[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Shockwave - 06-06-2017, 12:11
Dziekuje za odpowiedz.
Myslalem ze za opone odpowiedzialny byl sworzen gornego wahacza bo kolo bylo pochylone do srodka.
Dzis zauwazylem jeszcze jedna sytuacje. Podczas cofania, za kazdym razem gdy nacisne hamulec jest stuk. Podczas jazdy do przodu i hamowaniu takie takie zjawisko nie wystepuje.
Mam nadzieje ze to nie prosty, bo az strach ze zgubie kolo.
Hugo - 06-06-2017, 12:29
| Shockwave napisał/a: | | Dzis zauwazylem jeszcze jedna sytuacje. Podczas cofania, za kazdym razem gdy nacisne hamulec jest stuk | Miałem dokładnie to samo w poprzednim Galu. Winne były wybite gniazda na prowadnice w jarzmach zacisków.
Shockwave - 06-06-2017, 13:52
Ok. Czyli mozliwe jest ze scieta opona byla przez gorny wahacz. A dokuczajace dzwieki to wina latajacego zacisku?
Galant z wiekiem robi sie upierdliwy☺
Hugo - 06-06-2017, 14:17
Możliwe.
mp1602 - 15-06-2017, 18:09
Witam mam problem ze skrzypiącym zawieszeniem. Skrzypi coś w lewym przednim kole skrzypienie jakby obcierająca o coś guma, skrzypi przy wjeżdżaniu/zjeżdżaniu z progu zwalniającego i większych nierównościach. Delikatnie stuknie nieraz przy skręcaniu w lewo.. na diagnostyce i stwierdził że skrzypi z okolic kielicha... co może wydawać takie dźwięki?
Krzyzak - 15-06-2017, 21:03
| mp1602 napisał/a: | | co może wydawać takie dźwięki? | a kielich nie jest przerdzewiały?
skrzypi najczęściej amortyzator
Hugo - 15-06-2017, 21:03
mp1602, jak skrzypi przy kielichu to lepiej dobrze sprawdź mocowania tulei wahaczy górnych. Żeby się w pewnym momencie podczas jazdy nie okazało, że zostały Ci w aucie 3 koła, a jedno pojedzie w swoją stronę...
mp1602 - 16-06-2017, 08:33
| Hugo napisał/a: | | mp1602, jak skrzypi przy kielichu to lepiej dobrze sprawdź mocowania tulei wahaczy górnych. Żeby się w pewnym momencie podczas jazdy nie okazało, że zostały Ci w aucie 3 koła, a jedno pojedzie w swoją stronę... | gorne wahacze trw z obu stron zostaly wymienione miesiac temu, dodam ze mialem demontowane obie kolumny przy wymianie silnika i po zmontowaniu zaczelo skrzypiec wcześniej była cisza. Przy składaniu wszystkiego moze powinni przesmarowac poduszke amora. A kielich ma gdzie nie gdzie ruda ale to nic strasznego
Krzyzak - 16-06-2017, 12:04
| mp1602 napisał/a: | | mialem demontowane obie kolumny przy wymianie silnika | śruby widelca skręcili na zawieszeniu w pozycji pracy czy wiszącym? - jak to drugie, to możesz już mieć pozrywane tuleje i guma na nich skrzypi
Michaszysz - 16-06-2017, 12:53
Mam pytanie, jutro oddaje Galanta do mechanika w celu wymiany gum drążka stabilizatora przedniego. Coś wspominał że to skomplikowana sprawa, że sporo trzeba demontować. To naprawdę jest skomplikowana wymiana? Ile taka wymiana mniej więcej powinna kosztować? Chciałbym się dowiedzieć, jakby mi powiedział jakąś cenę z kosmosu
Bizi78 - 16-06-2017, 13:05
Prawdopodobnie trzeba bedzie odkręcać całe sanki, no chyba że mechanik ma chińskie rączki i odpowiednie klucze to może da radę .
Krzyzak - 16-06-2017, 14:34
| Michaszysz napisał/a: | | To naprawdę jest skomplikowana wymiana? | w przedlifcie - czyli stalowe sanki to do okręcenia 3 śrubki i 1 nakrętka od wzmocnienia i potem 2 śrubki od mocowania gumy
w polifcie - czyli aluminiowe sanki to do odkręcenia tylko 2 śrubki od mocowania gumy
w obu przypadkach ok. 10 minut na stronę jak ktoś jest leniwy i powolny
mp1602 - 16-06-2017, 17:42
| Krzyzak napisał/a: | | mp1602 napisał/a: | | mialem demontowane obie kolumny przy wymianie silnika | śruby widelca skręcili na zawieszeniu w pozycji pracy czy wiszącym? - jak to drugie, to możesz już mieć pozrywane tuleje i guma na nich skrzypi | teraz juz pewnie sie nie dowiem jak oni to zmontowali Probowalem przesmarowac olejem co nieco by znaleźć miejsce skrzypienia i zrobilem blad bo przesmarowalem amora pod oslona i swozen banana ucichlo na pare uskokow i znowu skrzypi, ale teraz nie wiem czy to amor czy banan.
Hugo - 16-06-2017, 22:21
| Krzyzak napisał/a: | | w przedlifcie - czyli stalowe sanki to do okręcenia 3 śrubki i 1 nakrętka od wzmocnienia | No co Ty... Zdejmujesz koło i | Krzyzak napisał/a: | | 2 śrubki od mocowania gumy | i po robocie. | Cytat: | | w obu przypadkach ok. 10 minut na stronę jak ktoś jest leniwy i powolny | Dokładnie, na szybko trudno mi znaleźć prostszą czynność do wykonania w tym aucie. | Bizi78 napisał/a: | | Prawdopodobnie trzeba bedzie odkręcać całe sanki, no chyba że mechanik ma chińskie rączki i odpowiednie klucze to może da radę | To nie Colt, Lancer, Carisma ani Space Star | Michaszysz napisał/a: | | oddaje Galanta do mechanika w celu wymiany gum drążka stabilizatora przedniego. Coś wspominał że to skomplikowana sprawa, że sporo trzeba demontować | Ręce opadają. Nie ma to jak naciągnąć klienta na kasę.
Krzyzak - 17-06-2017, 20:23
| Hugo napisał/a: | | Zdejmujesz koło | zakładam, że robi na podnośniku, no minimum na kanale, więc to odpada
|
|
|