[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Geometria zawieszenia
mar111cin - 30-03-2012, 20:22
Owczar, to nic że ma dwa koła na jednej osi, są one pochylone i jedno na drugie oddziaływuje, jak jedno jest mniej pochylone to "się nie zatacza" i wtedy te bardziej pochylone je pcha.
Hugo - 02-04-2012, 20:15
Gdzie sie sprawdza kompletną geometrię zawieszenia, kąty itd? Na każdej stacji diagnostycznej to zrobią?
polaff - 02-04-2012, 20:39
na stacji diagnostycznej to Ci na heka zrobią czyli moim zdaniem lipa straszna.
Hugo - 03-04-2012, 07:54
No to gdzie jeśli nie na stacji diagnostycznej, bo ja naprawde nie wiem?
sampler - 03-04-2012, 08:22
w warsztacie gdzie maja maszyne do sprawdzania geometrii. Czyli musza miec 4 glowice na kazde kolo osobno. Najczesciej sa one spiete z komputerem wylliczajacym wszystkie potrzebne parametry.
komarsnk - 03-04-2012, 08:43
Hugo napisał/a: | No to gdzie jeśli nie na stacji diagnostycznej, bo ja naprawde nie wiem? |
Możliwe, że w jakimś dobrym miejscu gdzie robią naprawy powypadkowe.
Anonymous - 03-04-2012, 12:54
Hugo, szukaj albo w necie w swojej okolicy pod hasłem "komputerowa geometria kół" albo pytaj po warsztatach, te większe często mają.
Hugo - 03-04-2012, 18:41
Tam gdzie jeżdżę na zbieżność zakładają na koła takie jakby poziomice i jakieś wyniki wyświetlają się na monitorze. Sorry za dziwne słownictwo, ale w ogóle się na tym nie znam... To chyba będzie to?
sampler - 03-04-2012, 20:29
tak pod warunkiem ze zakladaja to na 4 kola. I radze uwazac na warsztaty bo dla niektorych ustawianie geometrii to ustawienie zbieznosci osi. Pozatym niektorzy robiac juz geometrie nie wiedza jak ustawic kat pochylenia kola. Z tylu w galancie ten kat mozna regulowac.
Anonymous - 03-04-2012, 20:54
Patrząc na wyniki badań geometrii niektórych kolegów to i kąty pochylenia na przodzie jakos im regulują. I to bez ruszania zwrotnicy, ciekawe tylko jak to robią.
Krzyzak - 03-04-2012, 21:07
Hugo napisał/a: | zakładają na koła takie jakby poziomice | porządne warsztaty mają sprzęt podobny do małych anten telefonii komórkowej - takie sześciany o boku ok. 15 cm
Hugo - 04-04-2012, 07:48
sampler napisał/a: | tak pod warunkiem ze zakladaja to na 4 kola | Tak, na 4 koła. Krzyzak napisał/a: | porządne warsztaty mają sprzęt podobny do małych anten telefonii komórkowej - takie sześciany o boku ok. 15 cm | Może nawet coś podobnego jest, nie pamiętam.
Owczar - 20-04-2012, 23:43
Wybrałem się ostatnio na geometrię po wymianie tulei i mimośrodów z tyłu.
Znalazłem stację blisko mnie, umówiłem się i pojechałem. Do tej pory ustawiałem geometrię w innym warsztacie na maszynie ML4000 http://www.jmc-autoequip....rth_ml4000.html
Dość nowoczesna maszyna z bezprzewodowymi czujnikami.
Teraz był sprawdzany na starszym hunterze. O ile poprzednie pomiary były robione na podłodze z podstawkami, o tyle hunter to cała platforma.
No i nasuwają się ciekawe wnioski. Parametry, które nie miały za bardzo możliwości się zmienić, zmieniły się w dość systematyczny sposób.
O ile geometria kół tylnych mogła się zmienić w znaczny sposób, o tyle kąty pochylenia przednich nie za bardzo miały taką możliwość.
Te dopiski to dane z grudnia zeszłego roku. Jeśli weźmiemy tamten pomiar jako pomiar odniesienia to można zauważyć, że pochylenie lewego koła zmieniło się na plus o jakieś 16+-2 minuty, a lewego -16+-2 minuty. Stąd jedno koło było poza normą, a drugie w normie. To samo wyszło z tyłu. Tam kąty pochylenia mam spore, bo pomimo wymiany sprężyn na te z avanca, tył siedzi dość nisko. Będę musiał, podłożyć podkładki pod wahacze żeby zniwelować różnice.
Wydaje mi się, że ta platforma huntera po kilkunastu latach lekko się pochyliła i przekłamuje wyniki...
sampler - 21-04-2012, 20:39
Na przodzie tez sie moga zmienic np poprzez wybicie elementów. Niestety tylko wymiana zdola to poprawic nie ma mozliwosci regulacji.
Dla potwierdzenia pomiarow zawsze mozesz jechac na poprzednią maszyne co bym radzil przed regulacja.
No i z tego co widze z przodu zbieznosc zostala ustawiona na 0 co jest bledem. Kierownica bedzie Ci "kiepsko" odbijala w zakrecie. Naajlepiej dac lekko w plusie
Owczar - 21-04-2012, 21:46
Tak, wiem ze nie da sie regulowac, ale dziwne ze z jednej poszedl na plus, a z drugiej na minus o te same wartosci.
Rzeczywiscie slabo odbija. Hunter podawal fabryczne ustawienia z przodu na zero. Jedynie tyl zbiezny. Ile powinno byc na plus?
|
|
|