[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
jafo2 - 30-04-2013, 15:21
Ja ustawiałem, aby przy pełnym depnięciu mapy się pokrywały. Przy spokojnej jeździe mapy troszeczkę się różnią ale naprawdę minimalnie. Przy pełnym depnięciu pokrywają się w prawie całym zakresie. Po własnych ustawieniach też mam ogromną różnice w przyśpieszeniu, wcześniej mulił.
Przed moimi poprawkami mapy benzynowa i gazowa nie miały ze sobą nic wspólnego.
Nie mam zdjęcia żeby pokazać, narysowałem czerwoną linie w miejscu gdzie wcześniej była mapa gazowa. Zmniejszyłem ciśnienie na reduktorze i ustawiłem mapy tak jak widać na zdjęciu.
Ciśnienie reduktora 1,05 bara ale w programie wpisałem 1,02 bo do tylu spada przy średnim przyspieszaniu.
Jeśli chodzi o podłączenie sądy to jak widać, większość zakładów nie podłącza lambdy, ciekawe dlaczego? (autko kupiłem od kolegi wookash83 z założoną nową instalacją lpg, zakładana w drugim końcu polski). Wczoraj pytałem w zakładach lpg u siebie w mieście i oni też nie podłączają lambdy.
Co by nie było to i tak muszę ogarnąć lambdy w moim miśku bo mi od czasu do czasu wywala CE. Taki komunikat (zawsze na obrotach jałowych):
Jeśli chodzi o spalanie to jeszcze nie przebadałem. Ja lubię deptać trochę, automat też pali trochę więcej niż manual, no i pozostaje jeszcze jakość gazu która na wschodzie do najlepszych nie należy.
Na autostradzie moje rekordowo niskie spalanie przy 130-140 km/h - 8,5 l
W miście do 14 l.
W trasie mocno załadowanym autem (zimowy wyjazd w góry), więc ostro deptane wyprzedzanie pod górkę i takie tam - 10,5 l gazu.
Takie to spalanie miałem do tej pory. Teraz zobaczymy jak będzie na nowych ustawieniach.
Owczar - 30-04-2013, 15:37
Mapa nie mogła się tak ułożyć przed kalibracją. Dla dużych obciążeń i przy przepustnicy otwartej na 70% czasy wtrysków będą ZAWSZE TAKIE SAME niezależnie od ustawień. I nawet jak ustawisz mnożnik o połowę mniejszy, auto będzie paliło zawory, to mapy i tak będą pokryte.
| jafo2 napisał/a: | | Po własnych ustawieniach też mam ogromną różnice w przyśpieszeniu, wcześniej mulił. |
Co nie oznacza, że jest dobrze. Na lekko ubogiej mieszance auto też przyśpiesza dobrze.
| jafo2 napisał/a: | | Przed moimi poprawkami mapy benzynowa i gazowa nie miały ze sobą nic wspólnego. |
To też nie do końca tak. Bo podczas kalibracji mapy PB mogły być zbierane w zupełnie innych warunkach. Aby sprawdzić jak są rozjechane mapy należy przed kalibracją usunąć mapy i przejechać trochę na PB i LPG aby zebrać wszystkie punkty mapy.
| jafo2 napisał/a: | | Jeśli chodzi o podłączenie sądy to jak widać, większość zakładów nie podłącza lambdy, ciekawe dlaczego? (autko kupiłem od kolegi wookash83 z założoną nową instalacją lpg, zakładana w drugim końcu polski). Wczoraj pytałem w zakładach lpg u siebie w mieście i oni też nie podłączają lambdy. |
Niestety trzeba z przykrością stwierdzić, że połowa z nich nie wie nawet co to open loop i jak działa sterownik silnika. Druga połowa wie, ale ustawia na oko, bo przecież klient i tak nie zauważy, a jakby nie było to dodatkowa praca. Jeśli klient zapyta dlaczego to powiedzą, że Stag wprowadza przekłamania i lepiej nie podłączać. Oczywiście w przypadku sondy napięciowej stag nie zakłóca ich pracy. W przypadku szerokopasmowych lepiej stroić po afr lub odczytywać sondy przez interfejs diagnostyczny. W galu z OBDII też można, ale odświeżanie jest trochę zbyt wolne.
[ Dodano: 30-04-2013, 16:39 ]
| jafo2 napisał/a: | | Takie to spalanie miałem do tej pory. Teraz zobaczymy jak będzie na nowych ustawieniach. |
Spalanie się nie zmieni, a jeśli już to wzrośnie.
