Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
grzesiopol - 01-05-2017, 17:19
1. Jakie masz złącze w nowym radiu?
2. Miałeś MMCS,a a więc te przewody które z radia wychodzą dalej w nim pozostają, a odpinasz następną kostkę która łączy się kostką samochodu.
3. Liczę, że masz oryginalne przewody do swojego nowego radia i że są zakończone kostkami ISO (standard podłączenia uniwersalny do instlacji samochodu)
a. wersja łatwa - kupujesz odpowiednią do modelu przelotkę/adapter Mitsubishi - ISO
b. wersja trudniejsza - jeżeli twoje przewody z radia nie kończą się ISO, to kupujesz adapter jak wyżej, pozostawiasz kostkę mitsubishi a kostke ISO w adapterze odcinasz, odcinasz też kostkę w swoim radiu i łączysz (czytaj lutujesz) przewody zgodnie ze schematami radia i opisami na przewodach bo przeważnie uniwersalne adaptery mają podpisane przewody.
4 Montujesz radyjko do samochodu i ma działać, zapewne ISO nie ma przewodów do CANA więc nie powinno być problemu ale pewnie trzeba będzie wyprogramować z ETACSa radio fabryczne
Przed przystąpieniem do punktu pierwszego pobierz sobie manuala do Outlandera i zobacz do działu ze schematami. Znajdź rozdział gdzie jest audio i popatrz na przewody, kostki chyba 105 i 107 ale nie pamiętam dokładnie, nie sugeruj się kostkami z MMCSa bo całkiem się pogubisz, patrz tylko na kostki instalacji pojazdu. Na schematach masz pokazane gdzie co idzie i jakie kolory. Jak nie jesteś w stanie sobie tego sam zrobić to daj komuś do roboty niech sobie zarobi
kajos - 02-05-2017, 02:12
A wiec tak
kostke kupuje taka do chiczyka
z chiczyka nie wychodza ISO wiec bede ucinal kostki i lutowal do przewodow zakoczonej z wtyczka do chinczyka zgodnie z rozpiska na przewodach
kto mi moze pomoc wyprogramowac z ETACSa w okolicy Piła/Poznan ?
a jak nie wyprogramuje to nie biedie grac ?
grzesiopol
czy to oznacza ze bedzie chiczyk dzialal na fabrycznej koncowce mocy ?
z podlaczeniem sobie raczej poradze bo podstawowa wiedze mam
do tego 2 mierniki w skrzynce tez sie znajda jak bedzie potrzeba
jest jeszcze kwestia sterowania z kierownicy
ale to juz bede pytal jak juz uporam sie z podlaczeniem podstawowym
liptoon - 02-05-2017, 08:31
dostałeś w komplecie z radiem taki adapter CAN ?
kajos - 02-05-2017, 10:00
niestety nie dostalem nic dodstkowo
grzesiopol - 06-05-2017, 08:36
Czyli lutowanko cię czeka.
Co prawda nie podłączałem nic innego pod Rockforda ale patrząc na schematy powinno działać, musisz mieć w swoim radiu kabel który włącza wzmacniacz, w fabrycznej instalacji jest przewód do włączania wzmacniacza, szukasz i podłączasz. To takie teoretyczne rozważanie na podstawie schematów. Są radia dedykowane do miśków gdzie niby są przystosowane do obsługi rockforda ale nie wiem czym się różnią od normalnych radyjek, być może mają możliwość regulacji na wzmacniaczu. Sygnał wejściowy do wzmacniacza idzie i tak z przewodów głośnikowych więc jak podłączysz to powinno działać, z tego co czytałem na forum niektórzy mieli problem w włączeniem wzmacniacza razem z radyjkiem ale jak już pisałem jest przewód sterowania włączeniem i nie powinno być problemu. Jeżeli wzmacniacz rockforda działa na takiej samej zasadzie jak zwykły wzmacniacz samochodowy to nie powinno być problemu.
Co do sterowania z kierownicy to idzie chyba po CANie więc może ci to nie chodzić bez specjalnego adaptera CAN.
