[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Krzyzak - 30-05-2017, 10:25
| Cytat: | | Lepiej brać całe wahacze? | Dokładnie. Najczęściej pada sworzeń, niewymienny, regeneracja daje kiepskie efekty (przynajmniej ja mam takie spostrzeżenia).
Lepiej kupić nowy, tylko trzeba kupić na odpowiednią stronę, bo nie są zamienne.
Polecane firmy to SH, CTR, Lemforder.
tobislawow - 30-05-2017, 11:05
| tobislawow napisał/a: | Zaraz mnie [edit], ale pociągne temat z tymi tulejami.
Jeśli mechanik kazał kupić tuleje wahaczy przednich dolne, z tego co zrozumiałem chodzi o taki wahacz prosty to ile tego i jakie.
Czy może wszystko źle kumam?
Na forum nie używamy wulgaryzmów . | Słuszna uwaga, ale moja niewiedza wnerwia mnie okrutnie
muka997 - 30-05-2017, 12:34
na dolnym prostym wahaczu przednim są 2 tuleje i 1 sworzeń, są to 2 różne tuleje i przy tulei która jest bliżej sworznia ma znaczenie czy wahacz jest lewy czy prawy
edit. a przy tej drugiej to nie pamiętam czy ma znaczenie strona
Krzyzak - 30-05-2017, 12:36
| muka997 napisał/a: | | przy tulei która jest bliżej sworznia ma znaczenie czy wahacz jest lewy czy prawy | tuleja jest uniwersalna - przekoszenie jest w wahaczu a nie w tulei
ich wymiana wg mnie jest nieopłacalna - np. lewy SH można kupić nowy za 83zł
Hugo - 30-05-2017, 12:45
| muka997 napisał/a: | | a przy tej drugiej to nie pamiętam czy ma znaczenie strona | Nie ma znaczenia.
Michaszysz - 30-05-2017, 13:03
| Hugo napisał/a: | | Na 99% sworzeń wahacza dolnego giętego (banana). |
Dzięki
tobislawow - 30-05-2017, 13:04
| Krzyzak napisał/a: | | muka997 napisał/a: | | przy tulei która jest bliżej sworznia ma znaczenie czy wahacz jest lewy czy prawy | tuleja jest uniwersalna - przekoszenie jest w wahaczu a nie w tulei
ich wymiana wg mnie jest nieopłacalna - np. lewy SH można kupić nowy za 83zł |
Coś tam świta choć nie za jasno...
Patrzę w sklepie na te tuleje i marnie mi to idzie...
Tak więc wahacze w całości, ten SH za 83 zauroczył mnie, może zdradzisz gdzie?
Hugo - 30-05-2017, 13:12
tobislawow, najpierw zdejmij koło i obejrzyj zawieszenie w aucie. To dużo Ci wyjaśni.
Krzyzak - 31-05-2017, 07:14
| tobislawow napisał/a: | | ten SH za 83 zauroczył mnie, może zdradzisz gdzie? | ja wpisuje w google "Galant wahacz SH przód" i cośtam wyskakuje
https://www.czesci24.pl/s...zodu-lewa-przod
apple1910 - 02-06-2017, 13:24 Temat postu: trzaski Witam serdecznie ,mam problem z przednim lewym zawieszeniem ,wszystko oprócz banana i łożyska wymienione ,a słychać dziwne trzaski i stuki przy parkowaniu i trzymanym hamulcu jednoczesnie. Miał ktoś podobny przypadek.
Krzyzak - 02-06-2017, 14:23
| apple1910 napisał/a: | | i trzymanym hamulcu jednoczesnie | sprawdziłbym zacisk - prowadnice konkretnie, lubią się krzywić albo zapiekać
Michaszysz - 04-06-2017, 00:56
| Hugo napisał/a: | | Na 99% sworzeń wahacza dolnego giętego (banana). |
Byłem dzisiaj u mechanika i zdiagnozował że to poduszka drążka stabilizatora. Także mam pytanie, jakie marki polecacie tych poduszek?
[Edit]
Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/mitsubi...6843777857.html Takie będą pasować do galanta z 98r? Rozumiem że jak OEM to jakość dobra?
Hugo - 04-06-2017, 08:44
Michaszysz, będzie pasowała. Tylko oryginał.
Shockwave - 06-06-2017, 11:15
Witam.
Jak przez 154 strony tego tematu. coś stuka i puka także u mnie
Dźwięki wydobywają się od strony pasażera.
Nie tyle co na dziurach lecz na nierównościach. krzywym bruku, czy kostce ażurowej. Nie jest to pojedyncze metaliczne stukniecie ale coś jak mały rezonans. na skręconych kolach w lewo objaw się nasila. Nie jest to raczej zacisk bo przy wciśniętym pedale hamulca objaw nie ustaje. Na skp rozkładają ręce. Wymieniłem sworzeń Górnego wahacza był w złym stanie lecz to nie on jest winowajca tych stuków. dodam ze ścięło mi oponę od środka. Czy możne być to banan ?
Dodam ze każdorazowo gdy skręcam w lewo tez słychać małe pojedyncze stukniecie
Hugo - 06-06-2017, 11:39
Shockwave, albo sworzeń banana albo wahacza prostego (może bardziej to drugie, bo ścina oponę).
|
|
|