To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

joujoujou - 18-01-2024, 20:09

Aha, no to spoko. Czyli nie jest tak źle. 8)
Bzyk_R1 - 18-01-2024, 20:11

jacek11, nie wiem czy sterownik kotła to ogarnie. U mnie i u wszystkich gdzie taką instalacje widziałem była osobna centrala. Pompę solarów mam Hewalex, chyba najpopularniejszy w okolicy, jest osobny zbiornik przeponowy, osobne termometry. Nie jest to skomplikowane jeżeli chodzi o instalacje. Gorzej z montażem przewodów na dach bo jeśli nie wykorzystujesz wentylacji jako drogi poprowadzenia węży na dach to trzeba kuć w domu otwory. Ewentualnie wyprowadzić na zewnątrz i na ziemi zamontować panele. Uważam że to jedna z najlepszych inwestycji w domu. Teraz przy pięknej pogodzie i -10 potrafiło dogrzać do 40 stopni a przy temperaturze bliskiej zera nawet pod 50 stopni. W lecie można podgrzać tak wodę że przez 3 dni pod rząd można się kąpać nawet jak przestaje świecić słońce.
Krzyzak - 19-01-2024, 07:13

Są kotły, które mają odpowiednie przygotowanie pod wpięcie solarów. Nie wiem czy to się opłaca, bo jak kiedyś pisałem koszt samego podgrzania c.w.u na gazie ziemnym to u mnie jakieś 20zł miesięcznie, co przy cenie (z 10 lat temu) 2 paneli ok. 12 000zł (na gotowo) to wychodzi 50 lat aby wyjść na zero (nie licząc serwisu i żywotności paneli ale też nie licząc podwyżek cen gazu).
BTW - można bez problemu ściągnąć sobie serwisówki dla instalatorów do tych kotłów i zobaczyć jak to jest podłączone.

Np. przed chwilą patrzyłem i Vaillant kolektor próżniowy o powierzchni 4.66m2 zalecany dla 3 osobowej rodziny sprzedaje za 17 708zł... Bez reszty kosztów - czyli pracy instalatora i elementów sterujących/montażowych.

Marcino - 19-01-2024, 07:30

jacek11 napisał/a:
Sterownik od kotła CO ogarnie solary.

Raczej nie ogarnie. Tam jest specjalna grupa pompowa i minimm dwa czujniki, jeden na dachu w kolektorze drugi w zbiorniku. Sterownik na podstawie pomiaru temp załancza pompę jak na dachu jest wiecej niż w zbiorniku. No i kwestia zbiornika który jak chcesz uzywać z piecem CO/gazowym powinien mieć dwie wezownice.

U mnie płaskie zimą niewiele daja ale juz od marca to widać jak są słoneczne dni a od kwietnia do pazziernika wody jest full.

[ Dodano: 19-01-2024, 07:39 ]
Krzyzak napisał/a:
koszt samego podgrzania c.w.u na gazie ziemnym to u mnie jakieś 20zł miesięcznie, co przy cenie (z 10 lat temu)

Nie jest to chyba juz tak tanio. Przyjmując 8kwh na dzien na 4 osoby co z gazu daje 2.4zł za dzien czyli 860zł na rok plus 6x abonament bo wtedy nie grzejemy domu.
https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/a/22267-jakie-sa-koszty-przygotowania-cieplej-wody-uzytkowej
https://swatt.pl/pl/SWATT_WIEDZY/ogrzewanie/jakie-sa-koszty-podgrzania-cieplej-wody-uzytkowej

Ale jak sie nie ma gazu to trzeba coś innego wybrać albo grzałka, albo piec i palenie. albo pompa ciepła do CWU albo solary. Pompa ciepła ok, ale zuzywajac kwh stawka pewnie nie bedzie cały czas mała.
Koszty założenia czy to paneli czy PC też sa.
Trzeba usiąść i policzyc.