Jeśli gazownik mówi mi, że nie podłącza sondy to pytam go jak ustawia gaz w pętli otwartej.
jafo2 - 30-04-2013, 15:58
Kasowałem mapy jedną i drugą i wyniki były takie jak narysowałem tą czerwoną linią. Czemu tak było ustawione nie wiem. Jak ustawiłem też kasowałem obie mapy i zbierałem od nowa.
Popatrzę gdzie ucięli kable które idą od staga ( i powinny iść do sondy) wszystko pozaklejane ale może uda się w łatwy sposób do nich dobrać.
[ Dodano: 30-04-2013, 18:05 ]
Ok znalazłem kable, teraz tylko potrzebuje informacji do którego kabelka od sondy podłączyć (rozumiem że mam po prostu przylutować kabel od staga do jednago z kabli sondy)?
Mam kabel fioletowy i fioletowo szary.
Rozumiem że fioletowy łącze z sondą (bank 1 górną):
Szaro fioletowy łącze z sondą (bank 2 górną):
Czy te kable powinienem podpiąć pod niebieski kabel od sondy?
Tak na marginesie,
czy to co zaznaczyłem "bank 1 dolna" to też lambda (myślałem że kolejna będzie za katem)?
[ Dodano: 06-05-2013, 12:19 ]
Może mi ktoś, podpowiedzieć jak posobaczyć lambdy do staga? Czekam ale nikt nie daje żadnej odpowiedzi?
Bandit102 - 23-05-2013, 21:18
Witam. Jak było takie pytanie to przepraszam może nie zauważyłem. Chodzi o to czy stag 300 premium połączy się ze starym OBD w galancie 99 2.5? Oczywiście Stag-OBD Adapter Schemat. Pozdrawiam
wyderka - 23-05-2013, 21:22
Stag to badziew bierz LPG-TECH
Owczar - 23-05-2013, 21:31
| Bandit102 napisał/a: | | Chodzi o to czy stag 300 premium połączy się ze starym OBD w galancie 99 2.5? Oczywiście Stag-OBD Adapter Schemat. Pozdrawiam |
Nie, nie ma sensu brać premium, nawet jak masz OBDII. Choć w tym wypadku nie masz.
jafo2, podłączyłeś sondy?
Bandit102 - 23-05-2013, 21:52
Owczar, A jest w ogóle możliwość żeby jakiś sterownik skomunikował się z ecu czy pozostaje 300 isa2 i zabawa samemu?
wyderka - 23-05-2013, 22:01
ehh czy to stary tag czy isa2 czy nawet lpg-tech czy nawet brc jak źle wystrojone to i w miarę dobrze założone jeździć nie będzie
Owczar - 23-05-2013, 22:01
ISA2 to też kupa. Nie ma to żadnego sensu.
Bandit102 - 23-05-2013, 22:03
W takim wypadku co ma sens?
plecho1 - 23-05-2013, 22:03
Sterowniki LPG korzystające z podglądu korekt ECU benzynowego nie działają za dobrze, lepiej samemu wszystko ustawić niż liczyć, że zrobi to lepiej program, gazownicy na LPGForum już wiele razy się o tym wypowiadali.
Bury - 23-05-2013, 22:10
| wyderka napisał/a: | Stag to badziew bierz LPG-TECH |
Wytłumacz jaka różnicę poczuje przeciętny kowalski pomiędzy tymi dwoma sterownikami w galancie??Oczywiście instalacja dobrze założona i wyregulowana na obu sterownikach??
Moim zdaniem żadną,ale ja się nie znam.
Jak czytam takie posty w dziale technicznym to nie wiem czy śmiać się czy płakać.
I nie mam staga jakby co
Bandit102 - 23-05-2013, 22:10
To jaki sterownik polecacie bo jutro musze gazownikowi dać odpowiedź a na całą instalacje mam 3200
Bury - 23-05-2013, 22:13
Nie ma znaczenia czy gazownik założy staga,zenita,kme pod warunkiem,że dobrze zrobi i wyreguluje instalacje.Tobie z punku widzenia użytkownia nie zrobi to żadnej róznicy i jak wszystko będzie dobrze zrobione to żadnej różnicy nie poczujesz.Jeśli ktoś mówi inaczej to opowiada Ci bajki.
wyderka - 23-05-2013, 22:16
miałem staga teraz mam lpg-techa , jest łatwiejszy w obsłudze i w strojeniu
[ Dodano: 23-05-2013, 23:18 ]
Bury fakt w czasie gwarancji ale co potem? płacić jak za zborze za każde łaskawe podpięcie i ustawienie?
|
|
|