Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
Marcino - 22-01-2024, 09:44
Krzyzak napisał/a: | 4x panel PV w zimie da tyle prądu, że się ledwo falownik włączy |
Tak samo jest z solaramiw zimie. A i tak bedzie mial kocioł. Taka instalacja na 4-5 paneli to zupełnie inny falownik który wstaje naprawdę od niskich napieć. Zrobi to sam za mniej niz połowe kwoty solarów i wpenie do obecnego bojlera. Nie to zebym namawiał ale trzeba przymyśleć.
Solary to na 100% ingerencja w obecny układ CWU i zbiornik, jak ma pionowy to jeszcze jakoś by poszło pod warunkiem ze ma minimum 200L
Bzyk_R1 - 22-01-2024, 13:54
Odśnieżanie paneli solarnych na dachu trwa 5-7 minut, wystarczy wymusić obieg na pompie w trybie ręcznym i śnieg zjeżdża z nich bardzo szybko.
jacek11 - 22-01-2024, 17:12
Krzyzak napisał/a: | Jak masz Jacku plan na postawienie tego na glebie to będziesz miał lepiej, bo odśnieżysz i pewnie uzyski ciepła czy prądu będziesz miał większe. |
Na dachu nie będą działały, ponieważ mam otwarty układ co. Do instalacji muszą być wpięte, ze względów bezpieczeństwa( sterownik po wykryciu zbyt dużej temperatury kieruje wodę z paneli do układu co.)
Na zimę woda będzie spuszczana, bo i tak działa kocioł co.
Cały projekt który uknułem, może nie zadziałać, bo nie wiem jaką wydajność będą miały same panele, ale spróbuję na początek zagrzać jakiś inny zbiornik, i po testach będę wiedział, czy wpinać się pod docelowy zasobnik.
[ Dodano: 22-01-2024, 17:14 ]
Marcino napisał/a: | Taka instalacja na 4-5 paneli to zupełnie inny falownik który wstaje naprawdę od niskich napieć. |
O jakich panelach piszesz? Grzałka w bojlerze ma 3kw.
Krzyzak - 23-01-2024, 07:16
Marcin proponuje panele fotowoltaiczne - wykorzystujesz prąd i nie masz całej tej hydrauliki do ogarnięcia.
Marcino - 23-01-2024, 09:50
O tym mówie..
https://allegro.pl/listing?string=zestaw%20fotowoltaiczny%20do%20grzania%20wody
Zobacz za ile w hurtowni AId solar mozna panele kupić, po 350zł...
Krzyzak - 23-01-2024, 13:29
O widzisz - to są zestawy off-grid, czyli takie, które działają bez sieci elektrycznej (normalnie falownik się nie włączy nie mając zasilania przemiennego 230/400 V. Pierwszy link to 1650Wp (czyli moc laboratoryjna) - jak kolega mówi o grzałce 3kW, to trzeba by podwoić zestaw.
jacek11 - 23-01-2024, 16:29
Ciekawie to wygląda. grzałkę można zamontować mniejszą, bo ta co jest, to był mój wymysł na szybkie grzanie, które okazało się nie potrzebne jednak.
Zastanawia mnie jak w przepisach wygląda montaż takiej instalacji.
Bzyk_R1 - 23-01-2024, 20:20
Mam grzałkę 2kW to chyba taki standard i woda grzeje się szybko.
joujoujou - 23-01-2024, 22:32
Dobry wieczór.
51 godzin bez prądu, wymienili 2 złamane słupy i włączyli prąd, w samą porę na kolejny huragan, który nadszedł jakąś godzinę później.
W niedzielę moja stacja pogodowa zanotowała średni wiatr (10 minut) na poziomie 97 km/h.
Marcino - 23-01-2024, 22:41
jacek11 napisał/a: | Zastanawia mnie jak w przepisach wygląda montaż takiej instalacji. |
Stawiasz i masz A jak nie to wpadniemy i się postawi.
Jedynie odległości od granic działki trza sprawdzić, ładnie na południe ustawić i heja.
[ Dodano: 24-01-2024, 09:33 ]
Dobry. Dziś bardzo mokro na pomorzu, pada deszcz.
jacek11 - 24-01-2024, 16:32
No to mam temat do przerobienia. Doczytałem, że instalacji do 6,5kw. nie trzeba zgłaszać. Poczytałem troszkę, i wygląda na to, że po dołożeniu akumulatorów ludzie zasilają w ten sposób wiele urządzeń. Ale trzeba też rozciągnąć dodatkową instalację w domu.
joujoujou - 24-01-2024, 23:52
Dobry wieczór i dobra kawa.
Krzyzak - 25-01-2024, 07:36
jacek11 napisał/a: | po dołożeniu akumulatorów ludzie zasilają w ten sposób wiele urządzeń. Ale trzeba też rozciągnąć dodatkową instalację w domu. |
1. sprawdź opłacalność, bo wg mnie to te wszystkie power banki się nie opłacają - 10kWh za 30 000zł... nie wiem jak długo się wychodzi na 0
2. dokładnie - musisz mieć osobną instalację - jeśli się wepniesz w istniejącą, to masz 2 możliwości:
- albo rozłączysz przełącznik główny i odetniesz się od sieci na czas korzystania
- albo będziesz zasilał także okolicę swoim prądem a licznik będzie naliczał podwójnie (zliczy także to, co wprowadzisz do sieci - dlatego są liczniki dwukierunkowe, ale to znów umowa prosumencka i koniec instalacji off-grid)
Uwex - 25-01-2024, 08:08
Krzyzak napisał/a: | albo będziesz zasilał także okolicę swoim prądem a licznik będzie naliczał podwójnie | - to naliczanie to nie jest największy problem. Problemem może być fakt, że w razie wyłączenia zasilania na sieci ( awaria , roboty konserwacyjne i.t.d. ) możesz tym Twoim prądem "uszkodzić" elektryków pracujących wtedy na sieci.
Marcino - 25-01-2024, 09:03
Krzyzak napisał/a: | sprawdź opłacalność, bo wg mnie to te wszystkie power banki się nie opłacają - 10kWh za 30 000zł... nie wiem jak długo się wychodzi na 0 |
Darek, czy wszytko w życiu sie musi opłacać ? A co jeśli wydajemy kase na przujemnoiści.
Ze sa takie możliwości z aku... a jak mu sie trafi bateria za free to sobie zrobi za ułamek kosztów. Ponoć niedoceniane a wiele tansze sa baterie z wózków widłowych
|
|
|