Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
Krzyzak - 08-02-2024, 07:10
Namówiliście - zabiorę dacię na spacer i całość zrobię na benzynie... Może poprawi to średnią spalania bo obecnie pokazuje 29l /100km. Wiadomo - tylko na odpalenie idzie, zanim się LPG nie włączy.
Marcino - 08-02-2024, 09:28
Krzyzak napisał/a: | Może poprawi to średnią spalania |
Na to nie patrz, moze jak popracuje na PB to sie komputer ułoży pod to paliwo a nie tylko na LPG na ciepłym a PB na zimnym.
joujoujou - 08-02-2024, 23:53
Dobry.
Nasypało, jak na tutejsze warunki - sporo:
https://www.youtube.com/watch?v=TYyrhc-54zY
Krzyzak - 09-02-2024, 07:18
joujoujou napisał/a: | Nasypało, jak na tutejsze warunki | ach te słynne irlandzkie drogi - szerokości 1 auta... brakuje jeszcze słynnych kamiennych murków po bokach
Marcino napisał/a: | Na to nie patrz | ogólnie - nie patrzę - mam ciągle średnie spalanie LPG na ekranie
pokazuje 8.0 gazu, zbiornik brutto 50l, przejechane 370km i teoretyczny obecny zasięg 270km...
a agregatu nie przepaliłem - może w weekend
AidsD - 09-02-2024, 11:35
Dzień Dobry.
Piątunio
Marcino - 09-02-2024, 14:52
DObry, piatek, traktory jeżdza i trombią jak ...., śnieg zaczął pruszyć. Jutro odpalam wedzarnie.
A tak wogule to spawa ktoś.... chce nową przyłbice samościemniajaca kupić.
Co polecacie tak ze 200-300-400zł moge wydać, oczy są jedne.
jacek11 - 09-02-2024, 18:48
Ja szukałem w necie informacji na temat przyłbic, a w końcu i tak pojechałem do sklepu, gdzie chłop się trudni sprzedażą spawarek różnego rodzaju, i rzeczy do tego potrzebnych. Człowiek zapytał czym spawam, czy zamierzam zmieniać sprzęt, a potem wyjął na ladę kilka przyłbic. Następnie objaśnił które pasują do wymagań, i które pasują do wymagań których nie miałem
Generalnie czym drożej, tym lepiej. Chodzi o czas reakcji, i zakres regulacji.
Jak spawasz samym migiem, to nie będzie drogo. Jeśli używasz elekrtod, lub robisz tigiem, to już jest o wiele drożej.
robertdg - 09-02-2024, 20:25
Marcino napisał/a: | A tak wogule to spawa ktoś.... chce nową przyłbice samościemniajaca kupić.
Co polecacie tak ze 200-300-400zł moge wydać, oczy są jedne. | Esab Savage a40 - przyzwoita obsługa, trwałe szkiełka ochronne - pod warunkiem że oryginalne
jacek11 napisał/a: | Jak spawasz samym migiem, to nie będzie drogo. Jeśli używasz elekrtod, lub robisz tigiem, to już jest o wiele drożej. | I tak i nie, Np chinszczyzna IDEAL i pokrewne, serwis jest lokalny bo w PL, ale jakość trwalośc taka dyskuzyjna, a cenowo porównywalnie z budżetową markową wersja.
Drogo jest wtedy jak kupujesz przyłbice z pochłaniaczem
Drogo jest wtedy jak przyłbica ma wyrafinowany kształt szybki ochronnej, etc
joujoujou - 10-02-2024, 06:35
Krzyzak napisał/a: | brakuje jeszcze słynnych kamiennych murków po bokach | Akurat na "mojej" drodze ich nie ma (filmik pokazuje ostatni mniej więcej kilometr dojazdu do mojego domu), ale już wcześniej, jest ich zatrzęsienie.
