[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Tomek - 14-03-2013, 18:24
a orientuje się ktoś jak wyregulować/zrestesować wskaźnik w BRC
od dłuższego już czasu żyje własnym życiem i tak przez pół zbiornika migają wszystkie 4 diody (w teorii jest to za wysokie ciśnienie w butli), potem stopniowo świecą się 4,3,2,1 i potem jedna mruga, jak już jest bardzo mało, a wcześniej mrugać zaczynała jak było w butli około 13-15 litrów, więc też przegięcie, ale w drugą stronę
arturj123 - 17-03-2013, 14:44
Na dniach zamierzam rozwiercić wielozawór z instrukcji: https://forum.ac-sa.eu/viewtopic.php?f=7&t=6113&start=15 , ale puki co myślę nad tym by odesłać reduktor na gwarancję.
Gazownik w serwisie potwierdził moje przypuszczenie, że prawdopodobnie problemem jest reduktor, mimo że jest nowy. Na próbę podczepił przewód gumowy fi (około 1.5m) i wtedy w jakiś sposób jest lepiej - ale nie zadowala mnie to, gazowanie na postoju nadal mega spadki, podczas jazdy takie chwilowe dławienia oraz spadki.
Przyczepił się także do wtrysków, twierdzi że za mocne.
Mam też dylemat, ale to raczej z niewiedzy na temat ustawienia mnożnika. Czy prawidłowe jest ustawienie ciśnienia tak jak teraz czyli 1.2 bara, a mnożnik po 12ms ponad 1,3? Instrukcja wyraźnie mówi o tym by dążył do 1.
Bury - 17-03-2013, 15:05
Masz cos niesprawne lub uszkodzone w instalacji i tyle.
Przy 2.0 nic nie trzeba rozwiercac ani przerabiac.
A ten gazownik ma za wydajny mozg i cisnie mu na czaske skoro mowi,ze wtryski za mocne.
M4ikel - 21-03-2013, 10:47
Witam,
Zadam pytanie ktore juz wielokrotnie padalo jednak dla mnie to wszystko to czarna magia mimo ze przeczytalem wiekszosc z tych 150 stron.
A wiec planuje do mojego gala zalozyc gaz
Dzwonilem do dwoch polecanych gazownikow.
W Mławie Pan Jarek zaproponowal
Stag 300
reduktor - KME Silver
wtryski - Hanna
Za 3700
Drugi warsztat na hery w wawie to samo za 3000 aczkolwiek mowil cos ze stag 300 is9 czy costam ( jednak strasznie przerywalo i malo co rozumialem) mowil ze to nowy komputer samouczacy sie czy cos...
I moj problem polega na tym ze nie jestem w stanie zapytac o nic wiecej gdyz moja wiedza jest zerowa.
i nie wiem jakie i co to te wielozawory nie wiem czym sie rozni hana zielona od czerwonej i jaka jest lepsza nie wiem jaki filtr (cos czytalem ze kolega Owczar polecal FL02), czy na przyklad nie lepszy bylby reduktor KME Gold itd...
Tak wiec prosze o pomoc i rady o co mam jeszcze pytac bo nie chce zeby mi wsadzili byle co.
m6riano - 21-03-2013, 12:05
M4ikel, pytaj o wszystko Owczara...;-)
Marcino - 25-03-2013, 22:15
Pany... pytanko
Dalczego nie może mi się wyświetlić mapa jak sie podpinam pod mojego Staga 200? Jak jade to nic nie mogę zebrać . nawet skasowałem mapy..i dalej nic??? tylko cały czas mam zielone punkty od PB... nie wykreśla mi krzywej na niebiesko... i nie wiem jaką mam odchyłkę przy mnożniku.
Dodam że nie mam żadnych innych błędów. JAk poprawiłem reduktor i rozwierciłem dysze to nawet Valteki mi nie pokazują błedu całkowitego otwarcia jaki był poprzednio, łądnie ciągnie do 7000rpm.
major - 25-03-2013, 22:27
| Marcino napisał/a: | | zielone punkty od PB |
Od PB są niebieskie punkty i linie
Jeżeli nie wykreśla Ci tej lini niebieskiej to musisz pojeździć na benzynie trochę i krzywa się utworzy.
Marcino - 25-03-2013, 23:36
ano, faktycznie zapominiałem ze mi szwagier aku rozładował to sie i zresetowało wszytko.
