To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT IX

radek79 - 26-03-2014, 12:39

ja mam wstawioną grzałkę w bojler z termostatem i też nie wiem co to piec w lecie :lol:
tomasek - 26-03-2014, 12:42

Ale wiesz co to rachunek za prąd :P :mrgreen:
radek79 - 26-03-2014, 12:55

50zł do rachunku to nie wiele, jak powiedziała moja żona ze więcej przepijam w ciągu miesiąca :mrgreen:
Jaro1974 - 26-03-2014, 12:57

Hehehehe dobre :twisted:
Andrew - 26-03-2014, 13:06

tomasek napisał/a:
No to po przetargu może okazać się że to figę warte bo przetarg musi wygrać najtańszy a nie dobry :twisted:

Przetarg unijny zatem musi być wszystko czarno na białym jakie instalacje itd. Wiadomo, że przetargi w naszym kraju to lipa. Zobaczymy co będzie :wink:

tomasek - 26-03-2014, 13:28

Nasze drogi też robią z przetargów i unijnej kasy i efekty widzimy :lol:
Andrew - 26-03-2014, 13:35

To prawda. U nas teraz budują budynek urzędu, to znowu wygrała firma z Wawy i dała cenę o 400 tys. niższą niż kolejna firma, to wiadomo, że coś tu nie halo, ale jak na razie robią ok i płacą ludziom.
Odnośnie dróg, to kolega był podwykonawcą na obwodnicy Frampola i nie dostał za to pieniędzy... I chyba już nie odzyska.

grzesiopol - 26-03-2014, 19:26

Powitać z wieczora.
Wracając do solarów to już sie zorientowałem, że to dobre tylko do wspomagania posiadanego ukłądu C.O. Niektóre źródła podają, że przy dobrze zaplanowanej instalacji solarnej wystąpi ograniczenie zużycia nawet d 60% obecnego zużycia, najczęściej podają do 30% oszczędności, ale minus, że w miesiącach ciepłych czyli od maja do września trzeba znaleźć zbyt na wyprodukowane ciepło, m.in ogrzanie basenu, są dostępne też zbiorniki chłodzone (chyba je do lodówki wsadzają). Co do cen to myślę, że przy tak rozpowszechnionym już systemem powinna być na poziomie niewiele większym od innych systemów, ale skoro jest dotacja to trzeba zarobić i zawyżyć ceny :wink: :mrgreen:

Andrew - 26-03-2014, 19:28

Cześć Grzesiu, przeczytałeś moje wypociny odnośnie c.o. itd.?
bastek - 26-03-2014, 19:38

bry
Tomek,odpisałem
Grzesiek, ja mam 100% kaloryfer. MAgda chciała grube dywany, więc podłogówka odpadłą
instalację kładł mi buderus. pewnie drożej wyszło, mi chodziło o gwarancję
kaloryfery kupione na sieci, podłączał mój majster, co mi wszystko robił
ogrzewanie gaz. drożej, ale co za wygoda...
na węgiel/drewno/pelety - potrzebne pom ieszczenie na opał, popiól trezeba wynosić, a że z kotłowni wychodzi się do domu, wię by się brudziło
jeśli nie na gaz, to do zastanowienia czy gaz podłączać do domu. mnie to kosztowało chyba dobre kilka tys całe podłączenie... jeśli tylko do gotowania herbaty i zupy to taniej porądem
tynki-wew czy zew? zew. mam ręcznie, a wew. na płytach karton-giops. 2 lata grzania nic nie popękało
mojego majstra nie wiem czy polecę. leser się zrobił, czasem i tydzień mnie zwodzi "jutro przyjadę" ale fachowiec dobry
prąd - zakupy w krasnymstawie w sklepie gdzie kupowałem wszsykto, oraz na sieci (pstryki, gniazdka, zarówki)
jak położysz, zrób zdjęcia wszystkim instalacjom. mi się kilka razy przydało

pompa ciapła-dla fanatyków
solary jak nie masz basenu - ja liczyłem tak. płacę ok. 80 zł/m-c za ciepłą wodę w bloku. 1000 zł/rok. w porywach tyle zaoszczędzę. wiuęć jakbym miał jak Andrzej, 2000 do dopłaty, zwróci się w 2 lata. jak 45% (5-7 tys) to 7 lat - za długo nie warto
jak basen - warto bardzo

są jeszacze solary prądotwórcze, ale to trzba kilakdzisiąt arów położyć, i mieć własną elektrownię, żeby to miało ręce i nogi (szwagier ma firmę montującxa, mam 25 ar wolnej ziemi - nie opłaca się)

grzesiopol - 26-03-2014, 20:13

Solary próżniowe z montażem można znależć w cenie około 1200 zł. po dofinansowaniu, koszt pieca w pełni zautomatyzowanego produkcji polskiej to około 8000zł. Całkowicie wyeliminowałem pompy ciepła bo to jeszcze drogie i trzeba by mieć dużo miejsca (w grę wchodziła pozioma gruntowa).
Sebastian a jakiej firmy posiadasz kociołek możesz podać nazwę i model to poczytam sobie co i jak.

bastek - 26-03-2014, 20:53

buderus gb072-24 chyba

jak kupowałęm (2011) to wychodził ze sprzedaży, wchodził nowy model czy jakiś fejs-lifting - w każdym razie kondensacyjny gazowy z 200l zasobnikem sterownikiem i montażem kotłowni za 6200 brutto
kocioł prawie rok stał w firmie, zasobnik nie

gdzie masz solary z miontażem za 1200 zł? mi 2 potrzeba by było...

grzesiopol - 26-03-2014, 21:15

A proszę bardzo http://www.energa.pl/dla-...zne/opis-oferty
Jaro1974 - 26-03-2014, 21:39

Ja brałem tutaj:
http://www.hoven.pl/

[ Dodano: 26-03-2014, 23:36 ]
Dobranoc ;-)

bastek - 27-03-2014, 05:47

jak Ci wyszło 1200/kolektor?
6600 lub 8800 za 2, nie bardzo się orientuję czy to cena ju z dofinansowaniem, czy od tego trzeba odjąć 45%, czyli 3600 lub 4800
zasobnik 200 l to ciut mało, no ale mam już na 200, jakaś wężownica,rurka łączące te dwa.
jak budowałęm i szukałem to poniżej 10000 nie dało się znaleść, dofinansowanie 45% jest od dawna