Krzyzak - 10-02-2024, 18:22
Zrobiłem w starym Galancie podgrzewanie i elektryczną regulację foteli. Kolejny element z listy TODO do skreślenia. Co ciekawe instalacja do podgrzewania już była, oczywiście na innych wtyczkach i do tego na 2 (fotele i przełącznik od rekina są na jednej) - zatem jedna wtyczka została przeznaczona do ogrzewania a zasilanie drugiej do regulacji. Zawsze to fajnie, gdy nie trzeba ciągnąć zasilania od nowa (i bonus taki, że jest po bezpieczniku).
jacek11 - 10-02-2024, 22:43
Pamiętam, że jak montowałem do żółwika fotele z podgrzewaniem, to wiązka do foteli była. Natomiast brakowało kabli do przełącznika. Te trzeba było z dawcy tarmosić Ale modyfikacja zdecydowanie na plus. Cieszy chyba bardziej niż montaż tempomatu, który też cieszy
joujoujou - 11-02-2024, 09:05
W corolce plany miałem spore - m.in. montaż elektrycznie składanych lusterek. Kupiłem nawet lusterka i odpowiedni przełącznik, ale poległem na rozkminieniu jak to wszystko podpiąć pod sterownik centralnego żeby się składały/otwierały wraz z klikaniem przycisków na kluczyku. A dziś mi się już nie chce.
Kolejną rzeczą był tempomat - sprawdziłem w dokumentacji czy w ogóle mogę i niby wyszło że tak - czujnik na pedale sprzęgła jest, elektrycznie sterowana przepustnica też, tak samo kontrolka w zegarach. Zakupiłem manetkę i przystąpiłem do montażu. Po zdjęciu kierownicy okazało się że w pierścieniu który to "przepuszcza" elektryczność z kierownicy do instalacji zamiast 5 pinów są 3 (czy tam zamiast siedmiu - pięć, nie pamiętam już), także kolejna sprawa do lamusa.
Przy starej corolce miałem ambitny plan przeszczepienia skórzanych, podgrzewanych i elektrycznie starowanych foteli z jakiejś Alfy Romeo. Dostałem od znajomego Irlandczyka za darmo cały (w stanie idealnym) komplet, łącznie z tylną kanapą - ta jednak była kilka cm za szeroka. Próbowałem coś rzeźbić, ale też mi się odechciało w końcu. Po tym jak czerwona poszła na szrot, siedzenia oddałem innemu znajomemu Irlandczykowi.
Mam jeszcze cały komplet niebieskich, skórzanych siedzeń z mercedesa A-klasy i w zasadzie nie wiem co z nimi zrobić - są w zbyt dobrym stanie żeby wyrzucić/oddać, ale zupełnie nie mam pomysłu ani chęci. Chyba się starzeję.
Krzyzak - 11-02-2024, 16:04
Fotele od EA też nie pasowały do E3 bez problemu - tylne mocowania mi dorabiał Karol (jak i wiele innych rzeczy). Już się przestałem obawiać elektryki, choć dawniej te schematy były dla mnie trochę magiczne. Od czasu jak przełożyłem do mojego hatchbacka skrzynię automatyczną z sedana (inaczej idzie włącznik stop), gdzie musiałem rzeźbić kilkadziesiąt kabli w środku (zegary, złącze diagnostyczne, komputer skrzyni TCU, lewarek, włącznik OverDrive i inne) oraz kilkadziesiąt na zewnątrz, to już tylko ustalam kolory na różnych schematach i działam. Wszystko jest skręcone, lutowane i w koszulce termokurczliwej a na koniec taśma izolacyjna.
Wiązka skrzynia-TCU idzie nawet w oryginalnym przepuście na ścianie grodziowej, chociaż łatwo nie było...
Z klimatyzacją było łatwiej, bo już wszystko było położone, ale przednie światła przeciwmgłowe to też moja rzeźba.
Do tempomatu mam nastawnik i komputer, ale brakuje mi manetki, zatem chyba nigdy tego nie zrobię...
joujoujou - 12-02-2024, 00:51
^^ Oj, nie. Jeszcze 5-10 lat temu bym próbował. Dzisiaj już na pewno nie.
Dobry wieczór leniwie z kanapy.
jacek11 - 12-02-2024, 16:09
Cytat: | ale brakuje mi manetki, zatem chyba nigdy tego nie zrobię...
|
Że ona taka niedostępna jest?
|
|
|