Nasze Miśki - Elegance by Deejay
swinks_UK - 18-06-2013, 16:57
Bartek! Ty wiesz co!
Milion razy rozmawialiśmy i pisaliśmy na ten temat. A ty wciąż chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko
Się nie da.
Zainwestuj w pełni zaprojektowany wydech (włącznie z kolektorami) o większym przelocie co by trzymał tzw. back pressure, 2 katy zastąp katalizatorami 100-cel, i ostatni do wycięcia.
Potem dopasowanie map paliwowych i kąta zapłonu i gitara. Masz co chcesz
radek79 - 18-06-2013, 19:16
deejay, ta twoja perełka ma wyglądać jak ten gal http://kiev.ko.slando.ua/...html#0d1d0ef165
Owczar - 18-06-2013, 20:09
Wszyscy modzą stockowe ECU, a nikt nie pochwalił się wykresami. Według mnie zmiany takie jak napisał swinks_UK, a potem strojenie z ecumasterem i gra gitara. Zrobienie mapy od podstaw z kablem open port i stockowym ECU to praca strasznie pracochłonna.
Najpierw trzeba zgrać wsad. Niby są ECU, z których można bez problemu, ale mój nie dał się zassać. Potem trzeba go złamać- jak szukanie igły w stogu siana. Na koniec jak już złamiemy np mapę paliwa, to trzeba złamać mapę kąta wyprzedzenia zapłonu, no i mapę dla wysokooktanowego paliwa oraz niskooktanowego, w zależności od wersji wsadu. No i najlepsze zostaje na koniec. Modyfikujemy mapę w ciemno, a potem jazda w drogę. Okazuje się, że przy 3krpm dla obciążenia 60% jest za bogato w pętli otwartej. No to zatrzymujemy się, modyfikacja mapy, flashowanie i znowu test. Ups- trochę za ubogo. Według mnie zwykły ecumaster - bo o czymś bardziej zaawansowanym nie wspomnę, załatwi sprawę. Dobrze by było wrzucić programowalne ECU z niezależnym sterowaniem zapłonu i wsadzić fajkocewki z VR-a. Bo na kopułce z mapami zapłonu się nie poszaleje. Wszystko to wymaga sporego nakładu pracy własnej lub czyjejś, efekty niewspółmierne do nakładu środków. Jeśli chcemy mieć coś innego to pewnie warto, jeśli zależy nam na mocniejszym aucie to nie warto. Jak się już zacznie to będzie ciężko skończyć. Przy 190-200KM hamulce proszą się wymianę. Potem okazuje się, że napęd na przód to pomyłka, itd.
Ale moc się da podnieść
D1VenO - 18-06-2013, 21:13
Mówisz z sensem, ale czy ten germaniec zmieniał to co opisujesz ? Wątpie, zmiana na fajkocewki itp to jak sam zauważyłeś sporo roboty. Dla kilku koni mało realne by to zrobił. Obstawiam że wydech dolot i katy wystrojone na seryjnym kompie bo podobno jest to możliwe.
Owczar - 18-06-2013, 21:24
| D1VenO napisał/a: | | ale czy ten germaniec zmieniał to co opisujesz ? |
Nie mam pojęcia Pewnie nie wszystko, ale czy rzeczywiście ma te 190KM...
swinks_UK - 19-06-2013, 11:33
| D1VenO napisał/a: | | wystrojone na seryjnym kompie bo podobno jest to możliwe. |
"Podobno", to UFO lądowało w Smoleńsku.
Póki co krąży po sieci tylko 1 baza z Galanta n/a i do tego jest z kolosalnymi błędami. Wiele osób się za nią zabierało z zerowym rezultatem.
Dużo prościej wstawić jakiegoś Haltech"a, Vipec'a, lub AMS'a.
Tylko koszty jakie?
Torp12 - 19-06-2013, 12:05
| swinks_UK napisał/a: |
Dużo prościej wstawić jakiegoś Haltech"a, Vipec'a, lub AMS'a.
Tylko koszty jakie? |
Najłatwiej i najtaniej to chyba jednak zakupić ECUMastera , sonda w wydech i stroić pod AFR w trakcie jazdy.
Owczar - 19-06-2013, 12:38
| swinks_UK napisał/a: | | Póki co krąży po sieci tylko 1 baza z Galanta n/a i do tego jest z kolosalnymi błędami. Wiele osób się za nią zabierało z zerowym rezultatem. |
Dokładnie Podejrzewam, że osoba, która złamie ten wsad samodzielnie, już do końca życia będzie liczyła w hex-ach
D1VenO - 19-06-2013, 12:43
proponował bym przenieść dyskusje z tematu bartka do jakiegoś osobnego topiku o strojeniu. Mnie to interesuje bo będe musiał wystroić swoje maleństwo ;P
tyle że ja na bank kupuje ecumastersa
deejay - 21-06-2013, 21:35
Czas na pierwsze przymusowe większe wydatki . Przy obecnych upałach chłodnica wody jednak domaga sie wymiany , nie daje rady juz po prostu , a że zbliża sie sezon urlopowy więc nie ma co ryzykowac bo szykuje mi sie kilka większych tras . Zamówiona nówka sztuka firmy KOYO , jutro jak dojdzie montaż. Po drugie przyszedł czas na kolejną wymiane kpl paska rozrządu więc i tym trzeba sie zająć .
swinks_UK - 21-06-2013, 22:03
| deejay napisał/a: | | Przy obecnych upałach chłodnica wody jednak domaga sie wymiany , nie daje rady juz po prostu |
No kurka wodna!
Pierwsza usterka u deejaya! Trza jakieś święto forumowe ustanowić
wilukce - 21-06-2013, 22:33
deejay, jakie objawy ? Temperatura skacze ?
Święto forumowe ! yeah
deejay - 22-06-2013, 06:46
| wilukce napisał/a: | | eejay, jakie objawy ? Temperatura skacze ? |
Po dłuższej jezdzie w korkach lub po obwodnicy , temp. na skali 3/4 stanu .
| wilukce napisał/a: | | Święto forumowe ! yeah |
Doczekali sie
krzychuzzz - 22-06-2013, 09:00
Czyli jak wymienisz chłodnicę to śmiało można będzie powiedzieć że...
deejay - 22-06-2013, 21:37
Akcja chłodnica zakończona sukcesem
Oto zwłoki po 12 latach , czyli czysta eksplatacja , po prostu dłużej by chyba nie wytrzymała , ale i tak układ był przy takim stanie w miarę wydajny
Zakupina nówka KOYORAD
Gotowy zestaw do wrzucenia .
|
|
|