[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Bury - 23-05-2013, 22:29
A co ile ty regulujesz instalacje??Co tydzień??Ja mam KME i uważam,że łatwo i przyjemnie się to reguluje,ale nie wciskam nikomu kitu,że to jest najlepsze.Założone,wyregulowane i jeździ.Zauważ,że to nie forum instalatorów,tylko użytkowników.
wyderka - 23-05-2013, 22:35
fakt rzadko ale w wyregulowaniu jest łatwiejsza niż Stag nie wiem jak inne
Bury - 23-05-2013, 22:35
Jak ktoś dobrze montuje staga,to niech montuje staga itp itd,nie ma chyba sensu nakłaniać gazownika,żeby montował coś czego nigdy nie widział na oczy i będzie musiał się tego uczyć na naszym samochodzie,skoro zamontował i wyregulował dobrze tysiące auto na swoim preferowanym sterowniku.
wyderka - 23-05-2013, 22:38
tylko takich u nas jak na lekarstwo
plecho1 - 24-05-2013, 05:44
Ja też mam Techa i wole go od Staga ale też sam go regulowałem. Gazownik go montujący też mi bardziej sugerował Techa, chociaż twierdził, że ma takie same możliwości jak Stag. Tak jak napisał Bury, lepiej montować to, co poleca gazownik a najważniejsze jest to, aby ten gazownik był kumaty w tym co robi i żeby uczciwie dobierał graty do auta a nie pakował najgorszy zestaw aby najwięcej na tym zarobić.
polaff - 24-05-2013, 05:55
| wyderka napisał/a: | | płacić jak za zborze za każde łaskawe podpięcie i ustawienie |
u mojego gazownika za korekty ustawień TYLKO za pomocą kompa i oprogramowania nie płacę.
Marcino - 24-05-2013, 08:19
Kazdy gada że sonda ma być a nikt nie powiedział jak to technicznie zrobić, jak się wpiąć jak zlutować aby nie zkłócić pracy.
Czy może ktoś wyjaśnić jak to z tymi sondami Lambda? czy jafo2 je dobrze chciał podppiąć? Bo w przedlificie to tylko jedna jest przed katem jest do wpięcia jak mysle.
plecho1 - 24-05-2013, 09:36
Chodzi oczywiście o sondę czy sondy przed katem. Ja powiem szczerze, ze po podpięciu sondy pod komp gazowy praktycznie z jej wykresu nie korzystam. Niektórzy nawet twierdzą, ze po podpięciu sondy są czasem problemy ze sterownikiem benzynowym najprawdopodobniej przez zakłócenia sygnału sondy. Lepszym rozwiązaniem jest podglądanie korekt benzynowych, bo są bardziej pomocne przy strojeniu niż wskazania samej sady. Przy wpinaniu się w sondy należy podpiąć do kabli sygnałowych sond w sposób opisany w instrukcji montażu sterownika gazowego. Czasem trzeba się dolutować do przewodu sygnałowego a czasem trzeba rozciąć kabel sygnałowy i wpiąć się w niego w szereg sterownikiem gazowym. Kabel sygnałowy sondy najłatwiej znaleźć multimetrem, Napięcie na nim powinno oscylować w zakresie od 0V do 1V jeśli to jest sonda jedno voltowa lub w zakresie od 0V do 5V przy pięcio voltowej. Kabelek po między sondą a sterownikiem gazowym najlepiej jakby był ekranowany.
fredfm - 27-05-2013, 14:33
Koledzy szybkie pytanie... Podczas ściągania kolektora odpiąłem wtryski gazowe... nie ponumerowałem i mam mały problem, a nie chcę celować w ślepo Proszę o informacje czy wtryskiwacze idą kolejno od lewej strony w kolektorze dolotowym (patrząc na na silnik z przodu)??
