To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

polaff - 08-05-2013, 21:46

Skyline15, ale było by raz a dobrze...
Poza tym zawsze można w drugą stronę...

Ksiao - 08-05-2013, 22:08

Skyline15 napisał/a:
Więc jak chcę zostać przy tych zaciskach to pozostało kupić nowe tarcze do legnuma na 5 szpil i przeróbka?

nie nie musisz zmieniać zacisków wystarczy ze kupisz zwykle tarcze
Hugo napisał/a:
Jak masz auto z drugiej połowy 1998 r. i zaciski dwutłoczkowe to możesz brać w ciemno tarcze 276/24 mm.

i sprawć sobie jutro mocowanie jarzma do zwrotnicy bo coś było zakombinowanie żeby weszła większa tarcza niż 276

sipex - 08-05-2013, 22:08

Hugo napisał/a:
sipex napisał/a:
te z linku beda domnie pasowaly czy miezyc srednice tarcz?
Jak masz auto z drugiej połowy 1998 r. i zaciski dwutłoczkowe to możesz brać w ciemno tarcze 276/24 mm.

dzięki Hugo :) :) no własnie w briefie szukam ale tam tylko data pierwszej rejstracji chyba jest?są dwie daty starsze z 98 roku jedna z maja druga z października

[ Dodano: 09-05-2013, 13:06 ]
byłem zmierzyłem dla 100%pewności i 276/24 ,zamówiłem kpl JPN tarcze i klocki,poczytałem troche z niezależnych źródeł i stosunek jakości do ceny tych produktów jest bardzo dobry,w dalszym ciągu ponoć to nie produkcja chinska :P zobaczymy jak się będą sprawować :) za kpl 224zł z przesyłką..

abdul - 09-05-2013, 15:18

mial ktos stycznosc z klockami ALFABRAKES?
sipex - 09-05-2013, 16:17

jeszcze jedno banalne pytanie :P ale nigdy tego sam nie robiłem więc zapytam..przy wymianie tarczy z przodu trzeba odkręcic tą dużą śrubę na środku tarczy/piasty?jaki to klucz ? gwint jest standardowy czy odwrotnie nakręcany niż powinnien byc?
polaff - 09-05-2013, 16:25

sipex napisał/a:
przy wymianie tarczy z przodu trzeba odkręcic tą dużą śrubę na środku tarczy/piasty?j

NIE!!!
Tą śrubą przykręcony jest przegub. Tarcza z piasty zejdzie bez jej odkręcenia.

pawik - 09-05-2013, 16:26

nie nie tego się nie odkręca przy wymianie tarczy
deejay - 09-05-2013, 16:55

sipex napisał/a:
jeszcze jedno banalne pytanie :P ale nigdy tego sam nie robiłem więc zapytam.

Pamiętaj o idealnym wyczyszczeniu piasty łożyska papierem ściernym , bo jak tego nie wykonasz i założysz nową tarcze na taka piastę to szykuj budżet na kolejne tarcze .

sipex - 09-05-2013, 17:21

dobrze ,że zapytałem :P to tarcza nie jest do niczego mocowana?myślałem że na taka mała śrubkę ale nic takiego niema.są otwory ale śrubki nima..
Hugo - 09-05-2013, 17:40

sipex napisał/a:
myślałem że na taka mała śrubkę ale nic takiego niema.są otwory ale śrubki nima..
Tak ma być, mocowana jest nakrętkami koła.
marcinzam - 09-05-2013, 17:53

Hugo napisał/a:
sipex napisał/a:
myślałem że na taka mała śrubkę ale nic takiego niema.są otwory ale śrubki nima..

a jest możliwość zrobienia otworu w piaście właśnie na tą śrubkę ?

Tomek - 09-05-2013, 18:04

sipex napisał/a:
.są otwory ale śrubki nima..

to są otworzy (zdaje się M8) do ściągania tarczy z piasty
jakby ci się zapiekła tarcza na piaście, to bierzesz śruby i wkręcasz w te otwory - tarcza puszcza od razu

sipex - 09-05-2013, 18:51

marcinzam napisał/a:
Hugo napisał/a:
sipex napisał/a:

oki to już wszstko wiem :)

a jest możliwość zrobienia otworu w piaście właśnie na tą śrubkę ?
po co?wkręcając tą śrubke odpychasz tarczę od piasty i odskakuje sama,tak mi sie wydaje przynajmniej :P

[ Dodano: 09-05-2013, 19:53 ]
tomek84 napisał/a:
sipex napisał/a:
.są otwory ale śrubki nima..

to są otworzy (zdaje się M8) do ściągania tarczy z piasty
jakby ci się zapiekła tarcza na piaście, to bierzesz śruby i wkręcasz w te otwory - tarcza puszcza od razu

dobrze wiedziec zaopatrzę się w takie przed wymianą bo ciort wie jak to tam wszystko wygląda..

DziadekMirek - 10-05-2013, 07:24

zanim zamowie czesci do mojego EA2A, chcialbym sie upewnic:
przy hamowaniu czuc baaardzo wyraznie bicie w pedale hamulca. Z tego co wyczytalem na forum, przyszedl czas na tylne hamulce. Wlasnie tylne, nie przednie. Mam racje?
Nie czuc zadnych drgan kierownicy.

Tomek - 10-05-2013, 07:27

DziadekMirek napisał/a:

przy hamowaniu czuc baaardzo wyraznie bicie w pedale hamulca. Z tego co wyczytalem na forum, przyszedl czas na tylne hamulce. Wlasnie tylne, nie przednie. Mam racje?

co do zasady to masz racje