Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!
akbi - 22-06-2007, 10:23
McDoune napisał/a: | sorki, ale na prawdę wkurzające jest to że każdy w zakorkowaniu jeszcze bardziej Warszawy widzie idealne rozwiązanie wszystkich problemów. Powiem tak, dla mnie (ale myślę że nie jestem w tym osamotniony) jak ktoś przyjeżdża i utrudnia mi życie (bo chyba nie wierzysz w to, że takie akcje utrudniają życie polityków), traci niestety całkowicie moje poparcie, chociażby jego sprawa była nawet i słuszna. Tak sie po prostu nie robi |
McDoune, no niestety, ale właśnie w Twoim mieście siedzi ta cała zgraja odpowiedzialna za ten b... bajzel.
Co da przyblokowanie Gdańska ...tutaj tylko do domku (część z nich), albo na wakacje przyjeżdżają te barany
W takich sytuacjach uderza się w miejsca strategiczne a nie w Trąbki Wielkie (mała miejscowość pod Gdańskiem ...dla tych co nie wiedzą )
McDoune - 22-06-2007, 10:37
akbi napisał/a: | McDoune, no niestety, ale właśnie w Twoim mieście siedzi ta cała zgraja odpowiedzialna za ten b... bajzel.
Co da przyblokowanie Gdańska ...tutaj tylko do domku (część z nich), albo na wakacje przyjeżdżają te barany |
a myślisz że blokowanie Warszawy coś daje ?? Przecież tym którzy odpowiadają za ten bajzel to na prawdę wisi czy będą korki czy nie.
Prawda jest taka że jedynie "agresywne" formy protestu w stylu górników niestety przynoszą jakieś efekty a zamieszki można robić równie dobrze w Warszawie jak i innym mieście.
No i jest jeszcze jedna sprawa (może również dlatego jestem anty takim akcją), uważam że wszelkeigo rodzaju strajki i demonstracje to nie jest właściwa metoda prowadzenia rozmów, ale to już temat na inną dyskusję
pozdrawiam
akbi - 22-06-2007, 10:55
a jakie masz rozwiązanie dla obecnie strajkujących pielęgniarek?? One właśnie "stoją" w Warszawie, bo tam mogą "spotkać, pogadać, zobaczyć" tych, których decydują o ich zarobkach - czyli życiu.
Co chciałbyś im powiedzieć ... tym, które zarabiają po 700zł, a które wcześniej już rozmawiały z niejednym rządem.
McDoune, nie wiem czy Cię dobrze odbieram, ale ja je odczytuje tak:
"idźcie i walczcie, też za moje dobro, tylko nie tak aby w jakikolwiek sposób akcja ingerowała w moje życie"
eh ...
McDoune - 22-06-2007, 11:08
akbi napisał/a: | a jakie masz rozwiązanie dla obecnie strajkujących pielęgniarek?? One właśnie "stoją" w Warszawie, bo tam mogą "spotkać, pogadać, zobaczyć" tych, których decydują o ich zarobkach - czyli życiu.
Co chciałbyś im powiedzieć ... tym, które zarabiają po 700zł, a które wcześniej już rozmawiały z niejednym rządem. |
Wiem że to będzie kontrowersyjne i mało popularne, ale jedyne co mogę im polecić to nauczyć się języka i wyjechać gdzieś gdzie lepiej płacą... Europa się skurczyła, w kilka godzin można się znaleźć w dowolnym miejscu...
Niestety pewnie tylko wtedy gdy zacznie brakować lekarzy pielęgniarek ich zarobki wzrosną... albo przyjadą nas leczyć Ukraincy. Bo teraz to niechby nam do naszych i tak zbyt wysokich składek dowalili dodatkowo po 100PLN na podwyżki dla lekarzy/pielęgniarek to oni by tych pieniędzy nie dostali, tylko przeżarłaby je banda urzędników
Nie popieram takiej formy protestów również dlatego, że jako osoba zatrudniona w prywatnej firmie nie mam prawa do strajku, bo mi pracodawca powie że jak mi się nie podoba to albo muszę zmienić branże, albo firmę/kraj na taki w którym lepiej płacą. I będzie miał racje, skoro za te pieniądze znajdzie porównywalnego pracownika, to dlaczego miałby mi płacić więcej.
