To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów

fr0ro - 24-09-2015, 20:23

Ja też mam tak jak kevin. Swoją centralkę zamierzam podpiąć pod panel na drzwiach kierowcy jeśli nikt nie wskaże tych kabli.
kr33is - 28-09-2015, 21:12

pytanko czy ma ktoś rozpiskę kabli do siłowników w każdym ze drzwi??
chodzi mi o kolory jakimi są oznaczone by nie rozbierać boczków :D :D

Barthez2007 - 18-03-2016, 10:44

Widzisz mam ten sam problem, czy udało Ci się go rozwiązać ??

[ Dodano: 18-03-2016, 10:47 ]
kevin54 napisał/a:
Jak widać przewody są umieszczone w trochę inny sposób niż na zdjęciach w pierwszym poście. Nie widać też tych z opisu powyżej. Mógłby ktoś podpowiedzieć, które przewody służą do otwierania/zamykania? Niby jakieś brązowawe dwa idą (drugie zdjęcie, druga kostka od lewej) ale wątpie czy są to te właściwe. Podobnie jak tu: http://imgur.com/a/XrlsO

Dobrałem się także do drzwi kierowcy. Tam w jednej wiązce biegną między innymi przewód brązowy i brązowo/czarny. Tylko pod sam koniec się one rozgałęziają tj. jeden biegnie do kostki która jest przy krawędzi drzwi na dole, a drugi do kostki która jest trochę wyżej (może tak być że przewód zamykania i otwierania nie idą do tej samej kostki?). Pytanie czy jeśli je trochę rozizoluję i dotknę masą to centralny się otworzy i zamknie? Drugie jest takie czy jeśli bym chciał podłączyć ten sterownik w drzwiach to skąd wziąć zasilanie? Będzie trzeba się podciągnąć gdzie do środka auta czy znajdę je jakoś w drzwiach...jedyny pomysł to elektryczne lusterka, ale tu zasialanie pewnie będzie tylko gdy włącze stacyjkę więc odpada. Tak w ogóle nie znalazłem owych brązowego i brązowo/żółtego przewodu w sterowniku (zdjęcia powyżej). Możliwe że centralką steruję inny sterownik niż ten lub te kolory są inne niż wymienione. W wiązce z drzwi biegną też inne takie jak niebieski, niebiesko/biały, srebrny itp.

I jakieś nowe ustalenia kevin

Barthez2007 - 20-03-2016, 18:45

M@teusz607 napisał/a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16485&highlight=centralka
w GDI chyba to samo

Niestety to nie to samo , czy ktoś wie gdzie znajduje się sterownik, albo przekaźnik pod który można uniwersalny sterownik centralki??

pawelek45 - 20-06-2016, 14:43
Temat postu: Sterownik pilota - jaki kupić?
Witam,
Posiadam Carisme 1.8GDI z 2000r (wersja po lifcie). Auto ma fabryczny centralny zamek z pilotem, jednak pilot przestał już działać. Postanowiłem zakupić nowy moduł, tylko pytanie: jaki?
Moglibyście polecić coś sprawdzonego do ok 100zł co da się w miarę łatwo zamontować? Nie potrzebuję żadnych wypasionych funkcji, jedynie żeby szło samochód otworzyć / zamknąć z pilota i żeby mrugał światłami. Ogarniam podstawy elektroniki więc myślę, że dam radę zrobić to samodzielnie, jednak będę wdzięczny za wszelkie instrukcje.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

davitxx - 20-06-2016, 16:53

Cześć,

a jesteś pewny, że oryginalny pilot Ci się nie rozprogramował?
Może padła Ci bateria i ją wymieniałeś lub są po prostu słabe? (po wymianie baterii trzeba zaprogramować sobie na nowo i jest na to prosta procedura)

pawelek45 - 20-06-2016, 17:29

davitxx napisał/a:
Cześć,

a jesteś pewny, że oryginalny pilot Ci się nie rozprogramował?
Może padła Ci bateria i ją wymieniałeś lub są po prostu słabe? (po wymianie baterii trzeba zaprogramować sobie na nowo i jest na to prosta procedura)

Jestem pewien, pilota programowałem już wiele razy i wiem jak się to robi.
Problem polega na tym, że pilot został mechanicznie uszkodzony i nadaje się do wyrzucenia.

Co do sterownika to czytałem dobre opinie o noxon T5 i chyba się na niego zdecyduję.