Dlatego jak się kupuje radyjko to trzeba zawsze popatrzeć czy jest możliwość podpięcia się do wszystkich urządzeń w samochodzie, bo jak nie to tylko podstawowa obsługa samego radia.
kajos - 07-05-2017, 12:36
popatrzylem na schemat i jest przewod ktory wlacza koncowke (P1G1)
przejsciowka juz doszla wiec zaczne lutowac przewody
sterowanie z kierownicy chyba faktycznie idzie CANem ale do tego interfejs 100pare zlotych kosztuja wiec jak bedzie trzeba to sie kupi
[ Dodano: 08-05-2017, 13:43 ]
dzis sie bawilem w podlaczanie chinczyka
niestety koncowka wlaczana jest CANem wiec bedzie trzeba kupic inna i podlaczyc anologowo
taniej i lepiej wyjdzie
jak gral chinczyk (potrzymalem zasilanie fabrycznym radiem)to niestety nie mozna bylo regulowac przod-tyl a wiec nawet jak bym kupil adapter CAN to by i tak nie bylo tej regulacji a wiec dosc ze drogo to i brak regulacji bedzie i tak
oczywiscie koncowke bede szukal z odpowiednia moca i oporem
macie gdzies schemat jak to jest podlaczone w aucie?
koncowka ile kanalow ma miec zeby to gralo jak trzeba?
chyba bedzie lepiej podlaczyc koncowke przewodami RCA
grzesiopol - 08-05-2017, 15:38
Jak umiesz ruski to tutaj masz rozpiskę pinów zwykłego radia czyli instalacji jaka jest w samochodzie pobierz sobie Штатная магнитола http://mmc-manuals.ru/Mit...%B5%D0%BC%D1%8B jak nie to szukaj tutaj wersja online tego co jest w dziale download http://mmc-manuals.ru/man...09/index_M1.htm
[ Dodano: 08-05-2017, 15:39 ]
kajos napisał/a: | nie mozna bylo regulowac przod-tyl | a czy wszystko podłączyłeś prawidłowo, gra na wszystkich głośnikach?
kajos - 08-05-2017, 17:38
dzieki
rozpisalem juz sobie te przewody w koncowce
jest ona 8kanalowa
ale wychodza 2szt minusow przednich glosnikow (odpowiednio nr 11 12 37 38 )
subwofer jest 2drozny a wiec 2plusy i 2 minusy ida
tweetery tez sa podlaczone pod koncowke
teraz sie zastanawiam jak rozwiazac to
chyba bedzie trzeba zamontowac 2 koncowki 4kanalowe
8kanalowych koncowek jak na lekarstwo
wejscie foni idzie CANem bo nie wejsc od radia
a wiec tak
Wtyczka 14
1 RL+ tyl lewy
2 RR+ tyl prawy
3
4ACC
5R+ tweeter prawy
6L+ tweeter lewy
7RL- tyl lewy
8RR- tyl prawy
9
10
11FR-
12FL-
13R- tweeter prawy
14L- tweeter lewy
Wtyczka 18
21 subwofer+
22 subwofer+
23
24 Massa
25 +12V
26
27 FR+ przod prawy
28 FL+ przod lewy
29 subwofer -
30 subwofer -
31 Massa
32 Massa
33 CAN
34 Stacyjka+
35 12V
36 12V
37 FR- przod prawy
38 FL- przod lewy
opis z tej strony http://mmc-manuals.ru/man...plifier_8ch.pdf
wiec nigdzie nie ma wejscia fonii
tak podlaczylem prawidlowo
po za tym jest napisane na przewodach
tokyo - 08-05-2017, 23:30
Wzmacniacz rockforda sterowany jest
- 2 kablami zasilajacymia
- 1 kabel zalaczajacy wzmacniacz po przekreceniu kluczyka
- 1 kabel cyfrowej transmisji danych ( w nowych ver sa dwa kable)
- 4 kabli sygnal foni jest brany z koncowki mocy radia ( po podlaczeniu wzmacniacza radio wykrywa wzmacniacz i nastepnie traktuje koncowki mocy jako przedwzmacniacze i nimi wysyla sygnal, sygnal jest nastepnie obrabiany przez procesor wzmacniacza i zaleznie co w radiu sie wybierze jest to przesylane kablem danych)
- wzmacniacz nie jest podlaczony w zaden sposob pod CAN auta
- radio i wzmacniacz nie musi byc podlaczone pod CAN
- chinczyki zazwyczaj czytaja wlaczenie wstecznego po CANie ale nie wszystkie
Jak podlaczy sie wzmacniacz i poda sie sygnal na kabel B+ bez radia to slyszalny jest szum w glosnikach przechodzacy z jednego do drugiego - cos ala wodospad
Chinczyk aby zadzialal musi wysterowac wzmacniacz samo podlaczenie B+ nic nie da
kajos - 09-05-2017, 08:20
no wlasnie bylo slychac wodospady
to pojdzie chinczyka podlaczyc z fabryczna koncowka ?
