To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

plecho1 - 03-06-2013, 16:04

Podstawowa sprawa, to dobry gazownik a czy założy sterownik KME czy Stag czy Tech czy jeszcze inny, to nie ma większego znaczenia bo każdy dobrze wyregulowany będzie dobrze działał. Jeśli chciałbyś sam się pobawić w strojenie, to polecam sterownik LpgTech bo jego strojenie jest chyba najłatwiejsze. Reszta gratów to jak napisałarturj123, chociaż wtryski mogą też być polskie Barracudy lub jeśli wybrał byś sterownik LpgTech, to polecam ich wtryski Tech Dragon.
jarek80 - 03-06-2013, 17:17

ok powoli ogarniam temat,tylko ten kolektor powinien byc zdjety czy nie do wiercenia?
plecho1 - 03-06-2013, 17:31

Powinien być zdjęty bo jeśli go nie zdejmą, to opiłki powstałe przy wierceniu dostana się do jego wnętrza a pewnie dalej do silnika.
Bury - 03-06-2013, 19:02

jarek80 napisał/a:
(podoba mi się z opisu stag 300 isa2

ta isa nie jest do niczego potrzebna
arturj123 napisał/a:
Reszta czyli wielo-zawór, zasilanie to powinno wystarczyć fi6 (choć musisz wiedzieć, że są zwężenia na zaworach i może być za wąsko)
jak isntalacja jest dobra i dobrze założona i sprawna to nic nie ma prawa być za wąsko.galant czy to 2.0 czy 2.5 ma jechac bez zadnych przeróbek jak jet dobrze zamontowane

arturj123 napisał/a:
reduktor - czy zainstalowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego płynu,
ja mam silvera powyzej zbiorniczka na kielichu i nie ma najmniejszego problemu w 2.0
plecho1 napisał/a:
to polecam ich wtryski Tech Dragon.
polecasz?? a ile te wtryskiwacze sa na rynku i ile na nich ludzie przejechali kilometrów??a jak okaża się słabe i sie będą psuły to oddasz kasę wszystkim którym je poleciłeś ??
plecho1 - 03-06-2013, 20:10

U mnie dobrze się sprawują więc je polecam a jeśli coś się z nimi stanie, to oddam je na gwarancję. To, że je polecam nie znaczy, że mam za nie brać odpowiedzialność, bo popsuć mogą się każde.
Bury - 03-06-2013, 21:41

Ile mają kilometrów u Ciebie?A może wiesz ile kilometrów inni użytkownicy na nich przejechali??Nie zapominajmy,że większość uzytkowników montuje gaz,by tanio i beproblemowo jeździć jak najdłużej,a nie po to by eksperymentować na nowosciach.Nie zrozum mnie źle,nie mówię,że są złe i zyczę Ci by wytrzymały chociaż połowę tego co moje MJ,których jednak nikomu nie polecam,bo wiem jaki wpływ syfiasty polski gaz może mieć nawet na najdroższe wtryskiwacze.
plecho1 - 04-06-2013, 06:24

Przejechałem na nich dopiero około 2 tys km, wiem, że to nie wiele ale wtryski były już długo testowane i jeśli producent wypuszcza taki towar do sprzedaży to na pewno dobrze go przetestował.
jafo2 - 09-06-2013, 14:38

W końcu znalazłem czas żeby podłączyć te sondy.
Zrobiłem tak jak napisałem wcześniej, kabel od sondy koloru niebieskiego.
Ustawienia w programie.

Odczyty sond:

Zauważyłem że lambda2 pracuje inaczej niż lambda1. (lambda2 była wymieniona przez poprzedniego właściciela) i zastanawiam się czy pracuje tak jak trzeba.

Jak by nie patrzeć silnik pracuje lepiej niż przed podłączeniem sond (bardziej gładko).
Teraz pytanie co powinienem poustawiać i co sprawdzić?
Co sądzicie o wykresach sond?

Owczar - 09-06-2013, 21:27

Sondy są ok. Teraz główna kwestia to sprawdzenie czy podczas rozpędzania z gazem w podłodze sondy rysują cały czas 0,8-0,9V. Jeśli nie rysują to podnieść mnożnik dla tego obszaru wykresu. Podnieść z bezpiecznym marginesem, tak by w każdych warunkach było bogato. Czyli jak podniesiesz o załóżmy 0,2 i będzie rysowała bogato to daj jeszcze trochę w górę.

Tylko obciążenie min na 3 biegu w pełnym zakresie obrotów, więc najlepiej z kimś na autostradzie. Po takim teście masz pewność, że nie będzie ubogo.

jafo2 - 09-06-2013, 22:44

mam automat, więc 3 bieg to chyba odpada,
musiałbym do 200 rozpędzić, a u mnie w okolicy autostrada będzie w 2035r. ;)

Owczar - 09-06-2013, 22:48

To chociaż na 2 :) Generalnie chodzi o sprawdzenie w pętli otwartej.
Juiceman - 10-06-2013, 05:14

jafo2 napisał/a:
mam automat, więc 3 bieg to chyba odpada,
musiałbym do 200 rozpędzić, a u mnie w okolicy autostrada będzie w 2035r. ;)

Nie koniecznie trzeci bieg możesz mieć bez problemu przy 60km/h albo 4 bieg 80km/h wtedy masz ~1800-1900 obr/min.

Owczar - 10-06-2013, 08:38

Ale mówimy o max obciążeniu i pełnym zakresie obrotów.

Ja swojego ustawiałem na 2 biegu i okazało się, że na 3 i 4 przy 180km/h z gazem w podłodze mieszanka była na granicy.

arturj123 - 10-06-2013, 11:39

Bury napisał/a:

reduktor - czy zainstalowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego płynu, ja mam silvera powyżej zbiorniczka na kielichu i nie ma najmniejszego problemu w 2.0

A sprawdzałeś jak jest termiką reduktora? W instrukcji montażu reduktora jest napisane aby był zamontowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego.

Marcino - 10-06-2013, 21:01

arturj123 napisał/a:
Bury napisał/a:

reduktor - czy zainstalowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego płynu, ja mam silvera powyżej zbiorniczka na kielichu i nie ma najmniejszego problemu w 2.0

A sprawdzałeś jak jest termiką reduktora? W instrukcji montażu reduktora jest napisane aby był zamontowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego.

Obserwujesz czy przy max obciązeniu nie zaczyna zamarzać tzn nie spada mu temp. gazu za bardzo.