To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

Marcino - 22-01-2024, 09:44

Krzyzak napisał/a:
4x panel PV w zimie da tyle prądu, że się ledwo falownik włączy

Tak samo jest z solaramiw zimie. A i tak bedzie mial kocioł. Taka instalacja na 4-5 paneli to zupełnie inny falownik który wstaje naprawdę od niskich napieć. Zrobi to sam za mniej niz połowe kwoty solarów i wpenie do obecnego bojlera. Nie to zebym namawiał ale trzeba przymyśleć.
Solary to na 100% ingerencja w obecny układ CWU i zbiornik, jak ma pionowy to jeszcze jakoś by poszło pod warunkiem ze ma minimum 200L

Bzyk_R1 - 22-01-2024, 13:54

Odśnieżanie paneli solarnych na dachu trwa 5-7 minut, wystarczy wymusić obieg na pompie w trybie ręcznym i śnieg zjeżdża z nich bardzo szybko.
jacek11 - 22-01-2024, 17:12

Krzyzak napisał/a:
Jak masz Jacku plan na postawienie tego na glebie to będziesz miał lepiej, bo odśnieżysz i pewnie uzyski ciepła czy prądu będziesz miał większe.

Na dachu nie będą działały, ponieważ mam otwarty układ co. Do instalacji muszą być wpięte, ze względów bezpieczeństwa( sterownik po wykryciu zbyt dużej temperatury kieruje wodę z paneli do układu co.)
Na zimę woda będzie spuszczana, bo i tak działa kocioł co.
Cały projekt który uknułem, może nie zadziałać, bo nie wiem jaką wydajność będą miały same panele, ale spróbuję na początek zagrzać jakiś inny zbiornik, i po testach będę wiedział, czy wpinać się pod docelowy zasobnik.

[ Dodano: 22-01-2024, 17:14 ]
Marcino napisał/a:
Taka instalacja na 4-5 paneli to zupełnie inny falownik który wstaje naprawdę od niskich napieć.

O jakich panelach piszesz? Grzałka w bojlerze ma 3kw.

Krzyzak - 23-01-2024, 07:16

Marcin proponuje panele fotowoltaiczne - wykorzystujesz prąd i nie masz całej tej hydrauliki do ogarnięcia.
Marcino - 23-01-2024, 09:50

O tym mówie..
https://allegro.pl/listing?string=zestaw%20fotowoltaiczny%20do%20grzania%20wody

Zobacz za ile w hurtowni AId solar mozna panele kupić, po 350zł...

Krzyzak - 23-01-2024, 13:29

O widzisz - to są zestawy off-grid, czyli takie, które działają bez sieci elektrycznej (normalnie falownik się nie włączy nie mając zasilania przemiennego 230/400 V. Pierwszy link to 1650Wp (czyli moc laboratoryjna) - jak kolega mówi o grzałce 3kW, to trzeba by podwoić zestaw.
jacek11 - 23-01-2024, 16:29

Ciekawie to wygląda. grzałkę można zamontować mniejszą, bo ta co jest, to był mój wymysł na szybkie grzanie, które okazało się nie potrzebne jednak.
Zastanawia mnie jak w przepisach wygląda montaż takiej instalacji.

Bzyk_R1 - 23-01-2024, 20:20

Mam grzałkę 2kW to chyba taki standard i woda grzeje się szybko.
joujoujou - 23-01-2024, 22:32

Dobry wieczór.

51 godzin bez prądu, wymienili 2 złamane słupy i włączyli prąd, w samą porę na kolejny huragan, który nadszedł jakąś godzinę później.

W niedzielę moja stacja pogodowa zanotowała średni wiatr (10 minut) na poziomie 97 km/h.

Marcino - 23-01-2024, 22:41

jacek11 napisał/a:
Zastanawia mnie jak w przepisach wygląda montaż takiej instalacji.

Stawiasz i masz :) A jak nie to wpadniemy i się postawi.
Jedynie odległości od granic działki trza sprawdzić, ładnie na południe ustawić i heja.

[ Dodano: 24-01-2024, 09:33 ]
Dobry. Dziś bardzo mokro na pomorzu, pada deszcz.

jacek11 - 24-01-2024, 16:32

No to mam temat do przerobienia. Doczytałem, że instalacji do 6,5kw. nie trzeba zgłaszać. Poczytałem troszkę, i wygląda na to, że po dołożeniu akumulatorów ludzie zasilają w ten sposób wiele urządzeń. Ale trzeba też rozciągnąć dodatkową instalację w domu.
joujoujou - 24-01-2024, 23:52

Dobry wieczór i dobra kawa.
Krzyzak - 25-01-2024, 07:36

jacek11 napisał/a:
po dołożeniu akumulatorów ludzie zasilają w ten sposób wiele urządzeń. Ale trzeba też rozciągnąć dodatkową instalację w domu.

1. sprawdź opłacalność, bo wg mnie to te wszystkie power banki się nie opłacają - 10kWh za 30 000zł... nie wiem jak długo się wychodzi na 0
2. dokładnie - musisz mieć osobną instalację - jeśli się wepniesz w istniejącą, to masz 2 możliwości:
- albo rozłączysz przełącznik główny i odetniesz się od sieci na czas korzystania
- albo będziesz zasilał także okolicę swoim prądem a licznik będzie naliczał podwójnie (zliczy także to, co wprowadzisz do sieci - dlatego są liczniki dwukierunkowe, ale to znów umowa prosumencka i koniec instalacji off-grid)

Uwex - 25-01-2024, 08:08

Krzyzak napisał/a:
albo będziesz zasilał także okolicę swoim prądem a licznik będzie naliczał podwójnie
- to naliczanie to nie jest największy problem. Problemem może być fakt, że w razie wyłączenia zasilania na sieci ( awaria , roboty konserwacyjne i.t.d. ) możesz tym Twoim prądem "uszkodzić" elektryków pracujących wtedy na sieci.
Marcino - 25-01-2024, 09:03

Krzyzak napisał/a:
sprawdź opłacalność, bo wg mnie to te wszystkie power banki się nie opłacają - 10kWh za 30 000zł... nie wiem jak długo się wychodzi na 0

Darek, czy wszytko w życiu sie musi opłacać ? A co jeśli wydajemy kase na przujemnoiści.
Ze sa takie możliwości z aku... a jak mu sie trafi bateria za free to sobie zrobi za ułamek kosztów. Ponoć niedoceniane a wiele tansze sa baterie z wózków widłowych