Nasze nieMiśki ;-) - Bawarczyk
Krzyzak - 16-12-2019, 14:06
nie mylę - podałeś link do XF LongLife a na zdjęciu wcześniej masz EE LongLife Nanodrive - jeśli ktoś myli, to nie ja
deejay napisał/a: | z czystej ciekawości zalalem Millersa pierwszy raz w życiu | też tak eksperymentowałem - miałem właśnie Lotos, Motul, Mobil, Valvoline czy Specol i na końcu wróciłem do Mobila aczkolwiek miałem wrażenie, że właśnie na nim i na Valvoline silnik pracował najciszej
a o wstydzie to napisałem w kontekście tego, że bardzo często się spotykam z opinią o niskiej jakości Lotosa - opinia, która od lat nie ma umocowania w faktach
deejay - 16-12-2019, 19:48
Kupiłbym Mobila ESP, ale niestety nie spełnia normy BMW akurat do mojego motoru .
Jeździłem już na 5W30 Oryginał BMW , Shell Helix Ultra 10W60 i ostatni to Mobil 5W50 . Po zalaniu w sobotę Millersa już dziś mogę stwierdzić ze silnik pracuje najlepiej i najciszej od poprzedników . Wszystko w temacie .
radek79 - 16-12-2019, 20:32
oryginał BMW to nie czasem Shell
sampler - 16-12-2019, 20:36
deejay napisał/a: | Millers ma HTHS:...3,58 mPas, Lotos 2.9 |
I wszystko na temat. HTHS to nic innego jak lepkość kinematyczna w 150 st. C czyli przy ostrym pałowaniu. Im większa lepkość tym lepiej. Oczywiście Twój silnik może nie być tak obciążany ale mówimy o klasie oleju.
Żeby Was uspokoić to te 5W30 to wszystko oleje HC także żadna rewelacja. Takie EKO Cudo ale i tak lepsze od wody 0W20 itp.
deejay - 16-12-2019, 21:15
radek79 napisał/a: | oryginał BMW to nie czasem Shell |
Obecnie tak.
Krzyzak - 17-12-2019, 14:50
A właśnie - przypomniało mi się, że ostatnio właśnie zalałem do kombi Shell 5W30, te GTL, czyli z gazu robione.
deejay - 21-12-2019, 16:45
Mały up
Dzisiaj przyszedł czas na wymianę oleju w skrzyni rozdzielczej VTG . Olej jak widać mocno przepracowany , a już był wymieniany jakiś czas temu przeze mnie .

Na koniec kalibracja VTG po wymianie oleju .
Na deser zaaplikowana nowość od Fusso

Cdn
mkm - 21-12-2019, 21:05
deejay, taka nowość to nie nowość
Jest parcie na ten w wosk- faktycznie jest ok, ale szału nie ma. jak był tańszy to robił robotę, teraz jak pompują cenę to można patrzeć wyżej.
Wiem, że lubisz pewny środek do skóry pewnej firmy... Ta firma zrobiła "ceramikę w sprayu" - coś pomiędzy powłoką, a quickdetailerem.
Polecam wypróbować
SCG Ceramic Sealant z taką oldschoolową etykietą - nie pomyl ze speedshield
deejay - 21-12-2019, 21:31
mkm napisał/a: | Wiem, że lubisz pewny środek do skóry pewnej firmy... Ta firma zrobiła "ceramikę w sprayu" - coś pomiędzy powłoką, a quickdetailerem.
Polecam wypróbować
SCG Ceramic Sealant z taką oldschoolową etykietą - nie pomyl ze speedshield |
Dzieki wielkie , już zamawiam
Krzyzak - 22-12-2019, 14:57
mkm napisał/a: | faktycznie jest ok, ale szału nie ma | to chyba kwestia koloru - mam wrażenie, że akurat to BMW niezbyt zyskuje (ani traci) po nałożeniu wosku
chyba, że zdjęcia nie potrafią oddać jak wygląda naprawdę
mkm - 22-12-2019, 18:36
Krzyzak, widać, widać, a na żywo podejrzewam, że miażdży.
Widzę jak deejay dba o auto, więc to był skrót myślowy
Jak jesteś po korekcie, masz auto pokryte jakąś powłoką (ceramika, polimery, teflony itp) to oczekujesz wisienki na torcie.
Masz "wow", a dążysz do "woooow"
No i przy tym ten wosk wg. mnie nie wyrabia
Wymiata natomiast przy autach mytych "normalnie" i jest w 100% godny polecenia.
Matejko - 23-12-2019, 06:38
mkm napisał/a: | Masz "wow", a dążysz do "woooow" |
po ilu "o" między "w" jest wizyta u lakiernika ??
Krzyzak - 23-12-2019, 12:12
Ja wiem, jak on dba - przecież znamy się z Bartkiem tyle lat, że już nawet ten czas znajomości ma swoją demencję
Są jednak kolory, które kompletnie nie zyskują po nałożeniu wosku - np. biały czy srebrny i wydawało mi sie, że ten też jest za jasny by zrobić taki efekt. Miałem srebrne auto to wiem, jak to wygląda, podobnie wiem jak wygląda wosk nałożony na bordo czy czarny...
deejay - 23-12-2019, 16:33
Krzyzak napisał/a: | przecież znamy się z Bartkiem tyle lat, że już nawet ten czas znajomości ma swoją demencję |
Az tak zle chyba nie jest jeszcze Darek
mkm Ja praktycznie zawsze aby wydobyć ile się da po polerowaniu zawsze na koniec na miękkim padzie używam Meguiars .
Dla mnie osobiście robi mega robotę i im ciemniejszy lakier tym efekt oczywiście bardziej widoczny .
mkm - 23-12-2019, 22:09
Matejko napisał/a: | po ilu "o" między "w" jest wizyta u lakiernika ?? |
To nie na tym etapie
Tu piszemy już o nabłyszczaniu.
"Ups... i dzwonimy po lakiernika" może być na początku korekty
i to też takie "uuuups", a nie drobne "ups".
|
|
|