[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
polaff - 08-05-2013, 21:46
Skyline15, ale było by raz a dobrze...
Poza tym zawsze można w drugą stronę...
Ksiao - 08-05-2013, 22:08
| Skyline15 napisał/a: | | Więc jak chcę zostać przy tych zaciskach to pozostało kupić nowe tarcze do legnuma na 5 szpil i przeróbka? |
nie nie musisz zmieniać zacisków wystarczy ze kupisz zwykle tarcze
| Hugo napisał/a: | | Jak masz auto z drugiej połowy 1998 r. i zaciski dwutłoczkowe to możesz brać w ciemno tarcze 276/24 mm. |
i sprawć sobie jutro mocowanie jarzma do zwrotnicy bo coś było zakombinowanie żeby weszła większa tarcza niż 276
sipex - 08-05-2013, 22:08
| Hugo napisał/a: | | sipex napisał/a: | | te z linku beda domnie pasowaly czy miezyc srednice tarcz? | Jak masz auto z drugiej połowy 1998 r. i zaciski dwutłoczkowe to możesz brać w ciemno tarcze 276/24 mm. |
dzięki Hugo no własnie w briefie szukam ale tam tylko data pierwszej rejstracji chyba jest?są dwie daty starsze z 98 roku jedna z maja druga z października
[ Dodano: 09-05-2013, 13:06 ]
byłem zmierzyłem dla 100%pewności i 276/24 ,zamówiłem kpl JPN tarcze i klocki,poczytałem troche z niezależnych źródeł i stosunek jakości do ceny tych produktów jest bardzo dobry,w dalszym ciągu ponoć to nie produkcja chinska zobaczymy jak się będą sprawować za kpl 224zł z przesyłką..
abdul - 09-05-2013, 15:18
mial ktos stycznosc z klockami ALFABRAKES?
sipex - 09-05-2013, 16:17
jeszcze jedno banalne pytanie ale nigdy tego sam nie robiłem więc zapytam..przy wymianie tarczy z przodu trzeba odkręcic tą dużą śrubę na środku tarczy/piasty?jaki to klucz ? gwint jest standardowy czy odwrotnie nakręcany niż powinnien byc?
polaff - 09-05-2013, 16:25
| sipex napisał/a: | | przy wymianie tarczy z przodu trzeba odkręcic tą dużą śrubę na środku tarczy/piasty?j |
NIE!!!
Tą śrubą przykręcony jest przegub. Tarcza z piasty zejdzie bez jej odkręcenia.
pawik - 09-05-2013, 16:26
nie nie tego się nie odkręca przy wymianie tarczy
deejay - 09-05-2013, 16:55
| sipex napisał/a: | jeszcze jedno banalne pytanie ale nigdy tego sam nie robiłem więc zapytam. |
Pamiętaj o idealnym wyczyszczeniu piasty łożyska papierem ściernym , bo jak tego nie wykonasz i założysz nową tarcze na taka piastę to szykuj budżet na kolejne tarcze .
sipex - 09-05-2013, 17:21
dobrze ,że zapytałem to tarcza nie jest do niczego mocowana?myślałem że na taka mała śrubkę ale nic takiego niema.są otwory ale śrubki nima..
Hugo - 09-05-2013, 17:40
| sipex napisał/a: | | myślałem że na taka mała śrubkę ale nic takiego niema.są otwory ale śrubki nima.. | Tak ma być, mocowana jest nakrętkami koła.
marcinzam - 09-05-2013, 17:53
| Hugo napisał/a: | | sipex napisał/a: | | myślałem że na taka mała śrubkę ale nic takiego niema.są otwory ale śrubki nima.. | Tak ma być, mocowana jest nakrętkami koła. |
a jest możliwość zrobienia otworu w piaście właśnie na tą śrubkę ?
Tomek - 09-05-2013, 18:04
| sipex napisał/a: | | .są otwory ale śrubki nima.. |
to są otworzy (zdaje się M8) do ściągania tarczy z piasty
jakby ci się zapiekła tarcza na piaście, to bierzesz śruby i wkręcasz w te otwory - tarcza puszcza od razu
sipex - 09-05-2013, 18:51
| marcinzam napisał/a: | | Hugo napisał/a: | | sipex napisał/a: | | myślałem że na taka mała śrubkę ale nic takiego niema.są otwory ale śrubki nima.. | Tak ma być, mocowana jest nakrętkami koła. |
oki to już wszstko wiem
a jest możliwość zrobienia otworu w piaście właśnie na tą śrubkę ? | po co?wkręcając tą śrubke odpychasz tarczę od piasty i odskakuje sama,tak mi sie wydaje przynajmniej
[ Dodano: 09-05-2013, 19:53 ]
| tomek84 napisał/a: | | sipex napisał/a: | | .są otwory ale śrubki nima.. |
to są otworzy (zdaje się M8) do ściągania tarczy z piasty
jakby ci się zapiekła tarcza na piaście, to bierzesz śruby i wkręcasz w te otwory - tarcza puszcza od razu |
dobrze wiedziec zaopatrzę się w takie przed wymianą bo ciort wie jak to tam wszystko wygląda..
DziadekMirek - 10-05-2013, 07:24
zanim zamowie czesci do mojego EA2A, chcialbym sie upewnic:
przy hamowaniu czuc baaardzo wyraznie bicie w pedale hamulca. Z tego co wyczytalem na forum, przyszedl czas na tylne hamulce. Wlasnie tylne, nie przednie. Mam racje?
Nie czuc zadnych drgan kierownicy.
Tomek - 10-05-2013, 07:27
| DziadekMirek napisał/a: |
przy hamowaniu czuc baaardzo wyraznie bicie w pedale hamulca. Z tego co wyczytalem na forum, przyszedl czas na tylne hamulce. Wlasnie tylne, nie przednie. Mam racje? |
co do zasady to masz racje
|
|
|