Zastanawia mnie jeszcze, czy w Carismie po lifcie fabryczny sterownik pilota znajduje się w tym samym miejscu co w poprzedniej wersji i czy dam radę to zrobić w sposób opisany Tutaj ?

marcelino - 05-07-2016, 20:51
Temat postu: DZIWNY przypadek podłaczenia centralnego carisma ;)
Dzień dobry odrazu mówie że korzystałem z poradnika : http://forum.mitsumaniaki...light=centralka

Sytuacja jest taka kupiłem taka centralke do centralnego z pilota :
http://allegro.pl/sterown...5157459353.html

Oczywiście mam Carisme 1.8 gdi z 1998 centralny bez pilota bo poprzedni właściciel zgubił pilot
kupiłem to co wyżej i mam problem ponieważ nie posiadam takiego stycznika jak na poradniku w 1 linku mam 3 styczniki z 4 wtykami a u kolegi jest 2 po 4 i 1 z po 6 kabli ( ten od centralnego )

którego nie posiadam . Odnalazłem kable odpowiednie zwierajac je do masy na rame , kolory kabli rozpoznałem po przełaczniku przy recznym i woogle razem z dodatkowymi oczami nie mozemy zlokalizować ich w tej białej konsoli pod nogami kierowcy . Prosze o pomoc
podpiecie pod przełacznik pod recznym odpada bo tam na 4 lużne wtyczki nie znalazłem plus 12 na zgaszonym zapłonie . Gdzie może byc przełacznik jak nie na tej białej konsoli i gdy przełaczam centralny zamknij otwórz i dotykam na te 3 styczniki na konsoli to żaden nie nie drga przy pracy, czyli nie ma tam tego stycznika woogle ,a centralny jest i działa. :) :badgrin:

barthez2183 - 05-07-2016, 21:04

W jednej cari zakładałem przy ręcznym, a plusa pociągnąłem z radia. Nie wiem jakie styczniki masz na myśli, być może chodzi Ci o przekaźniki?
marcelino - 05-07-2016, 21:46

tak o przekażniki mi chodzi podkolanami kierowcy. ja bym chciał sie wpiąc odrazu w przekażnik a go nie moge znaleść

[ Dodano: 05-07-2016, 21:48 ]
i gdy dam pod recznym to przecież nie pociagne tak daleko kabli do kierunkowskazów a nie da sie wpiać odrazu w komputer centralnego ? tam powinien byc i kierunek i otwieranie zamykanie i zasilanie ? tylko gdzie to jest jak to szukać?

remi - 06-07-2016, 15:55

A dlaczego nie podepniesz zwyczajnie, bezpośrednio pod przekaźniki? Zamek masz sterowany masą, więc te przewody z centralki podłącz pod kierownicą, z tego co pamiętam to chyba w kostce masz szary i brązowy..jden zamyka, drugi otwiera, znajdziesz to podłączając kabelek podłączony do masy. Przekaźnik musisz dokładać jak zamek jest sterowany plusem, wtedy centralka daje.minus na przekaźnik, a ten przekaźnik daje plusa. W przypadku cari nie ma z tym problemu.
marcelino - 06-07-2016, 17:23

własnie założyłem ten post ponieważ nie mam tam odpowiedniego przekażnika
sprawdzilem kablem zwierajac do masy prze guziku obok recznego i nie posiadam takich kolorów kabli jak powinien być na przekażniku
pozatym nie posiadam 6 pionowego przekażnika jak w poradniku tylko 3 przekazniki 4 pinowe
gdzie moze byc przekaznik jak nie tam
i czy nie da sie wpiac w sama centrale ?

barthez2183 - 06-07-2016, 19:39

marcelino, nie musisz mieć przekaźnika. W tym temacie w którym patrzyłeś przekaźnik od centrala to ta czarna kostka po lewej pod nakrętką. I teraz w lewym dolnym rogu masz pin od otwórz a po prawej środkowy pin to zamknij. Podaj masę przez kabel to zobaczysz reakcje.
marcelino - 06-07-2016, 20:43

[img]http://[/img]
ja mam takie coś wsadziłem kabel zmasowany do wszystkich kostek (3)
i jak już to miałem zwarcie z iskra na którymś kablu z czarnej puszeczki
wiec jak mówie 10 raz nie posiadam tam tego przełacznika prosze o pomoc

nigdzie nie osiagnełem efektu zamykania czy otwierania a masa jest prawidłowa

plecho1 - 06-07-2016, 21:53

Podepnij się pod przewody wchodzące do drzwi kierowcy bo tam też idą sterujące i nie szukaj samym kablem podpiętym do masy tylko podłącz go do masy chociażby przez jakiś mały bezpiecznik który przepali się w razie zwarcia z plusem.