To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Mandrake - 16-05-2017, 20:57

Ma ktoś namiary gdzie można zregenerować sworznie?
Misiu213 - 18-05-2017, 11:55

Ktoś się orientuje co może być przyczyną:
-stuku i szarpnięcia przy gwałtownym dodawaniu gazu (najbardziej odczuwalne na biegu 2 i 3)
-stukania czegoś z przodu po lewej przy jeździe po dziurach; jadąc po bruku jest najgorzej
-stukania przy jeździe na niskich obrotach na dwòjce wzwyż

Hugo - 18-05-2017, 12:22

Misiu213 napisał/a:
-stuku i szarpnięcia przy gwałtownym dodawaniu gazu (najbardziej odczuwalne na biegu 2 i 3)
-stukania czegoś z przodu po lewej przy jeździe po dziurach; jadąc po bruku jest najgorzej
-stukania przy jeździe na niskich obrotach na dwòjce wzwyż
Sworzeń wahacza giętego (banana) do sprawdzenia.
tobislawow - 25-05-2017, 19:08

Panowie zawieszenie jęczy i stuka-przednie.
Bawić się w diagnozowanie który konkretnie wahacz,podejrzewam że z połowa :) , czy wymieniać całość choć koszta przerażają.

Hugo - 25-05-2017, 20:03

tobislawow, zdiagnozować co trzeszczy. Może się okazać, że to tylko np. jeden wahacz prosty (a w zasadzie jego sworzeń).
muka997 - 25-05-2017, 20:09

tobislawow napisał/a:
Panowie zawieszenie jęczy i stuka-przednie.
Bawić się w diagnozowanie który konkretnie wahacz,podejrzewam że z połowa :) , czy wymieniać całość choć koszta przerażają.

koszt to jedno a drugie to loteria albo trafisz dobrze i pojeździsz dłużej albo trafisz na szajs i nie objedziesz nawet kilku tyś. km

tobislawow - 25-05-2017, 20:22

Lemforder to coś w miarę czy szajs?
Krzyzak - 26-05-2017, 08:57

tobislawow napisał/a:
Lemforder to coś w miarę czy szajs?
dobre, możesz montować
Tomi89 - 26-05-2017, 12:08

Czołem. Najprawdopodobniej mam do wymiany sworzen górnego wahacza z lewej strony, ktoś się może orientuje jakie są wymiary a raczej średnica sworznia bo ktoś mówił że są dwa lub więcej rozmiarów, żeby nie był za mały przy montażu do wahacza?
Pacjent 2,5 drugi polift.

tobislawow - 29-05-2017, 10:40

Dzięki za wcześniejszą odpowiedź, ale mam następne pytanie.
Byłem u mechanika, zresztą dość nieprzyjemnego :evil: , stał się taki po tym gdy dowiedział się iż części zakupię we własnym zakresie.
Kazał mi kupić tuleje wahaczy przednich. Czy ktoś z was mógłby wytłumaczyć mi jak prostemu chłopowi ile tych tuleji trza kupić :roll:
Oglądałem w sklepach internetowych i są jakieś z uszami inne bez o co kaman?
Mój Gacek powoli kończy żywot ale chciałbym coby ostatnie chwile spędził w miare komfortowo.

Krzyzak - 29-05-2017, 14:06

A które tuleje są do wymiany? Bo z przodu masz na wahaczach 5 tulei z czego tylko 2 są jednakowe, więc aż 4 rodzaje są.
Zresztą - i tak nie opłaca się ich wymieniać - lepiej kupić wahacz.

tobislawow - 29-05-2017, 14:43

Tuleje wahaczy przednich dolne, chodzi o ten prosty wahacz.
Lepiej brać całe wahacze? Czy teraz ogólnie zrozumiale nakreśliłem temat:) ?
Czekam cierpliwie na sugestie...

Michaszysz - 29-05-2017, 21:53

Cześć. Od kilku dni podczas ruszania oraz czasem jak zmieniam szybko bieg z 2 na 3 przy puszczaniu sprzęgła, słychać stukniecie, czasem nawet kilka szybkich stuknięć, najprawdopodobniej gdzieś z przedniego zawieszenia ale jeszcze nie zidentyfikowałem skąd dokładnie. Też jadąc na brukowanej drodze słychać to stukanie, na dziurach w drodze i spowalniaczach nie słychać. Jakieś sugestie co to może być, gdzie szukać? Z góry dzięki ;)
Hugo - 30-05-2017, 07:03

Michaszysz napisał/a:
Jakieś sugestie co to może być, gdzie szukać?
Na 99% sworzeń wahacza dolnego giętego (banana).
tobislawow - 30-05-2017, 10:19

Zaraz mnie [edit], ale pociągne temat z tymi tulejami.
Jeśli mechanik kazał kupić tuleje wahaczy przednich dolne, z tego co zrozumiałem chodzi o taki wahacz prosty to ile tego i jakie.
Czy może wszystko źle kumam?

Na forum nie używamy wulgaryzmów :evil: .