Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA
Tomek - 15-01-2013, 09:56
na prywatnej posesji też mi wlepią mandat ?
[ Dodano: 15-01-2013, 10:32 ]
może zrobimy jakiś ogólny bunt społeczny, bo mi się już to przestaje podobać
sveno - 15-01-2013, 11:21
kolejny przepis, który daje dowolność jego interpretacji dla policjanta...
| Cytat: | | Policja zauważa też, że rodzice małych dzieci mogą chcieć dla ich dobra rozgrzać wnętrze samochodu przed jazdą. W takich przypadkach kara nie powinna zostać nałożona. | a czy jak mam gorączkę, a musze jechać do apteki, muszę odśnieżyć auto, ale chcę po tym wsiąść do ciepłego auta to jestem gorszy od rodziców z małym dzieckiem i dostanę mandat?
| Cytat: | | Podobnie sytuacja wygląda w przypadku samochodów z silnikiem wyposażonym w turbinę. Przy takiej jednostce napędowej, po jeździe najlepiej chwilę odczekać przed wyłączeniem silnika, aby schłodzić turbinę |
jeszcze lepiej, bo to działa też przy rozruchu (wypada trochę podgrzać olej by lepiej smarować turbinę zaraz po rozruchu) czy taki kierowca wolnossącego Tico, musi odpalić i odrazu jechać, ale już właściciel BMW X6 M50d może dowolnie zatruwać środowisko z rana na postoju bo ma aż 3 turbiny
Szczerze to jakby mnie taka sytuacja spotkała, to wyśmiałbym tego strażnika, czy policjanta, a jakby dalej się upierali to spotkalibyśmy się w sądzie
vendetta - 15-01-2013, 11:30
ale to chyba nie jest jakiś nowy przepis? To już dawno było. Tak coś kojarzę. Ktoś to teraz wykopał po prostu.
Morfi - 15-01-2013, 11:35
Ktos to wykopał aby zrobic zamęt. Nikt przecież nie da mandatu za to.
Tomek - 15-01-2013, 11:35
przepis jest od dawna, ale teraz policja o nim przypomina
dla mnie to jasny sygnał - "będziemy wystawiać mandaty, bo brakuje do budżetu"
volve - 15-01-2013, 11:50
| tomek84 napisał/a: | | przepis jest od dawna, ale teraz policja o nim przypomina |
To nie policja o tym przypomina, tylko bodajże Dziennik Gazeta Prawna wczoraj wrzuciła u siebie taki artykuł(nie będę dociekał z jakiego powodu).
Z punktem o oddalaniu się od auta to mocno naciągane, ponieważ przy odśnieżaniu jakoś specjalnie chyba nie oddalamy się od auta. Co do hałasu i emisji spalin(przy sprawnym silniku) to też policjant/strażnik musiałby udowodnić, że w danym momencie działanie silnika było zbędne.
Gdyby faktycznie którykolwiek policjant/strażnik chciał wystawić za to mandat, to sprawa ewidentnie do sądu i niech próbują coś udowodnić(bo to na nich teoretycznie ciąży obowiązek udowodnienia Tobie winy).
Marcino - 15-01-2013, 12:04
Mam ich gdzieś.... w domu na posesji robie co chce puki co nikt sie nie kreci na głębokiej wiosce. A normalnie nie grzeje auta wiec nie "pyrkam" na postoju w mieście.
Juiceman - 15-01-2013, 17:30
| tomek84 napisał/a: |
|
Tak jak będą mieli nakaz aby na Twoją posesje wejść
mjsystem - 15-01-2013, 18:34
| Juiceman napisał/a: |
tomek84 napisał/a:
Tak jak będą mieli nakaz aby na Twoją posesje wejść |
Na razie to tylko straszak. Niech lepiej się wezmą za pseudo ksenony i pseudo światła do jazdy dziennej. Jakoś nie widziałem, żeby ich to ruszało.
misjonarz. - 15-01-2013, 19:19
a ja widziałem... Nawet prawie mandat dostałem. Choć i w tym przypadku uważam że nie mają racji. Ale cóż...
mjsystem - 15-01-2013, 19:25
| misjonarz. napisał/a: | | Nawet prawie mandat dostałem. |
Toż mówię, że straszak
fergul11 - 16-01-2013, 00:41
To jest bardziej uciążliwe dla sąsiadów w blokowisku, jak od 6 do 7,30 ludki np. z wieżowca odpalają autka i w międzyczasie (paskudne słowo) odśnieżają .
Pamiętam jak mnie sąsiadka (70lat) co już od 5 rano w oknie siedziała ,prosiła ,abym nie odpalał żuka 10 min przed odjazdem , bo potem do południa zapach spalin ma w domu .
Tak na zdrowy rozsądek to ten przepis właśnie do takich sytuacji ma się odnosić ,ale że w kraju większość jest up side down to i na własnej posesji można mandat dostać
wojzi - 16-01-2013, 04:50
"Drugi przepis zabrania używania samochodu, gdy praca silnika wiąże się z nadmierną emisją spalin lub hałasu".
Drżyjcie kierowcy diesli
"acza to również sytuację, gdy silnik auta pracuje bez potrzeby"
No to niech mi wykażą, że pracuje bez potrzeby. Sądzę, że byłoby to bardzo trudno zrobić tak, żeby się ostało.
JCH - 16-01-2013, 08:57
| wojzi napisał/a: | "Drugi przepis zabrania używania samochodu, gdy praca silnika wiąże się z nadmierną emisją spalin lub hałasu".
Drżyjcie kierowcy diesli | Ile wynosi emisja CO2 w 1.8 GDI
mjsystem - 16-01-2013, 09:47
| JCH napisał/a: | | Ile wynosi emisja CO2 w 1.8 GDI |
Jacku, zobacz, że chyba nie dużo:
GDI (ang. Gasoline Direct Injection , pol. Bezpośredni Wtrysk Benzyny) – jest to konstrukcyjna odmiana silnika o zapłonie iskrowym w której zastosowano wtrysk benzyny bezpośrednio do cylindra silnika iskrowego. Benzyna pod dość wysokim ciśnieniem jest wtryskiwana bezpośrednio do komory spalania komory każdego cylindra - inaczej niż to się dzieje w konwencjonalnym silniku z wtryskiem wielopunktowym, gdzie podanie mieszanki odbywa się do kolektora ssącego podczas suwu ssania. GDI umożliwia spalanie ładunku uwarstwionego (spalanie mieszanki ubogiej), co zmniejsza zużycie paliwa [ograniczenie emisji CO2 i szkodliwych tlenków azotu (NOx)].
|
|
|