* * * * * *
1 2 3 4 5 6
Marcino - 27-05-2013, 16:19
Nie wiem jaka kolejność ale...Wtyczki powinny mieć różne długości wiec cięzko pomylić. U mnie wężyki i wtryskiwacze są po kolei, co innego podłączenie elektryczne, jak pomylisz elektrykę to bedzie szarpał, i w programie Stag jak klikniesz i odłącz gazowy to bedzie szrpanie jak pomyliłeś i bedziesz wiedział która para..:)
fredfm - 27-05-2013, 16:32
właśnie mam z tym problem... podłączyłem kolejno i szarpie mi na gazie... manuala przeglądłem i nie znalazłem, chyba że źle szukałem:/ nadal jestem w kropce
arturj123 - 27-05-2013, 20:34
Może to wina przewodów WN, kopułki, a wydaje się jakby to wina LPG? Tylko taka sugestia, bo jeśli wcześniej było w porządku to raczej nie to.
Owczar - 29-05-2013, 01:30
| plecho1 napisał/a: | | Niektórzy nawet twierdzą, ze po podpięciu sondy są czasem problemy ze sterownikiem benzynowym najprawdopodobniej przez zakłócenia sygnału sondy. |
Podobno w przypadku sond prądowych. Ale o napięciowych nie słyszałem.
| plecho1 napisał/a: | | czasem trzeba rozciąć kabel sygnałowy i wpiąć się w niego w szereg sterownikiem gazowym |
To właśnie dla sond gdzie natężenie prądu jest nośnikiem. Sterownik LPG wprowadza dodatkową rezystancję.
| plecho1 napisał/a: | | Lepszym rozwiązaniem jest podglądanie korekt benzynowych, bo są bardziej pomocne przy strojeniu niż wskazania samej sady. |
Korekty tak, ale tylko w pętli zamkniętej. W pętli otwartej nie mają żadnego znaczenia. Jeśli już to podglądanie sond przez sterownik w aucie. Ale nie każdy ma OBDII i nie każdy gazownik to potrafi/robi. Jeśli są napięciowe to jest wszystko na wykresie skorelowane ze sobą w funkcji czasu. Dzięki temu widać w jakich warunkach brakuje gazu.
Po II lifcie podłączamy dwie sondy- obie przed katalizatorami. W ostateczności jedna też jest jakimś punktem odniesienia, bo jeśli silnik jest w pełni sprawny to korekty, a co za tym idzie dawki paliwa są takie same.
jarek80 - 03-06-2013, 13:59
Witam grono. Czytam ten post a tu same fachowe nazwy o których ja nie mam pojęcia Chcę założyć instalację lpg do gala 2.0 136km kombi (podoba mi się z opisu stag 300 isa2). Mógłby ktos podać konkretną listę co zamówić u speca do montażu takiej instalacji,konkretnie jaki reduktor ,jakie wtryski itd? bo rozumiem że instalacja staga to składak
[ Dodano: 03-06-2013, 15:01 ]
na co zwrócić uwage przy montażu żeby osoba zakładająca lpg nie wciskała mi kitu jako nie znającemu się
arturj123 - 03-06-2013, 15:00
Sterownik już wybrałeś, reduktor KME Silver lub AC-R01, wtryski Hana H2000 (jaki kolor to różne teorie). Reszta czyli wielo-zawór, zasilanie to powinno wystarczyć fi6 (choć musisz wiedzieć, że są zwężenia na zaworach i może być za wąsko), czujnik PS-02, filtr fazy lotnej jakiejś lepszej jakości, specjalne przewody gumowe do instalacji.
Po instalacji przejedź się z gazownikiem -laptop i patrz na spadki ciśnienia gazu - co to oznacza to jakbyś chciał więcej wiedzieć to się dowiesz:)
Z wizualnych rzeczy to patrząc od końca: mocowanie butli, zasilanie - rurka, czy czasami nie jest puszczona gdzieś w miejscu narażonym na zgięcie, reduktor - czy zainstalowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego płynu, filtr fazy lotnej czy jest za czy przed czujnikiem ciśnienia (powinien być przed), wtryskiwacze: muszą pracować w pozycji pionowej, długość wężyków z EZ do kolektora powinien być nie za długi.... I bardzo ważne, sprawdzić czy kolektor był zdejmowany do wiercenia otworów (od EZ i do czujnika ciśnienia), czy jednak bez demontażu.
|
|
|