milion czarnych myśli, rozbieranie wszystkiego, macanie wnętrza wszystkich rurek..masakra !
Znalazła się dwa dni później na skrzyni biegów pod filtrem powietrza, który musiał ściągnąć...ehh
Właśnie intercooler! Jako, że był już ściągnięty postanowiłem go wyczyścić. W rusz poszedł litr benzyny ekstrakcyjnej i intensywne płukanie. Powiem Wam, że czysto to tam nie było
No i wreszcie - zacisk dotarł - prawa strona poskładana
Dzień później skompletowałem cały nowy tył, wraz z wypiaskowanymi i pomalowanymi zaciskami:
Jeszcze tylko odpowietrzenie i można wyjeżdżać z garażu...
..ale co to, czemu Outek nie krztusi, a "czek" razi po oczach?!?!?!?!
Maska w górę i chwila dla połączenia wątków - szukanie 10mm, filtr powietrza...bingo - nie podpiąłem przepływki
Turbiak dzielnie zagadał i wyjechał żwawo z garażu !
Dziś były pierwsze testy drogowe - ~220km przejechane i wszystko jest bardzo ok. Oczywiście hamulce są na dotarciu więc obchodzę się z nimi delikatnie.
Z lewego tylnego koła dochodzą jeszcze dziwne dźwięki - obstawiam, że osłona tarczy jest gdzieś podgięta i obciera - do weryfikacji.
Podsumowując:
- na przód przyszły kompletne zaciski z ASXa 2016 rok w idealnym stanie, do tego tarcze Brembo i klocki Textar (specjalnie kupiłem średnią/niską półkę - jeśli takie hamulce się sprawdzą po zużyciu wskoczy lepszy zestaw).
- na tył odświeżone i pomalowane zaciski, nowe prowadnice, gumki, tłoczki i klocki Textar. Tarcze zostały te, które były - jeszcze pożyją.
Płyn wymieniony na TRW.
Jeszcze dwie informacje - wielkość klocków fabrycznych i tych od ASX'a jest zbliżona (praktycznie są takie same).
Nie był bym sobą jakbym nie próbował pomodzić tylnej osi. Przymierzałem zaciski z Space Wagona 98-04 pod tarcze wentylowane 282x20mm i niestety nie pasują. Mają inny rozstaw montażowy
Broni nie składam i będę kombinował żeby na tylnych kołach zawitały wentylowane tarcze.
Hmm chyba tyle, jutro jadę założyć (wreszcie!) letnie opony !
Krzyzak - 09-04-2017, 21:52
Fragu napisał/a: | nie mam dobrego zdania o dwóch tłoczkach - wg mnie są specjalnej troski | a ja przeciwnie - zrobiłem w srebrnym rekinie downgrade na przedliftowe zwrotnice z jarzmem 130mm i zastosowałem zaciski i tarcze z Oultandera II - hamują wspaniale, genialnie
w kombi miałem od początku 2 tłoczki i wszystkie zaciski po regeneracji jeszcze przez poprzednika i to był wzór hamowania w moich autach
teraz też wrzuciłem 2 tłoczki z EA do poczciwego Galanta E32 na tarczach 276/24
nie wrócę już do 1 tłoczkowych zacisków czy to przedliftowych czy poliftowych, są gorsze, hamują słabo i pedał miękki
Pawel1988 - 09-04-2017, 22:03
Brawo Ty super relacja . Życze aby jak najdłużej były proste
Hugo - 09-04-2017, 22:15
Fragu napisał/a: | Przymierzałem zaciski z Space Wagona 98-04 pod tarcze wentylowane 282x20mm i niestety nie pasują. Mają inny rozstaw montażowy | Hmm, a jednak. Swoją droga dziwne. Cytat: | Broni nie składam i będę kombinował żeby na tylnych kołach zawitały wentylowane tarcze | Brembo z EVO
Bzyk_R1 - 09-04-2017, 22:22
Fragu, brawo świetna robota! Bardzo mi się podoba tył. Powiedz mi ile kosztuje taka renowacja tylnych zacisków? Przód nie chwale bo wiesz...zobaczymy. Świece gitara też założyłem evo, nie trzeba regulować pod gaz
Bizi78 - 09-04-2017, 22:46
Tylko nie mów, że założyłeś na tył stare odpowietrzniki ze zdjęcia .
Fragu - 10-04-2017, 07:07
Bizi78 tak założyłem. Tu na zdjęciu są jeszcze przed wyczyszczeniem.
Po wymyciu okazały się być w dobrym stanie więc założyłem.
Bizi78 - 10-04-2017, 07:15
Ja bym wolał wymienić, aby później nie było problemu z wykręceniem .
Swoją drogą odpowietrznik OE w ASO do mojego bolidu kosztuje 5zł .
Fragu - 10-04-2017, 07:45
Jeśli miałbym jakiekolwiek wątpliwości co do gwintu na pewno bym je wymienił
Krzyzak - 10-04-2017, 07:53
Bizi78 napisał/a: | do mojego bolidu | do starych francuskich aut wszystko jest tanie
Bizi78 - 10-04-2017, 13:56
Fragu napisał/a: | Jeśli miałbym jakiekolwiek wątpliwości co do gwintu na pewno bym je wymienił |
Chodzi mi o element odpowietrznika, na który zakłada się klucz przy odkręcaniu bo lubi się wyrobić .
Krzyzak napisał/a: | do starych francuskich aut wszystko jest tanie |
Bardziej holenderskich .
|
|
|