To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Jak wino...

sveno - 06-10-2014, 10:45

Fragu napisał/a:
Pytałeś się go/ich o to spalanie?
nie, bo muszę oddać do nich auto jeszcze raz: nie pomalowali tych ramek od halogenów, a są mocno poobijane przez kamyki, no i teraz strasznie grill wyje, tzn odcień inny i musi być pomalowany.
Tomek napisał/a:
czy zderzaka do malowania też nie ściągał ?
ściągał, bo musiał być spawany.

tresorex napisał/a:
Mocno spieprzyli? Wyszła cytryna czy co jest nie tak?
odcień nie siadł, tzn maska/błotniki jest ok, ale tak jak napisałem wyżej, grill jest w zupełnie innym kolorze i między świeżo pomalowanymi maską i zderzakiem strasznie razi. Do tego te ramki halogenów. :roll: Aha no i wszędzie pełno syfu w lakierze, jakieś paprochy, w jednym miejscu tak jakby niedomalowane, ale najlepsza jazda z tylnym zderzakiem. Ja go demontowałem i zawiozłem w bagażniku. Pomalowali i włożyli do bagażnika-pomalowaną stroną do dołu. Efekt? przerysowany do podkładu w dwóch miejscach. :gib: :axe: będą malowali jeszcze raz.
WreX - 06-10-2014, 11:29

sveno, mam nadzieje, że edit tych cymbałów od góry do dołu za takie partactwo? Powinni oddawać hajs za całą robocizne i błagać o wybaczenie...
bialyjayz - 06-10-2014, 12:41

chęć przejechania się V6 w Avance jest "niestety" silniejsze niż zakazy i prośby klienta:)
mjsystem - 06-10-2014, 12:54

sveno napisał/a:
będą malowali jeszcze raz.

A nie lepiej aby oddali kasę w całości i dać lepszemu fachowcowi? Przykro mi Sławku, kurczę, taki stary wyga jak Ty i tak dać się załatwić :?

sveno - 06-10-2014, 14:43

WreX napisał/a:
że edit tych cymbałów od góry do dołu za takie partactwo?
jeszcze nie, nie zastałem nikogo w "zakładzie" po 4 telefonie odebrali i mamy się zobaczyć wieczorem.
mjsystem napisał/a:
kurczę, taki stary wyga jak Ty i tak dać się załatwić :?
jaki stary wyga? Dałem się załatwić nieświadomie, koleś był z polecenia mechanika z rodziny od strony Magdy. Podobno chwalony, jak dla mnie za wcześnie.
mjsystem napisał/a:
A nie lepiej aby oddali kasę w całości i dać lepszemu fachowcowi?
na początku myślałem o poprawianiu, ale teraz byłem na myjni i obejrzałem wszystko w ładnym słoneczku, masakra. Będę domagał się zwrotu całej sumy. Dlaczego? Popatrzcie sami:
1.Przód:

niby ładnie, ale zaraz zaraz, grill jest w innym kolorze. Zdjęcia nie oddają rzeczywistości, a w słońcu to już totalna masakra.

2. Przyjrzyjmy się bliżej. Maska:
Pełno białych kropek - to jakiś tłusty syf, który wpadł w podkład, baz i klar jujż na nim nie siadły i zostały małe kratery z białym dnem:

Tu pozaznaczałem kółkami, ale chyba nawet zaznaczać nie trzeba, w innych miejscach maski:

No i jeszcze wgniotka. Miała być usunięta, ale już się chyba nie chciało:

3. Zderzak przedni też ma kilka takich kraterów, może nie tak dużo co maska, ale dalej to razi. Fotek brak.
4. Zderzak tył:
Z daleka - kolor nie siadł:

Jak wyżej, na zdjęciach to pikuś, w rzeczywistości tragedia i nie mówcie, że to plastik to inaczej kolor "bierze". Spójrzcie na progi i tylne dokładki, też są plastikowe, a kolor prawie taki sam co np. na drzwiach.

Jedziemy dalej, wystarczy podejść bliżej i... a co to?

W tym miejscu zderzak ucierpiał po spotkaniu ze słupem latarni. Poszpachlowane, ale nie dotarte i wygląda jakby było pędzelkiem domalowane.
Oczywiście kraterów z białym dnem nie brakuje i tutaj:

Na czerwono zaznaczona rysa, która powstała zanim założyłem zderzak na auto. Rysa ma około 2cm długości i niestety nie da się tego uratować, bo przetarcie sięgnęło podkładu. Tak to jest jak się wrzuca pomalowany element do bagażnika, malowaną stroną do dołu i upala auto na wertepach.

Z drugiej strony pojawiło się to:

Nie wiem skąd, ale nie omieszkam o to zapytać. Dwa równoległe rowki, takie po 2cm, jakby odgniecenia od jakiegoś pręta.

I tak to, zamiast się cieszyć z posklejanego zderzaka i dużego garbu, to ja kombinuje co zrobię jak koleś nie będzie chciał oddać kasy, bo nie zamierzam mu więcej auta zostawić.
Czy jest sens wzywać policję do takiej sprawy? Wiecie, jakaś notatka by się przydała, jakbym chciał iść z tym do sądu bo klnę się na wszystko, że nie odpuszczę typowi.

