[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Bury - 10-06-2013, 22:30
| arturj123 napisał/a: | | Bury napisał/a: |
reduktor - czy zainstalowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego płynu, ja mam silvera powyżej zbiorniczka na kielichu i nie ma najmniejszego problemu w 2.0 |
A sprawdzałeś jak jest termiką reduktora? W instrukcji montażu reduktora jest napisane aby był zamontowany poniżej zbiorniczka wyrównawczego. |
To zależy od auta,niektórym to nie przeszkadza.
U mnie ładnie grzeje gaz,nie ma problemu z termiką,nigdy nie miałem,nawet w największe mrozy.
jafo2 - 11-06-2013, 20:55
Przy obciążeniu wygląda dobrze.
[ Dodano: 25-06-2013, 18:15 ]
Mam jeszcze jedno pytanie,
Kiedy mieszanka jest bardziej uboga, chodzi mi o wykres,
Jeśli wykres gazu jest pod wykresem benzyny, czy jak wykres gazu jest nad wykresem benzyny?
plassteer - 26-06-2013, 21:06
Witam, noszę się z zamiarem montażu instalacji gazowej w moim Galancie 2,5 2001r, avance, kombi. Uff... tyle się już naczytałem i nasłuchałem, że już w sumie nic niewiem:P. Wypiszę może czego chcę i co udało mi się ustalić... może ktoś coś podpowie, pokieruję, o składowe nawet nie pytam, sekwencjia... może Stag? Zobaczymy...
Ok, co ustaliłem:
wlew LPG ukryty pod klapką wlewu paliwa,
osłona na silniku ma pozostać na swoim miejscu i bez widocznych zmian,
włącznik we wnętrzu auta ukryty w schowku po lewej,
butla w koło... jaka?
przy montażu odkręcony kolektor i montaż od spodu,
żadnych lutowań przewodów wszystko na wtyczkach- tak aby dało się normalnie odpiąć
instalację gdyby konieczna była jakaś ingerencja w silnik...
czy w Galach są ceramiczne wtryski? Jakiś lubryfikator jest potrzebny?
Czy istnieje jakaś sprawdzona instrukcja montażu gazu w Galu z tym silnikiem? Czy może jest gdzieś właśnie taki spis spraw na które trzeba zwrócić uwagę przy montażu lpg, a ja na niego nie trafiłem? Czy ktoś zaproponował już taki "tutorial"?:P
Jak dzisiaj pogadałem z zaufanym mechanikiem, to mi powiedział, że tam gdzie mieszkamy nie może mi nikogo polecić, że różnie to bywa bo ludzie są bez wyobraźni... a przy trzech samochodach w domu którym wstawiał gaz, zawsze robił to w innym miejscu. Gość jeździ Jaguarem XJ40 odstawionym na ideał, mówił że przy obecnych cenach pb musiał zainstalować gaz, ale i tak poprawiał kilka rzeczy po "monterach" którzy mu to robili.. Dlatego pytam... czego wymagać? Jakie ustalenia poczynić z warsztatem montującym lpg, poza zwróceniem uwagi na powyższe kwestie...
Pisząc to czytam kolejne złe i dobre strony lpg, raporty spalania, polecane przez jednych a nie polecane przez innych części instalacji, masakra normalnie:P
pozdrawiam
doczytałem o filtrze fazy lotnej, że ma być fl 02 zamontowany odstojnikiem do dołu... i że butla w miejscu koła może mieć 52-55l..
plecho1 - 27-06-2013, 07:39
Wejdź sobie na Lpg-forum w galerię i odszukaj tematy o Galancie. Są tam opisy zestawów i fotki z montażów. Chciałem wkleić link po wyszukaniu właściwych tematów ale się nie dało bo trzeba być tam zarejestrowanym i samemu wyszukać.
pplmr012 - 27-06-2013, 10:19
| plassteer napisał/a: |
i tak poprawiał kilka rzeczy po "monterach" którzy mu to robili. |
ale to nie jest chyba tylko przypadłość gazowników, a wszystkich "obcych" mechaników.
Najlepiej jak się wie czego chce, ale niestety czesto wie się dopiero po fakcie, czego się nie chce
plassteer - 27-06-2013, 11:46
| pplmr012 napisał/a: | | plassteer napisał/a: |
i tak poprawiał kilka rzeczy po "monterach" którzy mu to robili. |
ale to nie jest chyba tylko przypadłość gazowników, a wszystkich "obcych" mechaników.