Krzyzak - 19-01-2024, 09:08

Marcino napisał/a:
No i kwestia zbiornika który jak chcesz uzywać z piecem CO/gazowym powinien mieć dwie wezownice.
masz zawory mieszające, czterodrożne - załatwią sprawę z jedną wężownicą (a często są zasobniki warstwowe ładowanie przez wymiennik wtórny, bez węża wewnątrz - ja mam taki od 16 lat i wtedy nie była to nowość :) )

Marcino napisał/a:
Nie jest to chyba juz tak tanio.
teraz faktycznie ciężko to dokładnie policzyć, bo od roku mam faktury prognozowane, ale jeszcze w 2022 miałem faktury za zużycie to latem, gdzie działało tylko c.w.u wynosiły 160-180zł za 2 miesiące, czyli 80-90zł za miesiąc z czego sam abonament wtedy wynosił 65zł - zatem proste odejmowanie dawało 15-25, średnio 20zł, miesięcznie
abonament trzeba płacić, fakt, ale mając wcześniej kuchenkę gazową też bym go płacił nawet latem, a zimą ze względu na ogrzewanie to już oczywiste

podsumowując - masz dostęp do gazu - solary się nie opłacają

Marcino napisał/a:
https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/a/22267-jakie-sa-koszty-przygotowania-cieplej-wody-uzytkowej
mocno zawyżone te obliczenia, bo wystarczy podgrzać wodę do 55°, a przez mieszanie z zimną uzyskać taką jaką chcemy, czyli te 34°, zakładając jednak obliczenia z tamtej strony i różnicę w cenie 443 zł, to przy cenie kolektorów próżniowych z montażem (zakładam 23 000zł) na zero wychodzimy przez... 50 lat
hmmm - podobnie wyszło mi poprzednio :)

joujoujou - 19-01-2024, 09:15

50 lat? :shock:

Nie dożyłbym. :lol:

Dzień dobry po zimnej nocy. :)

W najzimniejszym momencie minus 2, teraz minus jeden.

Marcino - 19-01-2024, 10:36

Krzyzak napisał/a:
to przy cenie kolektorów próżniowych z montażem (zakładam 23 000zł)

Myśle ze połowa tej kwoty.
Zgadza sie, mając gaz nieopłacalne za te max 100zł miesiać grzejesz wode.
ale jak nie masz gazu to by trzeba przemyśleć. Czy solar czy PC

jacek11 - 19-01-2024, 17:43

Nie mam dostępu do gazu. Jak by była taka opcja, to pewnie bym nie kombinował. Panele chcę podłączyć pod zasobnik dwupłaszczowy, czyli potrzebne będzie:
Krzyzak napisał/a:
zawory mieszające, czterodrożne - załatwią sprawę z jedną wężownicą

Dlatego potrzebna będzie porada hydraulika. Panele na 90% będą na ziemi, bo wtedy mogę zasilić je pompą obiegową, którą będzie sterował sterownik z kotła. To moja własna wydumka, i nie wiem czy będzie to wszystko działało, bo panele też zamierzam sam zrobić. Natomiast cieszę się, że piszecie tutaj o tym, bo sporo już się dowiedziałem, a wiedza jest najcenniejsza.
Grzałka elektryczna nabija mi ok. 130zł. miesięcznie podgrzewając 140 litrów zasobnik. Działa jakieś cztery, może pięć miesięcy w sezonie. Kwota do przyjęcia, tyle że ona mocno wzrośnie niebawem.

Bzyk_R1 - 20-01-2024, 00:33

U mnie co jakiś czas pojawia się ulotka w skrzynce o dofinansowanie do min. solarów. I tak kilka lat temu na wiosce gdzie mieszkam każdy dom praktycznie dostał instalację. Wówczas z rozmów z sąsiadami dowiedziałem się że był to koszt około 6000zł od domostwa. Obecnie na ulotce widnieje kwota 8 czy 9k reszta z projektu. Nie ma w Waszych regionach jakichś projektów tego typu? Byłoby znacznie taniej.
joujoujou - 20-01-2024, 09:01

W kraju w którym przyszło mi mieszkać porobili tak, że jak bierzesz grant na PV to już nie możesz na solarne CWU (i odwrotnie). Nie wiem czy to ma sens, czy nie, jedynie stwierdzam fakt.

