[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.
tom12 - 27-11-2015, 10:55
nie chce zakładać nowego wątku... Panowie czy z łancuchem trzeba coś robić?
mam lancera 1,8 z 2010r przebieg 139tys.
zadnych niepokojących odgłosów nie ma ale pytam zapobiegawczo tak żeby pozniej nie być niemiło zaskoczonym jak mi auto klęknie.
dziekuje za odpowiedz
pablo diablo - 28-11-2015, 12:52
No widzisz masz dobre pytanie. Bo niby ktoś powinien stwierdzić czy łańcuch powinno sie już wymienić lub stwierdzić spokojnie jeszcze nie jeszcze 60 tysięcy i wtedy.
Sprawdzanie powinno sie odbywać przy przeglądach ale czy ktoś jest wstanie to stwierdzić jeżeli nie rozbierze połowy silnika by sie tam dostać. Bo to nie chodzi o sam łańcucha ale o wszystkie części współpracujące
RalfPi - 01-12-2015, 19:16
Myślę, że to Niemca film - w końcu konkretnie w temacie:
https://www.youtube.com/watch?v=DHJ3D9Dmsn8
tyku - 02-12-2015, 11:10
RalfPi, Film naprawdę dobry, może przetłumaczysz
Ten filmik jest na str. 6 tego wątku ( george2, wrzucił na forum) : http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=75
Hubeeert - 02-12-2015, 12:47
Ostatnio był u nas na kontroli rozrządu (zawory + łańcuch) Lancer 1.8 2009 rok ze starym łańcuchem.
Łańcuch OK (napinacz wysunięty poniżej połowy) prowadnice OK, mimo jazdy na Castrolu przez 120000km, luzy zaworowe na wydechowych o 0,01mm poniżej nominału.
Cała zabawa dwa dni bo i tak trzeba było "trochę" silnik wybebeszyć.
Przebieg aktualny to 144000, kierowca preferuje jazdę spokojną.
boris89 - 07-12-2015, 20:34 Temat postu: rozrzad witam kupilem pare dni temu lancera 1,8 bezyna (143km) z r2009 i ma juz troche przebiegu(183000km) ale z tego co sobie poczytalem to lancuch rozrzadu nie jest jego mocnym punktem wiec moje pytanie jest takie gdzie moge dostac set rozrzadu no i szklanki zworow??
i moze jakies dane u ustawienia rozrzadu i luzow zaworowych.
auto ma gaz od nowosci ale zalozony w polskiej firmie a sprzedane pierwszemu wlascicielowi bylo w niemczech-.
z gory dzieki:-)
sory za pisownie ale komp nie ma polskiego
Grzegorz42 - 07-12-2015, 21:22
boris89,
tu masz adres strony do sklepu z rozrządem - Lancer 2007:
http://sklep.mitsustyle.p...,310690%29.aspx
Trik - 09-12-2015, 22:58
boris89, Sprawdź w ASO czy twój pojazd nie był brany pod uwagę w akcji przywoławczej http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=36850. W razie czego parę groszy możesz oszczędzić.
boris89 - 16-12-2015, 06:49 Temat postu: lancuch rozrzadu witam
chce zmienic lancuch rozrzadu w moim lancerze (1.8 143km) i moje pytanie jest: czy ma ktos moze jakies informacje jak sie blokuje wal korbowy, walki rozrzadu i moze jakies zdjecia ustewien rozrzadu ?? jakis schemat moze tak jak to jest w auto dat... przy innych autach.
Bizi78 - 16-12-2015, 09:32
Tutaj masz manuala do CY z roku modelowego 2009r.
http://mmc-autoelectric.o...09/index_M1.htm
Rozwiń 11C-ENGINE MECHANICAL<4B10 i tam masz opisane (ang.) i pokazane.
boris89 - 16-12-2015, 22:05
ma moze ktos taki zestaw narzedzi serwisowych do wymiany lancucha??
rozrzad ogarniety , ale jeszcze mam maly problem
liczylem na to ze po wymianie lancuche troche sie silnik uspokoi z obrotami jalowymi ale niestety nie. a objawy( na wolnych obrotach silnik pracuje tak jakby na 3 cylindry i czasem gasnie) wskazywaly na to ze fazy rozrzadu nie ida w parze z walem i lancuch przy wymianie okazal sie dluzszy na dlugosci obwodu o okolo 1,5cm, dodam ze rozrzad byl przestawiony na wydechu o jeden zabek i nadal jest jak jest nadal jest jak jest. silnik zyje normalnie dopiero od ok 2000 tys. co moze byc??
