To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

Marcino - 15-01-2024, 11:48

joujoujou napisał/a:
sprzedajesz za cenę, która i tak jest wyższa niż odkupienie w taryfie nocnej. I wówczas w nocy ładujesz samochód.

No to jest dobrze. W Pl tak dobrze nie ma, sprzedaja ludzie za grosze. Sąsiady narzekaja ze miało nie być rachunków a są. Ja mam na zasadach ze oddaje do sieci i 80% jest do odebrania wiec luz.

joujoujou - 15-01-2024, 12:26

Marcino napisał/a:
oddaje do sieci i 80% jest do odebrania
To był świetny deal dla prosumenta. I oczywiście nowi już go pewnie nie dostaną? :P

W kwestii różnych taryf - tutaj ludziki obawiają się czegoś innego - na ogólnokrajową skalę wprowadzane są "smartliczniki" czy jak to tam nazwać. To samo w sobie nie jest niczym złym, natomiast już proponowane są użytkownikom "smart taryfy", które też jak na razie groźnie nie wyglądają. Jednakże, kolejnym krokiem może być, na bazie owych smart taryf. utworzenie taryf dynamicznych, w których np. okresy dnia/nocy z różnymi cenami mogłyby się zmieniać w zależności od tego w jakiej porze dnia dany odbiorca używa prądu najbardziej. Oczywiście na korzyść dostawcy, a na niekorzyść odbiorcy, a jakże. ;)

jacek11 - 15-01-2024, 16:33

A ja nie mam żadnych paneli( chyba że na podłodze ), bo mnie nie stać. Na wiosnę zamierzam zrobić sobie panel podgrzewający wodę w zasobniku. Nie wiem, czy to jest jeszcze legalne :roll:

Ale jak na razie jest zbyt zimno aby coś nagrzać :P

Bzyk_R1 - 15-01-2024, 19:31

jacek11, ja mam tylko panele solarne i sobie chwale. Bardzo fajnie robią ciepłą wodę. W roku 2023 poza sezonem grzewczym grzałka elektryczna działała tylko przez 3dni gdy długo padało i było pochmurno, resztę dni zapas cieplej wody zapewniało słoneczko.
Krzyzak - 16-01-2024, 07:16

joujoujou napisał/a:
nowi już go pewnie nie dostaną?
już prawie 2 lata nie dostają... a warunki rozliczeń są skrajnie niekorzystne - jak cała okolica generuje latem to cena jest bardzo niska, często niemal bliska zeru a jak zimą w nocy potrzebujesz to kupujesz za realną
niestety żaden rząd do tej pory nie zajął się szeroko pojętą siecią dystrybucji a pieniądze z emisji rozwalił na socjal

joujoujou - 16-01-2024, 07:25

^^ Tak przypuszczałem niestety. Nie dziwi przeto że lepiej jest czasem "zmarnować" wyprodukowany prąd paląc światło w biały dzień niż oddać za psi pieniądz. ;)

Dzień dobry w ponurej rzeczywistości. :)

Uwex - 16-01-2024, 08:32

U nas już zaczynają się pojawiać wzmianki o taryfach dynamicznych.
joujoujou - 16-01-2024, 08:58

Super! Wszystko oczywiście dla dobra klienta. :lol:
Marcino - 16-01-2024, 09:10

Dobry, lekko mrozi -7stC ale na szczescie już nie jest tak slisko jak wczoraj. I nawet słonecznie sie robi na północy.
joujoujou - 17-01-2024, 11:13

Dzień dobry z rana. Śnieżek prószy delikatnie, minus jeden stopień. Tragedii nie ma. :)
Bizi78 - 17-01-2024, 11:22

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Z rana na wiosce -12°C :evil: .

joujoujou - 17-01-2024, 14:46

Plus 0.6, wszystko białe, świeci słońce. :)
jacek11 - 18-01-2024, 15:46

Bzyk_R1 napisał/a:
jacek11, ja mam tylko panele solarne i sobie chwale. Bardzo fajnie robią ciepłą wodę. W roku 2023 poza sezonem grzewczym grzałka elektryczna działała tylko przez 3dni gdy długo padało i było pochmurno, resztę dni zapas cieplej wody zapewniało słoneczko.

O czymś takim właśnie rozmyślam. Mądrego hydraulika muszę podpytać jak to podłączyć.

joujoujou - 18-01-2024, 16:14

Pojęcia nie mam jak to w obecnych czasach wygląda, bo ostatnią taką instalację solar+CWU widziałem jakieś 15 lat temu, ale pamiętam że oprócz paneli było jeszcze całkiem sporo innych urządzeń + elektronika. Ale cóż, wszystko się zmienia. ;)

Dzień dobry. Słońce świeci, wiatr nie wieje, śnieżek leży. 2 na plusie.

jacek11 - 18-01-2024, 19:10

Sterownik od kotła CO ogarnie solary. Bardziej schemat podłączenia jest potrzebny, i trochę porad co do montażu.