I jeszcze jedno, ja nie wychodzę na ulicę, mimo iż wkur**a mnie strasznie że co miesiąc płacę 600 PLN na służbę zdrowia z której w ogóle nie korzystam, bo mój pracodawca w trosce o mój czas i zdrowie wykupił mi również pakiet w prywatnym centrum medycznym, I co ciekawsze tam za dużo mniejsze pieniądze, da się a w państwowej której lekarze strajkują się nie da
Sorki za OT
akbi napisał/a: |
McDoune, nie wiem czy Cię dobrze odbieram, ale ja je odczytuje tak:
"idźcie i walczcie, też za moje dobro, tylko nie tak aby w jakikolwiek sposób akcja ingerowała w moje życie"
eh ... |
Nie, źle to odczytujesz , walczmy o nasze dobro ale w jakiś rozsądny sposób, Nie walmy na oślep często w niewinnych ludzi, tylko faktycznie pogadajmy i może bojkotujmy najdroższe stacje.... albo te powiązane z rafineriami. Ale nie uderzajmy w tych którzy nie mają z daną sprawą nic wspólnego.
akbi - 22-06-2007, 11:14
McDoune, szczena mi opadła .... dla mnie nasza dyskusja się skończyła bo nie ma najmniejszego sensu.
Nie chcę Cię obrażać, bo tutaj Mitsubishi ma łączyć a nie inne sprawy dzielić, ale życzę Ci dobrej pracy ... za granicami Polski.
McDoune - 22-06-2007, 11:17
akbi napisał/a: | McDoune, szczena mi opadła .... dla mnie nasza dyskusja się skończyła bo nie ma najmniejszego sensu.
Nie chcę Cię obrażać, bo tutaj Mitsubishi ma łączyć a nie inne sprawy dzielić, ale życzę Ci dobrej pracy ... za granicami Polski. |
dziwne zakończenie, ale niech i tak będzie, faktycznie nie warto się kłócić, bo pewnie i tak każdy pozostanie przy swoim zdaniu, a faktycznie to forum ma łączyć a nie dzielić.
a za życzenia jakby co dziękuje
pozdrawiam
cns80 - 22-06-2007, 11:59
Jestem za połączeniu naszej delegacji ze strajkującymi pielęgniarkami. W poniedziałek stałem godzinę na placu zbawiciela, bo mi niebieskie młotki zamknęły ulicę. Protestu tam nie było, ale przecież gdzieś musieli poparkować swoje zomowozy. Pielęgniarki popieram z całego serca. Tu nie chodzi o to żeby się denerwować, bo mi miasto blokują, tylko o to żeby je wspomóc, aby jaknajszybciej zakończyły swój protest. Chętnie postoję jeszcze dwie godziny żeby im było lepiej (nie mam w rodzinie, ani wśród znajomych pielęgniarek).
Panie i Panowie !
Gdybyśmy tym pielęgniarkom przynieśli jakiś poczęstunek i wodę do picia i postali z nimi z dużym transparentem "Kierowcy protestujący przeciwko akcyzie na paliwa popierają stajkujące pielęgniarki" to napewno zostalibyśmy zauważeni.
akbi - 22-06-2007, 12:06
cns80 napisał/a: | Gdybyśmy tym pielęgniarkom przynieśli jakiś poczęstunek i wodę do picia i postali z nimi z dużym transparentem "Kierowcy protestujący przeciwko akcyzie na paliwa popierają stajkujące pielęgniarki" to napewno zostalibyśmy zauważeni. |
Własnie o coś takiego Patryk mi chodziło.
Teraz jeszcze tylko znaleźć chętnych (znaczy się osoby które mają czas i możliwości), tak aby chociaż jakaś nasza "delegacja (min 20 osób)" była tam non stop. Osoby mogły by się wymieniać, ale generalnie wówczas zawsze ktoś z naszej akcji musiałby by tam być.