Pozdrawiam
wester - 26-03-2013, 11:26
| M4ikel napisał/a: | Stag 300
reduktor - KME Silver
wtryski - Hanna
Za 3700 |
Za 3500 założyłem BRC P&D.
| Cytat: | | a orientuje się ktoś jak wyregulować/zrestesować wskaźnik w BRC? |
W oprogramowaniu jest taka funkcja ale nigdy tego nie robiłem.
tresorex - 26-03-2013, 14:52
| Sylwia napisał/a: | podjeżdzasz na stację z pustym bakiem LPG, trzymasz przycisk przełącznika z LPG i gasisz auto. tankujesz do pełna , zapalasz - lampki migoczą... powinno się ustawić/
jeśli jest to zbiornik zewnętrzny to raczej nie licz na wskazanie poprawne.
pozdrawiam |
W instrukcji jest taki punkt:
| Cytat: |
4.2. Automatyczna kalibracja wskaźnika poziomu gazu
Automatyczną kalibrację wskaźnika poziomu gazu należy przeprowadzić podczas tankowania gazu do pustego zbiornika. Typ wskaźnika powinien już być ustawiony, ale jeśli zajdzie taka potrzeba, procedura może zmienić jego rodzaj, np. z rosnącego na malejący.
Procedura kalibracji wygląda następująco:
1.Wcisnąć i trzymać przycisk centralki
2.Wyłączyć stacyjkę
3.Zwolnić przycisk centralki
W tym momencie sterownik rozpoczyna procedurę kalibracji. Sygnalizowane jest to seriami potrójnych krótkich mignięć
diody stanu paliwa.
Po zakończeniu tankowania, włączyć stacyjkę, kończąc tym samym procedurę kalibracji.
Powodzenie kalibracji sygnalizowane jest przez płynne narastanie a później opadanie wskazania na linijce LED, od rezerwy do maksimum i z powrotem (dwukrotnie).
Jeśli kalibracja nie zakończy się powodzeniem, wskazanie poziomu na linijce LED pięciokrotnie zmieni się rezerwy na maksimum.
UWAGA
–centralka LED 300/400 B nie sygnalizuje procesu kalibracji. |
Czy wyłączenie stacyjki = wyjęcie kluczyka? Czy tylko tak aby zgasły kontrolki?
Owczar - 26-03-2013, 15:02
Najlepiej zaczekać aż zgasną diody na centralce.
Marcino - 04-04-2013, 21:43
| arturj123 napisał/a: | Na dniach zamierzam rozwiercić wielozawór z instrukcji: https://forum.ac-sa.eu/viewtopic.php?f=7&t=6113&start=15 , ale puki co myślę nad tym by odesłać reduktor na gwarancję.
Gazownik w serwisie potwierdził moje przypuszczenie, że prawdopodobnie problemem jest reduktor, mimo że jest nowy. Na próbę podczepił przewód gumowy fi (około 1.5m) i wtedy w jakiś sposób jest lepiej - ale nie zadowala mnie to, gazowanie na postoju nadal mega spadki, podczas jazdy takie chwilowe dławienia oraz spadki.
Przyczepił się także do wtrysków, twierdzi że za mocne.
Mam też dylemat, ale to raczej z niewiedzy na temat ustawienia mnożnika. Czy prawidłowe jest ustawienie ciśnienia tak jak teraz czyli 1.2 bara, a mnożnik po 12ms ponad 1,3? Instrukcja wyraźnie mówi o tym by dążył do 1. |
Zgadzam się z Burym że coś jest nie tak u ciebie, ja w 2.5 montowane w 2006r, mam miedz 6mm, i jak podregulowałem instalację to na reduktorze IG1 i valtekach dzis sprawdziłem i na 3biegu idzie do 7 tyś obrotów bez zajakniecia, nie podpiera sie benzyną, nie ma błedu zapętlenia wtrysków.
U ciebie więc wielozawór powinien obrobić 2.0..
kamil73-73 - 07-04-2013, 08:40
Potrzebuje sprawdzony program do landi omegas czy ktoś z Was w ogóle posiada taką instalację
Motor1987 - 11-04-2013, 14:18
Witam,
Podjechałem dzisiaj do Serwisu Czakram bo chciałem zapytać ile kosztuje instalacja.
Podzespoły:
Elektronika sequent P&D,
Wtryskiwacze BRC Pomarańczowe,
Reduktor Genius 1500MB (twierdził, że do 160 KM nie trzeba wiecej)
Zbiornik Stako 55l
Oraz lubryfikacja JLM
I tutaj mam pytanie czy ta lubryfikacja jest konieczna w Galu? Prosze takze o ocene tych podzespoow?
Facet powiedzial, ze jak na rok 2003 to taka lubryfikacja jest konieczna. Cena 4200 :/, niestety w okolicach Rzeszowa nie moge znalezc nic tanszego i o dobrych opiniach, chyba brak u nas specjalistow stad te ceny
Owczar - 11-04-2013, 14:37
Lubryfikacja nie jest konieczna, a na Twoim miejscu poszedłbym w staga. Poczytaj ten temat wstecz.
|
|
|