Najlepiej jak się wie czego chce, ale niestety czesto wie się dopiero po fakcie, czego się nie chce |
Jaka to bolesna prawda... ja jednak postaram się dowiedzieć tyle ile się da by możliwie jak najlepiej ustrzec się przed późniejszymi rozczarowaniami. A za skierowanie na forum LPG dziękuję, myślałem, że tutaj już ktoś sporządził podobną listę np. podobną to tej która pomaga sprawdzić gala przed zakupem...;) Ja z niej skrupulatnie skorzystałem. Może w toku moich poszukiwań zbiorę wszystkie materiały i też zamieszczę na forum, zobaczymy.
lutekwwl - 28-06-2013, 21:02
Witam. Niestety mam mały problem z moim galantem. Jakiś czas temu autko zaczeła mi szarpać przy pszyspieszaniu od 700 do 2100 obr/min, na gazie jak i na benzynie. Pojechałem do gazownika, wymienił mi świece zapłonowe oraz filtry gazu. Przez aż dwa dni było w miare dobrze, nic się nie działo. Potem znów zaczeło szaprać, ale już tylko na gazie, na benzynce chodzi bardzo dobrze i nie szarpie nawet od najniższych obrotów. Znów odwiedziłem gazownika u którego było to zakładane (profesionalny warsztat, zajmujący się tym od lat i polecany). Zostały wymienione przewody zapłonowe na nowe NGK (takie niebieskie) Problem nie zniknoł niestety, dalej szarpie na obrotach niskich przy przyspieszaniu i tylko na gazie, również na jałowym biegu mniejwięcej co 4-5sek jest takie jakby pierdnięcie z rury. Czy ktoś już przerabiał podobny problem, bo niestety metoda prób i błędów mi nie odpowiada bo jednak trochę kasy to kosztuje i wymienianie wszystkiego po kolei raczej nie ma sensu. Proszę o odp. Instalacja sekwencyjna bodajże STAG, silnik 2.0
plecho1 - 28-06-2013, 21:15
Możesz mieć jeszcze jakiś problem z układem wysokiego napięcia, może któraś fajka bądź cewka jest uszkodzona i dostaje przebicia. Często niezauważalne na benzynie awarie wychodzą na LPG. Aby nie wganiać się w koszty, dla sprawdzenia zmniejsz przerwę na świecach o 20%. Jeśli praca na gazie się poprawi to będzie świadczyło, że jeszcze jest coś nie tak z układem wysokiego napięcia.
lutekwwl - 28-06-2013, 21:46
podjade jutro do gazownika i mu powiem, a tak myślę sobie teraz, może to być wina wtryskiwacza?
plecho1 - 28-06-2013, 22:07
Napisz jakie masz podzespoły w instalacji LPG, głównie jakie wtryski i reduktor.
Bury - 28-06-2013, 22:42
niesprawny układ zapłonowy na 99%
lutekwwl - 29-06-2013, 13:40
Byłem dziś u gazownika, pojeździliśmy pare km i stwierdził że trochę szarpie ale nie aż tak bardzo, oczywiście dla mnie to żadne tłumaczenie bo nie akceptuje nawet minimalnego szarpnięcia, nie po to się ładuje kasę żeby poszarpywało, ma chodzić na 100 % i koniec kropka. Coś jeszcze ma reduktor nie tak, bo podczas dodania gazu na jałowym biegu słychać takie charakterysztyczne "piardnięcie", niestety mechanik powiedział że to tak ma, typowe wytłumaczenie, ale nie drązyłem już tematu bo i tak czy siak auta teraz oddać nie mogę bo na wakacje ruszam, więc umówiłem się z nim na poniedziałek następnego tyg. Wspominał coś o cewkach, ale nie będe lał kasy krok po kroku bo tak to mi zaraz całe auto wymieni ;P Tak więc dam znać co i jak po powrocie z warsztatu.
Reduktor, zawór gazowy, wielozawór, zawór tankowania: TOMASETTO
wtryskiwacze: Voltec
filtr: Certooz
przewody: Sepert
arturj123 - 29-06-2013, 14:02
Wymień fajki w fajkocewkach, koszt.około 100 zł za dwie.
jarek80 - 29-06-2013, 22:13
w srode bede mial zakladana instalacje gazowa.zamowilem staga 300,reduktor kme silver tur,wtryski hana 2000 czerwone pojedyncze nie na listwie.zestaw mysle ok .tylko teraz mam pytanko bo moj gazownik mowi ze stag 300 isa2 ktory czyta(uczy sie map benzynowych) jest mi nie potrzebny bo wg niego mam jedna sonde lambda a do tego jest potrzebne OBD2 czyli dwie sondy lambda.wiec pytanko ile mam sond lambda w aucie i czy jest to OBD2?gal 2.0 GLS benzyna 1997r
arturj123 - 29-06-2013, 22:30
W 2.0 97' na pewno masz 1 sondę do podłączenia, druga wykazuje czy jest sprawny katalizator.
Masz złącze OBDII
|
|
|