Karwoś - 22-06-2007, 13:13
To jeszcze trzeba napisać pismo do Orlenu że będziemy bojkotować ich stacje - oczywiście trzeba napisać kto będzie bojkotował - i żeby oni coś z tym zrobili i naciskali na rząd skuteczniej w sprawie obniżki akcyzy.
szczeslaw - 22-06-2007, 13:14
cns80 napisał/a: | Gdybyśmy tym pielęgniarkom przynieśli jakiś poczęstunek i wodę do picia i postali z nimi z dużym transparentem "Kierowcy protestujący przeciwko akcyzie na paliwa popierają stajkujące pielęgniarki" to napewno zostalibyśmy zauważeni. |
Wiem, że dawno nie odzywałem się w tym temacie - teraz obserwuję go z boku i patrzę jak się sytuacja rozwija (oczywiście maila rozesłałem).
Ale bardzo mi się nie podoba pomysł przyłączenia się do pielęgniarek.
1. Jestem przeciwnikiem ich protestu. To co napisał McDoune, to sama prawda. Podpisując umowę o pracę, wiedziały na jakie warunki finansowe się zgadzają. Jeżeli im się to nie podoba, to nikt ich w pracy na siłę nie trzyma - mogą się zwolnić i wyjechać, lub poszukać pracy za granicą. Nie będę bliżej wyjaśniał o co mi chodzi - to nie jest wątek o proteście lekarzy i pielęgniarek.
2. Przyłączenie się do tego protestu jest nielogiczne. Jeżeli rząd uwzględni postulaty pielęgniarek i lekarzy, to z czegoś będzie to musiał to sfinansować. Jak myślicie, jaką grupę społeczną najłtwiej ostrzyc? Kierowców oczywiście. Możemy się pożegnać z obniżką akcyzy.
McDoune - 22-06-2007, 13:23
Cytat: | 2. Przyłączenie się do tego protestu jest nielogiczne. Jeżeli rząd uwzględni postulaty pielęgniarek i lekarzy, to z czegoś będzie to musiał to sfinansować. Jak myślicie, jaką grupę społeczną najłtwiej ostrzyc? Kierowców oczywiście. Możemy się pożegnać z obniżką akcyzy. |
o o właśnie nie da się tylko wyciągać z worka. Oczywiście można mniej marnotrawić, ale to już na prawdę OT
Anonymous - 22-06-2007, 13:28
akbi napisał/a: | Teraz jeszcze tylko znaleźć chętnych (znaczy się osoby które mają czas i możliwości), tak aby chociaż jakaś nasza "delegacja (min 20 osób)" była tam non stop. Osoby mogły by się wymieniać, ale generalnie wówczas zawsze ktoś z naszej akcji musiałby by tam być. |
jeszcze byś się zdziwił jak byś zobaczył relację w tv z takiej "akcji wspierającej", a gdyby pokazali, to zdziwiłbyś się opatrzonym komentarzem - i tu się zakładam o każde pieniendze
Sam pomysł mi się bardzo podoba, ale ja niestety nie mogę wziąć w nim udziału, musicie mi również to wybaczyć oczywiście.
Natomiast mam pomysł, który jak mi się wydaje spowodowałby zwielokrotnienie efektu propagandowego. Otóż te około 20 osób powinno wystąpić na wiecu bez żadnego ubrania, że niby wszystko na paliwo wydaliśmy czy coś w tym stylu.
Niezły pomysł co nie?
akbi, jeszcze tam jakiś płot do przeskoczenia by się przydał, bo nam tu na prawdziwego organizatora wyrastasz
Firebee - 25-06-2007, 16:21
http://polityka.org.pl/
Jackie - 25-06-2007, 17:05
A więc jednak słychać nasz głos. W mojej opinii już to jest sukcesem, nie dlatego, że od razu przyniesie skutek ale dlatego, że być może ktoś "mądry" przed kolejną podwyżką przemyśli temat dwa razy.
Pozdrawiam
akbi - 25-06-2007, 22:01
Jackie napisał/a: | A więc jednak słychać nasz głos. W mojej opinii już to jest sukcesem, |
moim również
hm ... posunął bym się dalej w tej akcji ... ale na razie nie wiem co skutecznego i sensownego wykombinować
... a może skontaktować się z JKM ??? co Wy na to??
|
|
|