Dzień dobry tak ogólnie, pogoda wróciła do normy - leje i wieje, 8 na plusie.

jacek11 - 20-01-2024, 10:32

Bzyk_R1, Na fotowoltaikę cały czas są dotacje. Ale jak pisałem, nie mam na to szmalu, i raczej nigdy mi się to nie zwróci. O dofinansowaniu do solarów nie słyszałem. Ale skąd miałbym to wiedzieć. Kiedyś sołtys wszystko ogarniał, a teraz tylko podatek przyniesie. Ludzie siedzą w chałupach, i patrzą w internaty. Społeczeństwo podzielone na dwa obozy, i ciężko z kimś porozmawiać, bo zaraz tematy polityczne się pojawiają. A ja nie za bardzo lubię.
Krzyzak - 20-01-2024, 16:11

jacek11 napisał/a:
Społeczeństwo podzielone na dwa obozy
na szczęście jestem w tym trzecim i ze spokojem punktuję ludzi winnych zarówno jednej jak i drugiej gangrenie...

Marcino napisał/a:
Myśle ze połowa tej kwoty.
tak - jeśli wybierze się najtańszy typ - ja wziąłem do rozważań te próżniowe a cenę ze strony vaillanta
jeśli najtańsze dadzą radę, to sensu aby przepłacać nie widzę, ale skoro połowa tej kwoty to czas wyjścia na zero to 25 lat... ludzie nie potrafią zaplanować nic na 5 lat naprzód a co mówić na 25...

joujoujou - 21-01-2024, 14:24

Czerwony alert (wiatr) ogłoszony dla mojego regionu. Porywy już dobrze przekraczają 80 km/h, na pobliskim lotnisku kilka samolotów miało problemy z wylądowaniem.

Aha, prądu zabrakło. Póki UPS-y się nie rozładują to jestem online, później czarna dziura. ;)

Marcino - 21-01-2024, 20:42

jacek, totalne inna opcja na grzanie wody - 4x panel PV i grzałka i masz to samo.
HYdrauliki nie zrobisz na jednej pompie i zaworach jak Darek pisze. W Solarach jest glikol, i jego nie wymieszasz w obiegu z wodą czy jedna weżaownica, jedynie trza by wymienniki ciepła.
Moderator niech te psty wydzieli do tematu o PV i solarach , a ty sie zastanów nad grzaniem wody pradem z małej instalacji offgrid, ceny paneli idą w dół, malutki inverter grzałka i heja. A jak jakieś aku sobie dołożysz to wieczorem w nadzywyżki lampkę na trasie zapalisz :)

Krzyzak - 22-01-2024, 07:16

W solarach jest oczywiście płyn, który nie zamarza, ale nikt nie mówi, że to ma się mieszać z wodą. Mój błąd, bo myślałem o kotle gazowym - u mnie są 2 nagrzewnice: pierwotna i wtórna, woda do c.w.u jest ogrzewana w obiegu wtórnym przez płyn podgrzany w obiegu pierwotnym. Do pierwotnego też można dać glikol i problemu nie ma. Ale fakt - to przy kotle gazowym a gaz przecież wykluczyliśmy.
A 4x panel PV w zimie da tyle prądu, że się ledwo falownik włączy. W styczniu miewałem dni, gdzie całkowita generacja prądu (przy 6kW) była 0,1kWh a nawet 0. Latem za to, to woda podgrzeje się w kawałku węża ogrodowego, który jest wystawiony na słońce - nawet specjalnych urządzeń nie trzeba.
Jak masz Jacku plan na postawienie tego na glebie to będziesz miał lepiej, bo odśnieżysz i pewnie uzyski ciepła czy prądu będziesz miał większe.