tokyo - 09-05-2017, 23:03
tak jak wspomnial wczesniej grzesipol trzeba uwaznie czytac fiszke radia lub przy zamawianiu zaznaczyc ze musi byc radio pod rockforda - czasami jest to zwykly modul ktory zal wzmacniacz , a radio wysyla do niego sygnal i tylko tyle (nie wspolpracuje w zaden sposob z procesorem tylko na zasadzie odtwarzania; szumnie zwane wspolpraca z rockfordem)
grzesiopol - 11-05-2017, 08:07
kajos a zradia podłączałeś się do wzmacniacza bezposrednio czy wpinałeś sie do instalacji/kostek tych za radiem? Ze schematów wynika, że z radyjka podłacza się do wzmaka tylko sygnały FR i FL.
Troche źle coś napisałeś (gniazda wzmacniacza):
Wtyczka 14 pinowa wejście głośników do wzmacniacza to piny 4 to FL+ , 10 to FR+, 11to FR- ,12 to FL-. Piny: 3 to włączenie wzmaka (kluczyk na ON) i 34 z drugiej kostki wejście cyfrowe.
Wg. mnie wynika z tego, że jak podłączasz pod wzmacniacz radio to z radia łączysz tylko głośniki FL i FR a pozostałe są nie podłączone. Tzn pozostałe głośniki podłączone są do instalacji ale nie wchodzą do wzmacniacza. Czy dobrze rozumuje? Sterowanie przód i tył jest realizowane przez ..... no właśnie przez co, czy przez ten pin 34?
kajos - 11-05-2017, 08:58
tak jak pisalem wczesniej
kupilem przejsciowke i wpielem w orginalna wtyczke auta
przewody nie problem podciagnac do koncowki ale chce wykorzystac te co ida z orginalnego radia
grzesiopol - 11-05-2017, 09:41
Ale może coś pomieszałeś bo jak ci wyżej napisałem w tej swojej rozpisce kostek trochę sie pomyliłeś.
kajos - 12-05-2017, 09:51
ta rozpiske wtyczek do koncowki przetlumaczylem z tej ruskiej strony
ja nic nie grzebalem tam
radio tylko podlaczylem do instalacji fabrycznej poprzez przejsciowke
rozumiem ze 14tka jest wejsciem do koncowki?
tylko gdzie sa wyjscia na tylnie glosniki?
z radia ida 4 przewody foni 4 na przod i 4 na tyl
one musza isc do koncowki a z niej wychodzic juz wiecej
4 subwoofer
4przod + 4 tweeter
4 tyl
daje to 8 kanalow
a z 18tki nie ma tylu kanalow (przynajmniej wynika z tej rozpiski)
[ Dodano: 29-11-2018, 04:50 ]
koledzy
w chinczyku pekla mi przednia szyba wiec do smietnika idzie bo nie idzie nigdzie dostac
kupilem 2 radio, tez chinczyk ale bez canbusa
wlasciwie ono juz mi nie jest potrzebne bo wszystko lacznie z glosnikami przerobilem na analogowo
tylko mam pytanie
kiedys kupilem po taniosci interfejs canbus do outlandera ale bez rocforda Conects2-ma inna wtyczke (lead 271 J02)
czy da sie to podlaczyc do mojego auta(wtyczki wiadomo nie pasujaale dolutowac mozna) zeby bylo sterowanie z kierownicy czy jednak musze pod model rocfordem kupic?
czy moj model ma inne codowanie tego wszystkiego ?
zalezy mi tylko na sterowaniu z kierownicy
|
|
|