[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
DziadekMirek - 10-05-2013, 09:14
to idac dalej...wyczytalem na forum historie, ze kupowano nowiutkie tarcze hamulcowe i wyginaly sie. jakich tarczy unikac a jakie sa godne polecenia?
fj_mike - 10-05-2013, 20:39
| DziadekMirek napisał/a: | | to idac dalej...wyczytalem na forum historie, ze kupowano nowiutkie tarcze hamulcowe i wyginaly sie. jakich tarczy unikac a jakie sa godne polecenia? |
Sprawdź zegarem tarcze, piasty. Zakup tarcz to kwestia budżetu
Cacper - 11-05-2013, 12:20
Ja trochę z innej beczki. Polecam "tymczasowe" tarcze hamulcowe na przednią oś. Tarcze mają wymiar 276/24. Ja je kupiłem na czas reklamacji innych tarcz. Jak za cenę 23,55 zł za sztukę sprawują się bardzo dobrze. Jeżdżę na nich ponad tydzień, hamowanie z prędkości ponad 100km/ha i są proste chociaż hamowanie takie sobie, trzeba uważać. Ale na czas naprawy są ok. Podaję link Tarcza hamulcowa JC Auto C35026JC:
http://www.motointegrator...1140103/?sort=2
Pozdrawiam Cacper
sipex - 11-05-2013, 23:03
a ja bałem się JPN zamawiać
malina_drizzt - 12-05-2013, 08:40
| sipex napisał/a: | a ja bałem się JPN zamawiać |
Miałem dwa lata temu, jeszcze kiedy w aucie był reduktor siły hamowania.
Wytrzymały 10tys. km nawet więcej niż TRW.
sipex - 12-05-2013, 11:07
ooo to przy mojej jęździe z dwa lata słyszałem ,że TRW to made in china?
eggforever - 12-05-2013, 12:24
Koledzy mam duży problem z moimi hamulcami czyli od listopada, kiedy dałem do wymiany same klocki. Kupiłem ATE, mój mechas miał napięte terminy to dałem do innego. Niby wymiana klocków prosta rzecz lecz zaczęły się cyrki w postaci odgłosów w lewej strony i bicia koła. Brzmi to tak, jakby jakaś sprężyna się naciągała. Pojechałem na reklamację lecz tam stwierdzono, że ATE nie daje blaszek i przez to takie dźwięki. Po dalekiej podróży podjechałem do swojego mechanika, stwierdził, że tłoczki mają zadziory i mam je wymienić. Przy okazji zamówiłem zestaw naprawczy. Po około tygodniu po tej operacji problem powrócił. Pomyślałem, że może tarcze krzywe lecz mechas kazał wstawić jeszcze raz do niego na warsztat samochód. Rozebrał, sprawdzić, przesmarował miedziakiem i efekt podobny - po czasie powróciło trzeszczenie i bicie przy hamowaniu. Galant mój ostatnio dość dużo stoi bo dostałem firmowy lecz jak już do niego wsiadam to nie da się jeździć. Jestem umówiony na 3 wizytę w tej samej sprawie i się zastanawiam czy to wadliwe klocki, czy może zacisk bo tarcze chyba odpadają skoro tydzień - dwa nie biją?
Proszę o poradę.
mszolc - 12-05-2013, 14:51
Też miałem problem z klockami ATE (+ tarcze Meyle) - po nagrzaniu i wciśnięciu zaczynały wydawać dźwięki jakby się tam miało coś zatrzeć i rozpaść.
I to nawet przy niewielkich prędkościach. Smarowanie prowadnic klocków nie pomagało choć na oko wszystko ładnie chodziło.
Wywaliłem badziew mimo, że miał tylko kilka kkm zrobione i założyłem TRW. Spokój mam do dziś. Nie wiem w czym pies pogrzebany, mam wrażenie że to kwestia materiału na okładzinach.
polaff - 12-05-2013, 14:58
chyba sobie je zamówię na próbę bo TRW wytrzymały jakie 15kkm i już po rozgrzaniu biją niemiłosiernie...