Lipson-L1 - 02-02-2016, 17:14
Hubeeert napisał/a: | Ostatnio był u nas na kontroli rozrządu (zawory + łańcuch) Lancer 1.8 2009 rok ze starym łańcuchem.
Łańcuch OK (napinacz wysunięty poniżej połowy) prowadnice OK, mimo jazdy na Castrolu przez 120000km, luzy zaworowe na wydechowych o 0,01mm poniżej nominału.
Cała zabawa dwa dni bo i tak trzeba było "trochę" silnik wybebeszyć. |
Dziś rozmawiałem telefonicznie z mechanikiem z Mikołowa, który ogarnia Mistu w celu ustalenia kontroli rozrządu (zawory+łańcuch). Zrobione 80 tys, km w tym 30 tys.km na LPG. Zasugerował, że jak już rozbieramy silnik to proponuje wymienić kompletny rozrząd i nie zastanawiać się kiedy i ile wysunie się łańcuch. Kwota za wymianę rozrządu (części i robota) to 2200 zł. 3 dni roboty. Szklanki gdyby była potrzeba to liczone osobno-zamiana miejscami lub szlifowanie. Sceptycznie podchodził do zastosowania szklanek z Chryslera-woli szlifować szklanki z Mitsu niż brać części od innego producenta. Powiedział, że zakłada łańcuchy, które są pod EVO i są wzmocnione, jak wspomniałem o rozrządzie z amayama powiedział że założy na moją odpowiedzialność. Teraz nie wiem co robić czy zdać się na jego doświadczenie czy próbować zaoszczędzić i załatwiać zamienniki z amayama.com. Podpowiedzcie co robić ?
tyku - 02-02-2016, 21:41
Lipson-L1 napisał/a: | Kwota za wymianę rozrządu (części i robota) to 2200 zł. | Tyle to mi powiedziano w Auto Krak.
Lipson-L1 napisał/a: | Powiedział, że zakłada łańcuchy, które są pod EVO i są wzmocnione, | Czyli te o których była mowa powyżej, łańcuch - 1140A073.
Lipson-L1 napisał/a: | jak wspomniałem o rozrządzie z amayama powiedział że założy na moją odpowiedzialność. | Przecież tam sprzedają ten sam łańcuch. Lipson-L1 napisał/a: | Podpowiedzcie co robić ? |
Mi tylko ta cena nie pasuje - za wysokie koszty robocizny.
Cena za komplet coś koło 1100 zł i drugie tyle za robociznę
Lipson-L1 - 02-02-2016, 22:28
tyku napisał/a: | Mi tylko ta cena nie pasuje - za wysokie koszty robocizny. |
Masz rację z wysokimi kosztami. Nie dało mi to spokoju i dopytałem w autoryzowanym serwisie w Rybniku i sprawa wygląda tak:
- łańcuch 520 zł
- ślizgi + napinacz 620 zł
- wymiana 800 zł
W autoryzowanym wyszło 1940.
Puenta z tego taka- zamówić na amayama i wymienić w autoryzowanym serwisie
michal.lukawski - 25-02-2016, 22:08
Witam pare dni temu kupilem Lancera 1.8 Salon PL niby 84 tys przebiegu (od pierwszego wlasciciela rocznik 44:P) Poczytalem troche na forum o tym lancuchu i mam troche stracha nic niby nie stuka czy ktos z Wawy jest w stanie mi go zdiagnozowac ? Lancer byl na dwoch akcjach serwisowych (napisalem @ do mmc i taka dostalem odp)
|
|
|