To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Hugo - 27-04-2017, 16:55

Albo zgniło mocowanie górnego wahacza i lata wszystko razem... Lepiej to sprawdź, bo jak się rozleci podczas jazdy to masakra.
wilk88 - 27-04-2017, 17:31

Tutaj, krótki film jak to wygląda (kręciłem w poziomie a wyszło w pionie). W dalszej części filmu pokazane jak się rusza od dołu.

https://www.youtube.com/watch?v=CdKpuIsWbx0

Próbowałem dokręcić z wyczuciem ale nakrętka ani drgnie, chyba faktycznie nikt tego nie ruszał. Może to faktycznie zbieg okoliczności , że zaczęło hałasować zaraz po wymianie amorów.

Na podniesionym aucie luzu nie ma i nie da się ruszać śrubą. Na ile mogę sam to posprawdzać ? Dzisiaj byłem w warsztacie i nawet nie wiedzieli, że to od górnego wahacza, także niestety żadnego sprawdzonego mechanika nie mam a wiem, że jeśli sam nie powiem co konkretnie mają wymienić to zmienią mi pół zawieszenia a problem cały czas będzie.

Tak patrzę na ten manual i wygląda to tak jakby te bolce od wahacza przechodziły po prostu przez otwory w kielichu. W rzeczywistości przechodzą one jeszcze przez takie tuleje. U mnie nakrętka rusza się właśnie razem z tą "tuleją".

Tomasz87 - 27-04-2017, 18:10

no to chyba nie zostaje Ci nic, jak wyjąć wahacz, obejrzeć z każdej strony, wtedy dowiesz się na pewno, co nie gra... wyjęcie tej części to zaledwie zdjęte koło, lewarek i 10 min roboty...
Hugo - 27-04-2017, 20:20

wilk88, niestety miałem rację. Współczuję. Poszukaj dobrego blacharza/spawacza.
wilk88 - 27-04-2017, 20:31

Olaboga... to niezła kicha. Jest może na forum ktoś kto by to ogarnął? Kiedyś był Forest_Taft u którego sam kiedyś robiłem drugi kielich, ale widzę że ma usunięte konto. Ktoś może kogoś polecić? U siebie w mieście nie mam nikogo zaufanego, więc wolę najpierw popytać tutaj.
mirex94 - 28-04-2017, 22:41

Panowie trochę off topic, bo na temat tylnego zawieszenia. Mam do wymiany 2 wahacze tylne od zbieżności problem w tym, że już 3 firma przysyła mi wahacze które powinny pasować, sprawdzane po nr OEM części, a sworzeń jest dłuższy ma większy stożek i większy gwint.
Czy macie sprawdzone sklepy hurtownie gdzie można dostac te wahacze? Czy w galantach występowały 2 rodzaje tylnich zwrotnic?

ALEX-77 - 29-04-2017, 23:07

Witam
Panowie pojawiło mi się dziwne stukanie w lewym przednim kole ,stuka na skręconych kołach i to nawet nie na maksymalnie wystarczy że lekko skrcę kierowncę w prawo i co ciekawe tylko jak dodaję gazu (nawet lekko) bez gazu stuków nie ma .czyżby przegub ? wymieniany był 2 lata temu .

Korx17 - 29-04-2017, 23:39

Siemanko
Wahacz wzdłużny na tył jakiej firmy polecacie bo mam silentbloki do wymiany?
Czy może zostawić te stare wahacze a dać tuleje poliuretanowe ?

Hugo - 30-04-2017, 09:21

Korx17, albo SRL albo oryginał. Innych nie widziałem. Jak chcesz wsadzić tuleje poliuretanowe to od razu musisz wymienić komplet, bo stare gumowe ori tuleje nie dadzą rady z poli.
Korx17 - 30-04-2017, 12:49

Hugo napisał/a:
albo SRL albo oryginał. Innych nie widziałem. Jak chcesz wsadzić tuleje poliuretanowe to od razu musisz wymienić komplet, bo stare gumowe ori tuleje nie dadzą rady z poli.

A z febesta nie będzie lepiej niż SRL ?

http://allegro.pl/mitsubi...6795406760.html

Hugo - 30-04-2017, 12:57

Korx17 napisał/a:
A z febesta nie będzie lepiej niż SRL ?
Ten sam szajs.
artufcb - 30-04-2017, 18:56

Jak odróżnić proste przednie wahacze? Który prawy, który lewy?
Hugo - 01-05-2017, 14:56

artufcb na zdjęciu poniżej masz zaznaczone, który wahacz prosty jest prawy, a który lewy (po prawej stronie jest wahacz prawy, po lewej lewy). P-przód auta, T-tył auta. Tuleja widelca amortyzatora patrząc od przodu auta musi schodzić do środka auta:

Tomasz87 - 03-05-2017, 19:09

ALEX-77 napisał/a:
Witam
Panowie pojawiło mi się dziwne stukanie w lewym przednim kole ,stuka na skręconych kołach i to nawet nie na maksymalnie wystarczy że lekko skrcę kierowncę w prawo i co ciekawe tylko jak dodaję gazu (nawet lekko) bez gazu stuków nie ma .czyżby przegub ? wymieniany był 2 lata temu .

raczej sworzeń na dolnym prostym... u mnie tak było z prawej strony, ten sam objaw...

Michaszysz - 04-05-2017, 12:14

Ja mam takie pytanie, jak mi piszczy lewe przednie koło przy jeździe na wprost i przy skręcaniu w lewo, to to będzie piasta do wymiany?