[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
MKV - 26-04-2013, 04:26
jAZZMAN napisał/a: |
Chyba nie umiem korzystać z profesjonalnych narzędzi bo taki oto olej dobrało mi profesjonalne narzędzie:
O ZGROZO!!! |
Mi na stronie Motula tez jakiś gorszy zalecało wybrać ale ja się uparłem na Motula 300V 5W-40 i jestem zadowolony
5eba - 26-04-2013, 15:49
Dzis przegladalem serwisowke do Galanta (ta orginalna ksiazeczke) i nie mam pojecia skad biezecie ,ze powinno sie jezdzic na 5w/40?? Wg tego co tam widze, najbardziej odpowiedni jest 10w/40.
Tomek - 26-04-2013, 16:39
Cytat: |
Dzis przegladalem serwisowke do Galanta (ta orginalna ksiazeczke) i nie mam pojecia skad biezecie ,ze powinno sie jezdzic na 5w/40?? Wg tego co tam widze, najbardziej odpowiedni jest 10w/40. |
a z którego roku ta serwisówka?
aaaa, z 1996, no to masz odpowiedź
MKV - 26-04-2013, 19:15
tomek84 napisał/a: | Cytat: |
Dzis przegladalem serwisowke do Galanta (ta orginalna ksiazeczke) i nie mam pojecia skad biezecie ,ze powinno sie jezdzic na 5w/40?? Wg tego co tam widze, najbardziej odpowiedni jest 10w/40. |
a z którego roku ta serwisówka?
aaaa, z 1996, no to masz odpowiedź |
Po ostatnim lifcie wraz ze spadkiem mocy (wyższe normy czystości spalin?) może zmieniono olej na inny?
5eba - 27-04-2013, 10:00
z 1999 poliftowa
Pieraś - 27-04-2013, 15:42
Ja dziś ponownie zamówiłem Max Life Valvoline 10W40.
Na stronie valvoline zobaczyłem gdzie są certyfikowane sklepy w tym te na allegro i zamówiłem bańkę 5L za 110zł z darmową wysyłką.
p.s. Czy na gazie Galant - szybko jeżdżony ma prawo spalać olej? Czy to kwestia starych uszczelniaczy, które należałoby wymienić?
5eba - 27-04-2013, 15:56
Kupilem w zeszlym tygodniu 2 Galanty w niemczech - jeden (2,0) z ksiazka serwisowa i serwisowany, drugi (v6) bez ksiazki ale mial wlepki pod maska od paska, oleju, plynu hamulcowego i klimy - oba sa zalane 10w40
malina_drizzt - 27-04-2013, 16:46
Pieraś napisał/a: | Ja dziś ponownie zamówiłem Max Life Valvoline 10W40.
Na stronie valvoline zobaczyłem gdzie są certyfikowane sklepy w tym te na allegro i zamówiłem bańkę 5L za 110zł z darmową wysyłką.
p.s. Czy na gazie Galant - szybko jeżdżony ma prawo spalać olej? Czy to kwestia starych uszczelniaczy, które należałoby wymienić? |
Każdy samochód szybko jeżdżony ma prawo spalać olej.
Pytanie tylko jak dużo?
Lpg ma wyższą temperaturę spalania, a przy okazji olej nie jest uzupełniany benzyną.
Pieraś - 27-04-2013, 21:05
No litr na pewno wleje. Teraz mam zamiar po wymianie dokladnie spisac stan KM oraz ile i po ilu dolalem.
malina_drizzt - 27-04-2013, 21:41
Pieraś napisał/a: | No litr na pewno wleje. Teraz mam zamiar po wymianie dokladnie spisac stan KM oraz ile i po ilu dolalem. |
Jeżeli litr to nic się nie dzieje.
Weź pod uwagę, że lpg ma wyższą temperaturę spalania, dodatkowo nie uzupełnia oleju taka jak benzyna no i pewnie jakieś drobne wycieki się znajdą.
U mnie na benzynie brał 100ml na 1tys. Na lpg w zależności od mojego humoru od 100 do 200ml.
A końcówka wydechu po roku od malowania ma tylko delikatny czarny nalot widoczny tylko po przetarciu paluchem.
Moja poprzednia rakieta brała 100ml na 100km tak przez 4 lata do dnia dzisiejszego i turla się dalej
Bury - 27-04-2013, 22:57
LPG nie ma nic do spalania oleju.
malina_drizzt - 28-04-2013, 00:24
Bury napisał/a: | LPG nie ma nic do spalania oleju. |
Do spalania może niewiele, ale kiedy po odpaleniu auta silnik chodzi klika minut na bogatej mieszance i jakaś część niedopalonej benzyny przechodzi do oleju, a jakaś część z tego nie ulegnie odparowaniu, mówimy tu o bardzo niewielkich ilościach, ale pomnóż to przez ilość zimnych startów silnika w ciągu 10 tys. km to wyjdzie całkiem sporo.
Nie twierdzę kategorycznie, że u każdego większe branie oleju na lpg jest normą, ale znam kilka przykładów gdzie zużycie oleju wzrosło mniej czy więcej.
Są też tacy którzy ciągle kręcą silnik pod czerwone pole i oleju im nie ubywa ani kropelki od wymiany do wymiany.
tommyc1 - 28-04-2013, 08:02
Współczesny olej każdy dobry, ważniejsze jest żeby regularnie wymieniać i UTRZYMYWAC WYSOKI POZIOM W GALU Lałem różne oleje przez 20 lat doświadczenia jako kierowca i uzytkownik samochodów i do takich wniosków doszedłem...czesto z mechanikami na ten temat rozmawiam, ale tez z doswiadczonymi a nie łepkami co to od 3 lat w garazu klepią i o podobnych wnioskach słyszałem. Panowie, nie dajcie się zwariować. Chcecie cichej pracy V6? Utrzymujcie poziom na minimum 2/3 w miarce i będzie cicho. A jak silnik zajezdzony, to olej za 300zł tez go nie uratuje.
Juiceman - 28-04-2013, 09:21
Ja od Paru lat leje 5W40 - i tyle co zaobserwowałem to lepsza kultura pracy silnika, tj. silnik zdaje się bardziej elastyczny w wkręcaniu się na obroty. Wcześniej jeździłem też parę latek na 10W40....
tommyc1 - 28-04-2013, 19:02
Juiceman napisał/a: | Ja od Paru lat leje 5W40 - i tyle co zaobserwowałem to lepsza kultura pracy silnika, tj. silnik zdaje się bardziej elastyczny w wkręcaniu się na obroty. Wcześniej jeździłem też parę latek na 10W40.... |
Własnie, zdaje się, czyli kwestia subiektywczych odczuć a nie zmierzalnych parametrów . Miałem tak po wlaniu do poprzedniego Gala MOTODOKTORa - poczatkowo byłem przekonany, że jest wyraźna róznica, z czasem mi przeszło .
|
|
|