Cacper - 12-05-2013, 19:07
Podkreślam, że tarcze hamulcowe JC Auto C35026JC, traktuję jako chwilowy zamiennik na czas reklamacji moich dotychczasowych tarcz i tylko jako zamiennik ze względu na cenę 23 zł. To mniej niż na szrocie i u mnie mają wystarczyć na 2-3 tyg. Tarcze docelowe to ZIMMERMANN Sport, jednak klocki miałem TRW i to chyba one skrzywiły jedną tarczę. Po uznanej reklamacji założę tarcze Zimmermann Sport i klocki tekstara. Muszę przyznać, że zestaw Zimmermann Sport+TRW świetnie hamuje
sampler - 12-05-2013, 19:26
Z tego co slyszalem od goscia ktory ma warsztat specjalizujacy sie w zawieszeniach i hamulcach ostatnimi czasy jakosc TRW bardzo spadla i obecnie ich juz nie zaklada z uwagi na liczne reklamacje. Co do JP (Japan Parts) to stosunek jakosc do ceny jest bardzo dobry. natomiast JC Auto to najtansze zamienniki wiec cudow sie nie spodziewajmy
malina_drizzt - 12-05-2013, 19:59
| Cacper napisał/a: | | Podkreślam, że tarcze hamulcowe JC Auto C35026JC, traktuję jako chwilowy zamiennik na czas reklamacji moich dotychczasowych tarcz i tylko jako zamiennik ze względu na cenę 23 zł. To mniej niż na szrocie i u mnie mają wystarczyć na 2-3 tyg. Tarcze docelowe to ZIMMERMANN Sport, jednak klocki miałem TRW i to chyba one skrzywiły jedną tarczę. Po uznanej reklamacji założę tarcze Zimmermann Sport i klocki tekstara. Muszę przyznać, że zestaw Zimmermann Sport+TRW świetnie hamuje |
Jeśli masz zaciski dwutłoczkowe to przyzwyczaj się do wymiany tarcz co rok.
Ja przerabiałem Ate, Trw, JC, Mikody i wszystko śmietnik po roku.
Zaciski mechanicznie jak nowe, piasty proste i delikatne hamowanie.
Dopiero usunięcie reduktora siły hamowania prawie wyeliminowało problem.
Mikody po 5 tys. były krzywe i przy każdym hamowaniu telepało kierownicą.
Po wywaleniu reduktora zimne tarcze zero bicia, dopiero po porządnym rozgrzaniu lekko biją. Zrobiłem w sumie na mikodach już 23 tys. km. i jeżdżę dalej.
Z reduktorem przód na rolkach 3,5, tył 1,0.
Po usunięciu reduktora przód 3,0 tył 1,5.
Różnica w proporcjach i w odczuwalnym komforcie hamowania kolosalna.
Wszyscy narzekają na słaby materiał tarcz, a moim zdaniem problem leży tylko i wyłącznie po stronie hamulców.
Docelowo przechodzę na zaciski po ostatnim lifcie.
Po ostatnim lifcie tarcze są grubsze, a zaciski przednie słabsze myślę, że na rolkach wyjdzie przód 2,5-2,8, a tył 1,6-1,7.
No i polecam zabieg usunięcia reduktora, bez tego nie warto pakować kasy w drogie tarcze bo nie ma to sensu.
Tomek - 12-05-2013, 20:09
| malina_drizzt napisał/a: |
Po ostatnim lifcie tarcze są grubsze, a zaciski przednie słabsze myślę, że na rolkach wyjdzie przód 2,5-2,8, a tył 1,6-1,7. |
spokojnie ponad 3 na przodzie i ponad 2 na tyle (o ile w dobrej kondycji)
malina_drizzt, jesteś chyba pierwszą osobą, której się tak gną tarcze 276/24
masz coś nie bardzo z hamulcami, bo masz niby sporą siłę z przodu, a słabo tył
tutaj bym szukał przyczyny, że Ci się gną tarcze
możesz też do swoich zacisków założyć tarcze 276/26 (niektórzy tak robią i są zadowoleni)
tylko chyba trzeba klocek spiłować
Moje pytanie: jakie klocki polecanie po drugim lifcie na przód?? do tarcz 276/26
szykuje sie wymiana, mialem TRW, ale chce zmienic
ATE / TEXTAR??
Juiceman - 12-05-2013, 20:18
Miałem klocki ferodo polecam
rothen - 12-05-2013, 20:46
A ja dzisiaj usłyszałem niepokojący dźwięk przy hamowaniu. Dźwięk jak uderzanie młotkiem w przecinak - jeden metal stuka w drugi. Wydaje mi się, że rzecz dzieje się z tyłu.
cóż to za ustrojstwo??
|
|
|