To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Hugo - 12-05-2013, 20:51

tomek84 napisał/a:
mialem TRW, ale chce zmienic
Dlaczego?
deejay - 12-05-2013, 21:15

tomek84 napisał/a:
TEXTAR??

Tylko.

Cacper - 12-05-2013, 21:27

malina_drizzt mam zaciski jednotłoczkowe a właściwa grubość tarcz u mnie to 26mm. Nie przyzwyczaję się do wymiany tarcz co kilka miesięcy, będę szukał przyczyny problemu aż znajdę go i wyeliminuję. Auto musi być tak sprawne tak jak u deejay. Ludzie w kosmos latają więc i hamulce w galancie też da się naprawić :biggrin:
sipex - 12-05-2013, 22:14

nie kupujcie roadhous'ów strasznie brudzą felgi i z hamowaniem szału niema..powie mi ktoś jak sprawdzić czy piasty są proste?bo szukam w necie i nie mogę znalesć..ja na starych tarczach około 35tys zrobiłem głównie po miescie, nie wiem co za firma bo zakładał były wlasciciel przed sprzedaża a zadnych nabic nie widze na nich :)
deejay - 12-05-2013, 22:18

sipex napisał/a:
powie mi ktoś jak sprawdzić czy piasty są proste?

Tak samo jak mierzy sie tarcze , czyli czujnikiem zegarowym .

http://motofocus.pl/media...71c18710trw.jpg

malina_drizzt - 12-05-2013, 22:30

Cacper napisał/a:
malina_drizzt mam zaciski jednotłoczkowe a właściwa grubość tarcz u mnie to 26mm. Nie przyzwyczaję się do wymiany tarcz co kilka miesięcy, będę szukał przyczyny problemu aż znajdę go i wyeliminuję. Auto musi być tak sprawne tak jak u deejay. Ludzie w kosmos latają więc i hamulce w galancie też da się naprawić :biggrin:

No właśnie masz 26mm i jeden toczek czyli wersja najmniej awaryjna.
Jeśli chodzi o całokształt to nikt mi nie wmówi, że hamulce w galancie są dobre.
Możecie się ze mną nie zgadzać, ale według mnie skopany jest projekt i to od samego początku.
Popatrzcie jak to wygląda w innych samochodach, jak dobrana jest średnica tarcz w stosunku do masy auta, jaka jest proporcja tarcz przód tył, jaka jest powierzchnia kontaktu klocka z tarczą.
Kilkoma autami jeździłem i wiem jak zachowują się podczas delikatnego hamowani, po dobrym rozgrzaniu, jak zachowuje się przód auta podczas awaryjnego hamowania, jak reaguje abs.
Ostatnio regenerowałem zaciski w starej vectrze i powiem tak, tłoczki lekko skorodowane, prowadnice zapieczone, tarcze na obu osiach jak żyletki, rdza w miejscu styku z piastą.
A hamulce działały do końca, zero bicia tarcz.
Co lepsze właściciel czyli mój szwagier założył najtańsze zestawy i pojechał sprawdzić czy wszystko działa, po kilku hamowaniach przypalił tarcze, aż zmieniły kolor na fioletowy, ale o dziwo nic nie bije, a hamowanie jest lepsze niż w galancie.

Cacper - 12-05-2013, 22:34

Piastę można sprawdzić domowym sposobem: auto na lewarku w górę (jedna strona), zdjąć zacisk i podwiązać, zdjąć tarczę hamulcową i na piastę założyć felgę pod warunkiem, że jest prosta. Po uruchomieniu auta wrzucić 3 bieg i puścić sprzęgło bardzo wolno, żeby obracało się koło będące w górze (te stojące na ziemi nie będzie się obracało). Obserwując ruch obrotowy koła można stwierdzić czy prosta jest piasta. Tak można sprawdzić tarczę hamulcową. Jednak jest to metoda niezbyt dokładna i wymagająca zachowania wyjątkowej ostrożności ale mechanicy domowi stosują takie sposoby z powodzeniem.
Tomek - 13-05-2013, 07:56

Hugo napisał/a:
tomek84 napisał/a:
mialem TRW, ale chce zmienic
Dlaczego?

bardzo dobrze hamują, ale piszczą, brudzą

Torp12 - 13-05-2013, 08:19

tomek84 napisał/a:

bardzo dobrze hamują, brudzą

Moim zdaniem żeby dobrze hamowały to muszą brudzić, innej opcji nie ma.

Tomek - 13-05-2013, 08:21

Torp12 napisał/a:
tomek84 napisał/a:

bardzo dobrze hamują, brudzą

Moim zdaniem żeby dobrze hamowały to muszą brudzić, innej opcji nie ma.

to jasne, tylko jedne brudzą bardziej drugie mniej
zresztą brudzenie jest ok, bo się zmywa
ale piszczeć nie muszą

ile km robicie na jednych klockach ?

[ Dodano: 13-05-2013, 09:22 ]
mowa o przodzie

szuwar - 13-05-2013, 09:07

I ja doczekałem się okresu, gdzie muszę wydać monetę na tarcze przód. Po VIN wychodzi mi, że powinienem założyć 276/24..... Jeden problem jaki widzę to 157 stron i żadnej konkretnej podpowiedzi .... Dobrze by było stworzyć ranking typu tracze firma 1, 2 ... itd, każdy daje ocenę i ewentualnie +, - za cos i mamy po 30 lub więcej opiniach obraz statystyczny (na wzór cokupić, ceneo itp).
5eba - 13-05-2013, 09:25

Kumpel zakladal nowe tarcze do Focusa II ST - kupil nawiercane zimmermany i dostawca zimmermana polecil mu kupic do tych tarcz ceramiczne ATE - wg nich ma to najlepiej ze soba wspolgrac.
szuwar - 13-05-2013, 09:41

5eba napisał/a:
nowe tarcze do Focusa II ST - kupil nawiercane zimmermany i dostawca zimmermana polecil mu kupic do tych tarcz ceramiczne ATE -

Focus ST to nie zwykłe jeździdełko :) a często chodzi o zakup czegoś sensownego w relacji cena/ jakość - niekoniecznie 100% cena tylko wypośrodkować.

Co polecacie ? cena/firma 276/24
150pln bosch
165pln texta
150pln trw

textar po negocjacjach 135 :)

Hugo - 13-05-2013, 11:30

tomek84 napisał/a:
bardzo dobrze hamują, ale piszczą, brudzą
Mam TRW w Avance i faktycznie czasami chwilę przed zatrzymaniem do zera zapiszczą. A czy będą brudzić felgi okaze się niedługo, bo dopiero jutro lub pojutrze założę alu polakierowane na bardzo jasny srebrny kolor :wink:

[ Dodano: 13-05-2013, 12:33 ]
malina_drizzt, wszystko co piszesz o hamulcach w EA to PRAWDA. To bubel! Ten kto myśli inaczej jest w błędzie i nie ma racji! Po ostatnim lifcie są najmniej awaryjne, wszystkie wcześniejsze to kupa...

arturj123 - 13-05-2013, 12:51

Może i Hugo ma częściowo rację, ale problem polega raczej na tym, że te hamulce po prostu wymagają stałej pielęgnacji i nie można ich zaniedbać. A jak niektórzy olewają sprawę:

I dziwią się czemu kierownica bije:)