A najgorsze w tym wszystkim jest to, że ślub za 12 dni i nie mam czasu na poprawki. :evil:

Tomek - 06-10-2014, 15:05

po zdjęciach profesjonalnie dobranego koloru wiem, że te 30 km to nie zrobili na dojazd do sklepu z farbami, a po prostu się przejechali, a kolor dobrali "na oko"

sveno napisał/a:
A najgorsze w tym wszystkim jest to, że ślub za 12 dni i nie mam czasu na poprawki. :evil:

tym się w ogóle nie przejmuj
ważne, że jest mniej więcej taki sam
na miejscu nikt nie zwróci uwagi, a na zdjęciach nie będzie widać

mkm - 06-10-2014, 15:06

sveno, z ciekawości... ile płaciłeś za element?
WreX - 06-10-2014, 15:08

sveno napisał/a:
I tak to, zamiast się cieszyć z posklejanego zderzaka i dużego garbu, to ja kombinuje co zrobię jak koleś nie będzie chciał oddać kasy, bo nie zamierzam mu więcej auta zostawić.

Pozew cywilny?

balcik - 06-10-2014, 15:10

Sveno gdzie to malowales krakow czy gdzies w swoich okolicach na wsi?
Torp12 - 06-10-2014, 15:18

Gryzłem się cały dzień w język, no ale chyba nie wytrzymam...

Tak się kończy jeżdżenie po obcych landach, mając w rodzinie dobrego lakiernika...

sveno - 06-10-2014, 15:24

mkm napisał/a:
sveno, z ciekawości... ile płaciłeś za element?
za całość zapłaciłem 900zł, ale miało być więcej, opuścił za rysę na zderzaku.

balcik napisał/a:
Sveno gdzie to malowales krakow czy gdzies w swoich okolicach na wsi?
Nowy Sącz
Torp12 napisał/a:
Tak się kończy jeżdżenie po obcych landach, mając w rodzinie dobrego lakiernika...
mój brat maluje auta hobbistycznie, nie jest profesjonalistą, nie wychodzi mu to idealnie, ale jak widać, z tego co wyżej zamieszczone, niejednego "profesjonalistę" ma pod sobą. Uwierz mi, chciałem dać tą robotę jemu, ale nie ma czasu, bo pracuje w innym zawodzie. Już do niego dzwoniłem, powiedziałem jak wygląda sprawa, w sezonie zimowym, jak będzie miał mniej jazdy to weźmie go i poprawi.
mkm - 06-10-2014, 15:31

Maska, dwa zderzaki i coś jeszcze?
sveno - 06-10-2014, 15:55

nie. Tylko 3 elementy. Jak napisałem wcześniej, o halogenach już zapomniał.
mkm - 06-10-2014, 16:17

Weż rachunek za usługę - celem gwarancji.

Nie ma się co oszukiwać w tej kasie to jest malowanie, a nie lakierowanie, a fakt, że masz zrobiony praktycznie mokry lakier na lustro (i to mocno agresywnie) świadczy, że miałeś doczynienia z malarzem, a nie lakiernikiem.
W tej chwili prawdziwa usługa lakiernicza zaczyna się (średnio za element) od 500zł i to po dużych znajomościach.

Do Twojej roboty potrzeba było kilka tarcz ściernych, przynajmniej dwie szpachlówki, "wytrawiacz" rdzy, podkłady przynajmniej dwa, baza, klar ("polerowanie" nie liczę), zmywacze.
Klepnij sobie ceny chemii (z tej co wymieniałem) i zobaczysz, że przykładowy "litr środka" zaczyna się od 10zł, średnio kosztuje 100zł, a najdroższe idą w tysiące - bez względu czy to przygotowanie, lakierowanie czy wykończenie.
Sprzęt ma jeszcze większe widełki.

Pewnie się w środę będziemy widzieli, więc Ci powiem czy zdarli z Ciebie czy wzięli tyle ile się należało za te pieniądze.
Za podobną usługę u "mojego" lakiernika (kóry też raz na czas odnotowuje spektakularne wpadki :mrgreen: ) zapłaciłbyś 1200-1500

balcik - 06-10-2014, 17:15

sveno, teraz tak dokladnie sprawdzilem te zdjecia i to co ten fachowiec zrobil.. to fuszerke jaką tylko sie da jak moze byc tyle tych bialy plamek nawalonych... to sie w glowie nie miesci i co prawda tu widzimy na foto tylko a na zywo jak sie przypatrzysz to naprawde widoczne jest golym okiem pewnie... odwalil nieudaną robote zeby jak najszybciej skonczyc wzial kase i tyle... moze dla niego to by sie wydawalo ladnie ale mi rowniez by sie to wcale nie podobalo nie powinien dostac za to ani grosza a jeszcze doplacic za katowanie miśka bo to srednie spalanie napewno nie bylo spokojną jazdą.... eh ci fachowcy... przykra sprawa.. mam nadzieje ze jakos uda ci sie z nimi zalatwic zeby bylo na nasatpne normalne malowanie;/ bo w sumie to co fot z daleka widac to kolory są calkiem inne!!! :x