Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
Uwex - 05-02-2024, 10:59
joujoujou napisał/a: | W handlu są dostępne stabilizatory, które dodane do paliwa wydłużają bezpieczne przechowywanie do dwóch lat - tak przynajmniej reklamują to ich producenci. |
Są dostępne i działają b. dobrze. Ja używam tego . Działa bez zarzutu. Dolewam do benzyny do kosiarki przed zimą - na wiosnę odpala bez problemu. A do agregatu (Honda) stosuję cały czas ( bo tak , jak piszecie w sumie nie używany ). Odpalam co 3 - 4 miesiące na chwilę żeby się nie zastał . Benzyna po dłuższym czasie potrafi zasyfić gaźnik i zbiornik na paliwo, więc warto tego używać. Ale i tak radziłbym co jakiś czas agregat przepalić.
jacek11 - 05-02-2024, 18:47
No i właśnie nadszedł czas, na przepalenie agregatu. Dzisiaj już mi się nie chce iść do garażu, ale zrobię to niebawem. Dla dramaturgii tej sytuacji, odpalę go na paliwie które tam jest A może pokaże kopytko
Bzyk_R1 - 05-02-2024, 22:38
że miał być Evolander Turbo a będzie nowa kuchnia
jacek11 - 05-02-2024, 22:56
Jeszcze nie raz wybierzesz "rozsądną" drogę. Taka kolej rzeczy.
Robisz generalny remont kuchni?
joujoujou - 05-02-2024, 23:59
Dobry wieczór i tak dalej.
Krzyzak - 06-02-2024, 07:06
Też postanowiłem go dziś przepalić. Zobaczymy jak będzie...
joujoujou - masz sporo racji w tym co piszesz, ale kosiarkę to mogę tanio naprawić sam a do agregatu jeszcze nie chcę zaglądać
już robiłem kiedyś serwis i to niejeden - a to zestaw naprawczy gaźnika a to luzy zaworowe... jesienią 2023 rozkręciłem silnik bo mi się pocił na dolnej obudowie
Marcino - 06-02-2024, 14:10
Czesc. Nigdy nic do kosiarek nie leje na zimę. Stoi brigs w szopie. Odpala praktycznie za 2-3 pociągniciem po zimie. i tak przez 13 sezonów.
Bzyk_R1 - 06-02-2024, 16:50
jacek11, tak robię kuchnię od nowa. Reszta domu przez ostatni rok została przemeblowana, odświeżona udekokorowana i generalnie przestała straszyć. Niestety kuchnia pamiętała jeszcze poprzednie tysiąclecie i jako że jest otwarta do salonu to robiła kiepskie wrażenie. Na dzień dzisiejszy po tygodniu pracy majstrów mam przerobioną instalacje elektryczną, kanalizę i wodę, położone płytki na podłodze i fartuch nad przyszły blat. Teraz oczekiwanie na meble które będą dopiero w kwietniu.
jacek11 - 06-02-2024, 22:40
Bzyk_R1 napisał/a: | fartuch nad przyszły blat |
Co to takiego?
joujoujou - 06-02-2024, 23:58
Dobry wieczór. Unikam remontów, bo ich nie cierpię.
Marcino - 07-02-2024, 09:47
jacek11 napisał/a: | Bzyk_R1 napisał/a: | fartuch nad przyszły blat |
Co to takiego? |
Zapewne chodzi o ten rzad kafelek na scianie nad blatem a pod szafkami
U mnie mineło 2 lata od pożaru. Na szczęście remoty juz skonczone. Jednie nowa zabudowa we wiatrołapie się nie moze doczekać realizacji.
jacek11 - 07-02-2024, 15:51
Marcino napisał/a: | Jednie nowa zabudowa we wiatrołapie się nie moze doczekać realizacji. |
Trochę za daleko, bo bym wykonał po za kolejnością
[ Dodano: 07-02-2024, 19:53 ]
No i tak. Względem agregatu, to o ile pamiętam, kupiłem go jakoś na początku kowida. Czyli co najmniej cztery lata.
Dzisiaj podjąłem próby odpalenia, ale nie chciał współpracować. Dopiero bąknął coś jak mu podlałem benzyny do cylindra. Diagnoza prosta- wyciągam gaźnik. Takiego syfu w gaźniku jeszcze nigdy nie widziałem. To obrazuje jakie ścierwo nam sprzedają. Po wyczyszczeniu agregat odpalił bez problemu.
Niestety nie wiem, czy paliwo które w nim było, nadawało się do użycia, ponieważ jak silnik nie odpalał, to podejrzenie padło na benzynę, i wymieniłem ją. Następnie wymyłem w niej gaźnik, no i teraz to już się na pewno nie nadaje do zbiornika. Tak czy siak, walka z agregatem wygrana, generator działa, jakiś tam prąd produkuje.
Uwex - 07-02-2024, 20:11
jacek11 napisał/a: | Takiego syfu w gaźniku jeszcze nigdy nie widziałem |
tak właśnie wygląda rozwarstwiona benzyna po dłuższym "leżakowaniu ".
Bzyk_R1 - 07-02-2024, 21:21
jacek11, chodziło o pas płytek na ścianie nad blatem a pod szafkami wiszącymi. Tak na to majstry mówiły. Co do paliwa to temat doskonale mi znany. Bardzo często importowane traktorki które długo stały mają takie rozwarstwione paliwo, zapycha to dysze, nie pali się i strasznie śmierdzi. Zwykła benzyna zaraz odparuje z rąk a to zostaje kilka dni, ciężko pozbyć się tego czegoś.
joujoujou - 07-02-2024, 23:59
Kolejny raz sprawdza się teza, że (generalnie) dla silnika spalinowego najlepsze gdy często pracuje.
Dobry wieczór.
|
|
|