To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

2pac - 13-05-2013, 17:07

a co powiecie na komplet ATE (tarcze + klocki) na przód?
miał ktoś problemy?
256/24 (2.5 V6)

wymiary tarczy - ważne by się otwór centrujący, rozstaw śrub zgadzał i średnica + grubość
jakie natomiast powinny być wymiary klocków by rancik na tarczy lub klockach nie powstawał, na co zwrócić uwagę przy kupnie klocków - żeby nie było problemu?

sipex - 13-05-2013, 20:11

wymieniłem tarcze i klocki na JPN bicie ustało fajnie hamuje..ale :D trze mi coś od strony kierowcy,takie jakby tarcie o blachęnie jest to uciążliwe, ale slyszalne przy otwartym oknie dość wyraźnie..tak sobie myśle czy to może ta osłona za piastą?została mi większa połowa reszta jest zżarta i jak zakładałem tarcze to nie wyglądało żeby ta osłona mogła trzeć o nią podczas jazdy..nie demontowałem jej bo już ciemno moge ją usunąć całkowicie?może jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę chociaż chyba wszystko dobrze skręciłem..

ps. przy okazji jak to w Galu napraiwłem jedno a drugie się zepsuło..mianowicie pękła linka ręcznego :P :P

marcinzam - 13-05-2013, 20:34

sipex napisał/a:
wymieniłem tarcze i klocki na JPN bicie ustało fajnie hamuje..ale :D trze mi coś od strony kierowcy,takie jakby tarcie o blachęnie jest to uciążliwe, ale slyszalne przy otwartym oknie dość wyraźnie..tak sobie myśle czy to może ta osłona za piastą?została mi większa połowa reszta jest zżarta i jak zakładałem tarcze to nie wyglądało żeby ta osłona mogła trzeć o nią podczas jazdy..nie demontowałem jej bo już ciemno moge ją usunąć całkowicie?może jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę chociaż chyba wszystko dobrze skręciłem..

ps. przy okazji jak to w Galu napraiwłem jedno a drugie się zepsuło..mianowicie pękła linka ręcznego :P :P

u mnie było to samo po zmianie na nowe tarcze, tarła mi właśnie ta osłona tarczy

sipex - 13-05-2013, 20:39

usunełeś ją rozumiem?to niczemu nie zaszkodzi?te tarcie to tak włąsnie jakby coś grubego masywnego tarło i cieńką blache :P

[ Dodano: 14-05-2013, 00:55 ]
odkręciłem tą resztke osłony tarczy jest lepiej ciszej ale ciągle ocieranie delikatnie słychać ehh..

2pac - 14-05-2013, 05:22

a co powiecie na komplet ATE (tarcze 256/24 + klocki) na przód?
miał ktoś problemy? ktoś pochwali?

Tomii - 14-05-2013, 06:56

sipex napisał/a:
usunełeś ją rozumiem?to niczemu nie zaszkodzi?te tarcie to tak włąsnie jakby coś grubego masywnego tarło i cieńką blache :P

[ Dodano: 14-05-2013, 00:55 ]
odkręciłem tą resztke osłony tarczy jest lepiej ciszej ale ciągle ocieranie delikatnie słychać ehh..

a poluzowałeś tylne szczęki przed montażem nowych tarczobębnów ?

sipex - 14-05-2013, 10:10

ale ja wymieniałem przód.
Zolar - 14-05-2013, 11:54

Kupiłem komplet tarcz i klocków Oyodo na tył i potwierdzam że lekko piszczą przy delikatnym hamowaniu. Poza tym wyglądają ładnie.

Zmartwił mnie jednak fakt że przy oględzinach hamulców mechanik stwierdził że przednie klocki są już do wymiany. Są to Textary, które kupiłem w komplecie z tarczami tej samej marki i zrobiłem na nich tylko 14 tys. km :(

sipex - 14-05-2013, 20:41

Zolar napisał/a:
Kupiłem komplet tarcz i klocków Oyodo na tył i potwierdzam że lekko piszczą przy delikatnym hamowaniu. Poza tym wyglądają ładnie.

Zmartwił mnie jednak fakt że przy oględzinach hamulców mechanik stwierdził że przednie klocki są już do wymiany. Są to Textary, które kupiłem w komplecie z tarczami tej samej marki i zrobiłem na nich tylko 14 tys. km :(
mi rodhouse klocki w niecałe 4tyskm zjechały się o ok3mm a kashiyama przez trzy lata jazdy jakies 25 tys zeszły może z 2mm :) :)

co do JPN które założylem (tarcze+klocki) chyba sie docierają..sprawdziłem i jest to wyrażne tarcie delikatne klocka o tarcze..nic nie grzeje się ,felgi zaciski wporządku..więc chyba tak musi być :P :P

Tomii - 15-05-2013, 21:10

sipex napisał/a:

JPN na przód :shock: czekam na relację jak to hamuje po 10tyś km :wink:

sipex - 16-05-2013, 10:04

Tomii napisał/a:
sipex napisał/a:

hehe no wiem ,ale kasy niema za bardzo teraz,a poczytałem troche i według nie zależnych źródeł to są w miarę dobre japońskie tarcze tak jak oyoodo np.Nie wiem ile w tym prawdy sam się przekonam.
10tys.km to przy mojej jeździe jakieś 2 lata :D ale napewno dam znać :P

Hugo - 16-05-2013, 10:34

sipex napisał/a:
według nie zależnych źródeł to są w miarę dobre japońskie tarcze tak jak oyoodo np.
Wszystko OK, ale Galant ma kiepskie i wadliwe hamulce i "dobre" tarcze hamulcowe to zdecydowanie za mało.
sipex - 16-05-2013, 20:47

zależy jak kto użytkuje auto,ja akurat raczej emerycka jazda 2.0 silnik szału nie robi więc katowanie go dla mnie to szkoda auta :P ale fakt hamulce szału nie robią,chociaż po regeneracji zacisków jest o niebo lepiej :) :)
marcinzam - 16-05-2013, 21:33

sipex napisał/a:
Tomii napisał/a:
sipex napisał/a:

hehe no wiem ,ale kasy niema za bardzo teraz,a poczytałem troche i według nie zależnych źródeł to są w miarę dobre japońskie tarcze tak jak oyoodo np.Nie wiem ile w tym prawdy sam się przekonam.
10tys.km to przy mojej jeździe jakieś 2 lata :D ale napewno dam znać :P

wątpię żeby to były japońskie , a do oyodo to nie ma co porównywać :D

sipex - 16-05-2013, 22:15

to może koreańskie nie pamiętam już dokładnie,chyba jednak można porównywać to są zbliżone jakościowo materiały..pracowałem w tej branży trochę się nasłuchałem od przedstawicieli itp :)