[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Hugo - 12-05-2013, 20:51
| tomek84 napisał/a: | | mialem TRW, ale chce zmienic | Dlaczego?
deejay - 12-05-2013, 21:15
| tomek84 napisał/a: | | TEXTAR?? |
Tylko.
Cacper - 12-05-2013, 21:27
malina_drizzt mam zaciski jednotłoczkowe a właściwa grubość tarcz u mnie to 26mm. Nie przyzwyczaję się do wymiany tarcz co kilka miesięcy, będę szukał przyczyny problemu aż znajdę go i wyeliminuję. Auto musi być tak sprawne tak jak u deejay. Ludzie w kosmos latają więc i hamulce w galancie też da się naprawić
sipex - 12-05-2013, 22:14
nie kupujcie roadhous'ów strasznie brudzą felgi i z hamowaniem szału niema..powie mi ktoś jak sprawdzić czy piasty są proste?bo szukam w necie i nie mogę znalesć..ja na starych tarczach około 35tys zrobiłem głównie po miescie, nie wiem co za firma bo zakładał były wlasciciel przed sprzedaża a zadnych nabic nie widze na nich
deejay - 12-05-2013, 22:18
| sipex napisał/a: | | powie mi ktoś jak sprawdzić czy piasty są proste? |
Tak samo jak mierzy sie tarcze , czyli czujnikiem zegarowym .
http://motofocus.pl/media...71c18710trw.jpg
malina_drizzt - 12-05-2013, 22:30
| Cacper napisał/a: | malina_drizzt mam zaciski jednotłoczkowe a właściwa grubość tarcz u mnie to 26mm. Nie przyzwyczaję się do wymiany tarcz co kilka miesięcy, będę szukał przyczyny problemu aż znajdę go i wyeliminuję. Auto musi być tak sprawne tak jak u deejay. Ludzie w kosmos latają więc i hamulce w galancie też da się naprawić |
No właśnie masz 26mm i jeden toczek czyli wersja najmniej awaryjna.
Jeśli chodzi o całokształt to nikt mi nie wmówi, że hamulce w galancie są dobre.
Możecie się ze mną nie zgadzać, ale według mnie skopany jest projekt i to od samego początku.
Popatrzcie jak to wygląda w innych samochodach, jak dobrana jest średnica tarcz w stosunku do masy auta, jaka jest proporcja tarcz przód tył, jaka jest powierzchnia kontaktu klocka z tarczą.
Kilkoma autami jeździłem i wiem jak zachowują się podczas delikatnego hamowani, po dobrym rozgrzaniu, jak zachowuje się przód auta podczas awaryjnego hamowania, jak reaguje abs.
Ostatnio regenerowałem zaciski w starej vectrze i powiem tak, tłoczki lekko skorodowane, prowadnice zapieczone, tarcze na obu osiach jak żyletki, rdza w miejscu styku z piastą.
A hamulce działały do końca, zero bicia tarcz.
Co lepsze właściciel czyli mój szwagier założył najtańsze zestawy i pojechał sprawdzić czy wszystko działa, po kilku hamowaniach przypalił tarcze, aż zmieniły kolor na fioletowy, ale o dziwo nic nie bije, a hamowanie jest lepsze niż w galancie.
Cacper - 12-05-2013, 22:34
Piastę można sprawdzić domowym sposobem: auto na lewarku w górę (jedna strona), zdjąć zacisk i podwiązać, zdjąć tarczę hamulcową i na piastę założyć felgę pod warunkiem, że jest prosta. Po uruchomieniu auta wrzucić 3 bieg i puścić sprzęgło bardzo wolno, żeby obracało się koło będące w górze (te stojące na ziemi nie będzie się obracało). Obserwując ruch obrotowy koła można stwierdzić czy prosta jest piasta. Tak można sprawdzić tarczę hamulcową. Jednak jest to metoda niezbyt dokładna i wymagająca zachowania wyjątkowej ostrożności ale mechanicy domowi stosują takie sposoby z powodzeniem.
Tomek - 13-05-2013, 07:56
| Hugo napisał/a: | | tomek84 napisał/a: | | mialem TRW, ale chce zmienic | Dlaczego? |
bardzo dobrze hamują, ale piszczą, brudzą
Torp12 - 13-05-2013, 08:19
| tomek84 napisał/a: |
bardzo dobrze hamują, brudzą |
Moim zdaniem żeby dobrze hamowały to muszą brudzić, innej opcji nie ma.
Tomek - 13-05-2013, 08:21
| Torp12 napisał/a: | | tomek84 napisał/a: |
bardzo dobrze hamują, brudzą |
Moim zdaniem żeby dobrze hamowały to muszą brudzić, innej opcji nie ma. |
to jasne, tylko jedne brudzą bardziej drugie mniej
zresztą brudzenie jest ok, bo się zmywa
ale piszczeć nie muszą
ile km robicie na jednych klockach ?
[ Dodano: 13-05-2013, 09:22 ]
mowa o przodzie
szuwar - 13-05-2013, 09:07
I ja doczekałem się okresu, gdzie muszę wydać monetę na tarcze przód. Po VIN wychodzi mi, że powinienem założyć 276/24..... Jeden problem jaki widzę to 157 stron i żadnej konkretnej podpowiedzi .... Dobrze by było stworzyć ranking typu tracze firma 1, 2 ... itd, każdy daje ocenę i ewentualnie +, - za cos i mamy po 30 lub więcej opiniach obraz statystyczny (na wzór cokupić, ceneo itp).
5eba - 13-05-2013, 09:25
Kumpel zakladal nowe tarcze do Focusa II ST - kupil nawiercane zimmermany i dostawca zimmermana polecil mu kupic do tych tarcz ceramiczne ATE - wg nich ma to najlepiej ze soba wspolgrac.
szuwar - 13-05-2013, 09:41
| 5eba napisał/a: | | nowe tarcze do Focusa II ST - kupil nawiercane zimmermany i dostawca zimmermana polecil mu kupic do tych tarcz ceramiczne ATE - |
Focus ST to nie zwykłe jeździdełko a często chodzi o zakup czegoś sensownego w relacji cena/ jakość - niekoniecznie 100% cena tylko wypośrodkować.
Co polecacie ? cena/firma 276/24
150pln bosch
165pln texta
150pln trw
textar po negocjacjach 135
Hugo - 13-05-2013, 11:30
| tomek84 napisał/a: | | bardzo dobrze hamują, ale piszczą, brudzą | Mam TRW w Avance i faktycznie czasami chwilę przed zatrzymaniem do zera zapiszczą. A czy będą brudzić felgi okaze się niedługo, bo dopiero jutro lub pojutrze założę alu polakierowane na bardzo jasny srebrny kolor
[ Dodano: 13-05-2013, 12:33 ]
malina_drizzt, wszystko co piszesz o hamulcach w EA to PRAWDA. To bubel! Ten kto myśli inaczej jest w błędzie i nie ma racji! Po ostatnim lifcie są najmniej awaryjne, wszystkie wcześniejsze to kupa...
arturj123 - 13-05-2013, 12:51
Może i Hugo ma częściowo rację, ale problem polega raczej na tym, że te hamulce po prostu wymagają stałej pielęgnacji i nie można ich zaniedbać. A jak niektórzy olewają sprawę:
I dziwią się czemu kierownica bije:)
|
|
|